Ένας πίνακας του λόγου διαστάσεων των συνηθισμένων γραμματοσειρών

Γιατί ο λόγος πτυχών γραμματοσειράς έχει σημασία σε ιστότοπους

Όλες οι γραμματοσειρές έχουν λόγο διαστάσεων (ή τιμή). Οι τιμές εμφάνισης γραμματοσειράς υπολογίζονται διαιρώντας το μικρό μέγεθος x της γραμματοσειράς με το μέγεθος της γραμματοσειράς. Όταν έχετε αυτήν την τιμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιδιότητα στυλ fontSizeAdjust στο CSS3 για να καθορίσετε την τιμή εμφάνισης της γραμμής που προτιμάτε για την εμφάνιση του ιστότοπού σας.

Όταν ο ιστότοπός σας προβάλλεται σε υπολογιστές που δεν έχουν τη γραμματοσειρά που προτιμάτε, η ιδιότητα fontSizeAdjust χρησιμοποιείται για να επιλέξετε το καλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς για τη γραμματοσειρά αντικατάστασης.

Αυτή η ιδιότητα διατηρεί τις σελίδες σας καλές και ο τύπος σας ευανάγνωστος ακόμα κι αν η γραμματοσειρά σας δεν είναι διαθέσιμη.

Σχετικά με την ιδιότητα fontSizeAdjust

Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα fontSizeAdjust, μπορείτε να ελέγξετε την αντικατάσταση γραμματοσειράς όταν είναι απαραίτητο. Όταν η γραμματοσειρά πρώτης επιλογής δεν είναι διαθέσιμη, το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί τη δεύτερη καθορισμένη γραμματοσειρά, η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αλλαγή μεγέθους. Η αναγνωσιμότητα μιας γραμματοσειράς επηρεάζεται περισσότερο από το μέγεθος των πεζών γραμμάτων από το μέγεθος των κεφαλαίων γραμμάτων. Όταν το πρόγραμμα περιήγησης γνωρίζει την τιμή εμφάνισης για τη γραμματοσειρά που προτιμάτε, μπορεί καλύτερα να καταλάβει ποιο μέγεθος θα χρησιμοποιηθεί κατά την εμφάνιση της σελίδας στη γραμματοσειρά δεύτερης επιλογής.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα που προσαρμόζει το μέγεθος της γραμματοσειράς χρησιμοποιώντας το λόγο διαστάσεων 0,58, που είναι ο λόγος διαστάσεων για το Verdana. Εάν το Verdana δεν είναι διαθέσιμο σε έναν υπολογιστή, το πρόγραμμα περιήγησης διαστασιολογεί τη γραμματοσειρά αντικατάστασης, ώστε να έχει παρόμοια μεγέθη με πεζά γράμματα για καλύτερη ευκρίνεια.

document.getElementById ("myP"). style.fontSizeAdjust = "0.58";

Σημείωση: Από τη δημοσίευση, μόνο το Mozilla Firefox υποστηρίζει πλήρως την ιδιότητα fontSizeAdjust.

Κοινές αναλογίες διαστάσεων γραμματοσειράς

Αυτός ο πίνακας δείχνει υπολογισμούς για τους λόγους αναλογίας διαφόρων δημοφιλών γραμματοσειρών.

Γραμματοσειρά Αναλογία απεικόνισης
Arial 0,52
Πρωτοποριακός 0,45
Bookman 0.40
Calibri 0,47
Century Schoolbook 0,48
Cochin 0,41
Comic Sans 0,53
Μεταφορέας 0,43
Νέο κουτί 0,42
Garamond 0,38
Γεωργία 0,48
Helvetica 0,52
Palatino 0,42
Tahoma 0,55
Times New Roman 0,45
Trebuchet 0,52
Verdana 0,58