Τι είναι η τυπογραφία;

Τι είναι η τυπογραφία και, κατ 'επέκταση, ο τυπογραφικός σχεδιασμός; Για να χρησιμοποιήσει την πιο βασική εξήγηση, η τυπογραφία είναι ο σχεδιασμός και η χρήση των γραμματοσειρών ως μέσου επικοινωνίας. Πολλοί θεωρούν ότι η τυπογραφία έχει ξεκινήσει με τον Gutenberg και την ανάπτυξη κινητού τύπου, αλλά η τυπογραφία πάει πίσω πολύ περισσότερο από αυτό. Αυτός ο κλάδος του σχεδιασμού έχει στην πραγματικότητα τις ρίζες του σε χειρόγραφες επιστολές. Η τυπογραφία περιλαμβάνει τα πάντα, από την καλλιγραφία μέχρι τον ψηφιακό τύπο που βλέπουμε σήμερα σε ιστοσελίδες παντός είδους. Η τέχνη της τυπογραφίας περιλαμβάνει επίσης σχεδιαστές τύπου που δημιουργούν νέες μορφές επιστολών οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε αρχεία γραμματοσειρών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα σχέδια στο έργο τους, από εκτυπωμένες εργασίες έως εκείνες τις προαναφερθείσες ιστοσελίδες. Όσο διαφορετικά μπορεί να είναι αυτά τα έργα, τα βασικά της τυπογραφίας τα υποστηρίζουν όλα.

Τα στοιχεία της τυπογραφίας

Γραμματοσειρές και γραμματοσειρές: Εάν έχετε μιλήσει ποτέ σε ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί τυπογραφία στα έργα τους, πιθανότατα έχετε ακούσει τους όρους "τύπος γραμματοσειράς" και / ή "γραμματοσειρά". Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο όρους εναλλακτικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων.

"Typeface" είναι οι όροι που δίνουν σε μια οικογένεια γραμματοσειρών (όπως Helvetica Regular, Helvetica Italic, Helvetica Black και Helvetica Bold ). Όλες οι διάφορες εκδόσεις του Helvetica συνθέτουν το πλήρες τύπωμα.

"Γραμματοσειρά" είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα μόνο βάρος ή στυλ μέσα στην οικογένεια (όπως το Helvetica Bold). Τόσες πολλές γραμματοσειρές αποτελούνται από μια σειρά μεμονωμένων γραμματοσειρών, όλες οι οποίες είναι παρόμοιες και συναφείς, αλλά διαφορετικές με κάποιο τρόπο. Ορισμένες γραμματοσειρές μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο μία γραμματοσειρά, ενώ άλλες μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές παραλλαγές των γραμματοσειρών που συνθέτουν τις γραμματοσειρές.

Μήπως αυτό ακούγεται λίγο συγκεχυμένο; Εάν ναι, μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, εάν κάποιος δεν είναι ειδικός τυπογραφίας, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον όρο "γραμματοσειρά" ανεξάρτητα από τον έναν από αυτούς τους όρους που πραγματικά σημαίνει - και ακόμη και πολλοί επαγγελματίες σχεδιαστές χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο όρους εναλλακτικά. Εκτός αν μιλάτε σε έναν σχεδιαστή καθαρού τύπου για τους μηχανικούς του σκάφους, πιθανότατα είστε αρκετά ασφαλείς χρησιμοποιώντας όποιο από αυτούς τους δύο όρους προτιμάτε. Τούτου λεχθέντος, εάν κατανοήσετε τη διάκριση και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωστά τους σωστούς όρους, αυτό δεν είναι ποτέ κακό!

Γραφήματα γραμματοσειράς: Μερικές φορές ονομάζονται "γενικές οικογένειες γραμματοσειρών" , πρόκειται για μεγάλες ομαδοποιήσεις γραμματοσειρών που βασίζονται σε μια σειρά γενικών ταξινομήσεων που εμπίπτουν σε διαφορετικές γραμματοσειρές. Στις ιστοσελίδες υπάρχουν έξι τύποι ταξινομήσεων γραμματοσειρών που πιθανόν να δείτε:

Υπάρχουν επίσης ορισμένες άλλες ταξινομήσεις γραμματοσειρών που είναι παραμορφώσεις αυτών. Για παράδειγμα, οι γραμματοσειρές "serif serif" είναι παρόμοιες με τις γραμματοσειρές, αλλά διαθέτουν όλα ένα αναγνωρίσιμο σχέδιο με παχιές, χονδροειδείς κασέτες στα γράμματα.

Ένας ιστοχώρος σήμερα, η serif και η sans-serif είναι οι δύο πιο συνηθισμένες ταξινομήσεις γραμματοσειρών που χρησιμοποιούνται.

Ανατομία Τύπου: Κάθε τύπος γραμματοσειράς αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία που το διακρίνουν από άλλες γραμματοσειρές. Αν δεν είστε ειδικά πρόκειται να πάει σε σχεδιασμό τύπου και ψάχνουν να δημιουργήσουν ολοκαίνουργιες γραμματοσειρές, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων δεν πρέπει γενικά να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ανατομίας τύπου. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά τα δομικά στοιχεία των γραμματοσειρών και των γραμματοσειρών, υπάρχει ένα μεγάλο άρθρο σχετικά με την ανατομική γραφή στο desktop.com publishing site.

Σε ένα βασικό επίπεδο, τα στοιχεία της ανατομίας της γραμματοσειράς που πρέπει να γνωρίζετε είναι:

Διάσπαση γύρω από τα γράμματα

Υπάρχουν πολλές προσαρμογές που μπορούν να γίνουν μεταξύ και γύρω από τα γράμματα που επηρεάζουν την τυπογραφία. Οι ψηφιακές γραμματοσειρές δημιουργούνται με πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά στη θέση τους και σε ιστοσελίδες έχουμε περιορισμένη δυνατότητα να αλλάξουμε αυτές τις πτυχές της γραμματοσειράς. Αυτό είναι συχνά ένα καλό πράγμα, δεδομένου ότι ο προεπιλεγμένος τρόπος που εμφανίζονται οι γραμματοσειρές είναι συνήθως προτιμότερος.

Περισσότερα στοιχεία τυπογραφίας

Η τυπογραφία είναι κάτι περισσότερο από τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται και τα κενά γύρω τους. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν δημιουργείτε ένα καλό τυπογραφικό σύστημα για οποιοδήποτε σχέδιο:

Συμπύκνωση: Η συμπύκνωση είναι η προσθήκη παύλα (-) στο τέλος των γραμμών για να αποτρέψετε προβλήματα στην αναγνωσιμότητα ή να κάνετε την αιτιολόγηση καλύτερα. Ενώ συνήθως βρίσκονται σε έντυπα έγγραφα, οι περισσότεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων αγνοούν τη συλλαβή και δεν το χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, επειδή δεν είναι κάτι που χειρίζεται καλά αυτόματα από προγράμματα περιήγησης ιστού.

Rag: Η ανομοιογενής κάθετη άκρη ενός μπλοκ κειμένου ονομάζεται κουρέλι. Όταν δίνετε προσοχή στη τυπογραφία, θα πρέπει να εξετάσετε τα μπλοκ κειμένου σας συνολικά για να βεβαιωθείτε ότι το κουρέλι δεν επηρεάζει το σχέδιο. Εάν το κουρέλι είναι πολύ οδοντωτό ή ανομοιογενές, μπορεί να επηρεάσει την αναγνωσιμότητα του μπλοκ κειμένου και να τον αποσπάσει. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα περιήγησης από την άποψη του πώς το raps τύπου από γραμμή σε γραμμή.

Χήρες και Ορφανά: Μια λέξη στο τέλος μιας στήλης είναι χήρα και αν βρίσκεται στην κορυφή μιας νέας στήλης, είναι ορφανό. Οι χήρες και τα ορφανά φαίνονται κακά και είναι δύσκολο να διαβαστούν.

Η λήψη των γραμμών κειμένου σας για να εμφανίζονται τέλεια σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι μια εξαντλητική πρόταση, ειδικά όταν έχετε έναν ανταποκρινόμενο ιστότοπο και διαφορετικές οθόνες για διαφορετικά μεγέθη οθόνης. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να επανεξετάσετε τον ιστότοπο σε διαφορετικά μεγέθη για να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε την καλύτερη εμφάνιση με την αποδοχή ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το περιεχόμενό σας θα έχει παράθυρα, ορφανά ή άλλες οθόνες που δεν είναι ιδανικές. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις πτυχές του σχεδιασμού ενός τύπου, ενώ παράλληλα είστε ρεαλιστές στο γεγονός ότι δεν μπορείτε να επιτύχετε τελειότητα για κάθε μέγεθος οθόνης και οθόνη.

Βήματα για τον έλεγχο της τυπογραφίας σας

  1. Επιλέξτε τις γραμματοσειρές προσεκτικά, κοιτάζοντας την ανατομία του τύπου καθώς και ποια οικογένεια του τύπου είναι μέσα.
  2. Εάν δημιουργήσετε το σχέδιο χρησιμοποιώντας κείμενο με σύμβολο κράτησης θέσης , μην εγκρίνετε τον τελικό σχεδιασμό μέχρι να δείτε το πραγματικό κείμενο στο σχέδιο.
  3. Δώστε προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες της τυπογραφίας .
  4. Κοιτάξτε κάθε μπλοκ κειμένου σαν να μην είχε λέξεις σε αυτό. Τι σχήματα κάνει το κείμενο στη σελίδα; Βεβαιωθείτε ότι τα σχήματα αυτά φέρουν ολόκληρο το σχέδιο της σελίδας προς τα εμπρός.

Αρχικό άρθρο από την Jennifer Krynin. Επεξεργασμένο από τον Jeremy Girard στις 7/5/17