Είναι το Web 3.0 πραγματικά κάτι;

Μια σύντομη εισαγωγή στο Web 3.0 και τι να περιμένετε

Το Web 3.0 είναι ένας απλός όρος με πολύ πιο περίπλοκο νόημα, γι 'αυτό και το απλό ερώτημα του "Τι είναι το Web 3.0" μπορεί να σας δώσει δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για τον καθορισμό ενός ορισμού ή μέτρησης για την αξιολόγηση του Web 3.0 είναι η έλλειψη σαφούς και σαφούς ορισμού αυτού, ειδικά σε σχέση με αυτό που ήδη γνωρίζουμε για το Web 2.0 .

Οι περισσότεροι άνθρωποι γενικά έχουν κάποια ιδέα ότι το Web 2.0 είναι ένας διαδραστικός και κοινωνικός ιστός που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό διαφέρει από την αρχική, αρχική κατάσταση του ιστού (Web 1.0), η οποία ήταν μια στατική πληροφόρηση όπου οι άνθρωποι διαβάζουν ιστοσελίδες αλλά σπάνια αλληλεπίδραζαν μαζί τους.

Εάν αποστασιοποιήσουμε την ουσία της αλλαγής μεταξύ του Web 1.0 και του Web 2.0, μπορούμε να αντλήσουμε μια απάντηση. Το Web 3.0 είναι η επόμενη θεμελιώδης αλλαγή τόσο στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι ιστοσελίδες όσο και στο πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Πότε θα αρχίσει το Web 3.0;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πρώτα σημάδια του Web 3.0 είναι ήδη εδώ. Ωστόσο, χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να γίνει η μετάβαση από τον αρχικό ιστό σε Web 2.0 και ίσως χρειαστεί τόσο πολύ (ή και περισσότερο) για την επόμενη θεμελιώδη αλλαγή να κάνει το σήμα της και να αναμορφώσει πλήρως τον ιστό.

Η φράση "Web 2.0" δημιουργήθηκε το 2003 από τον Dale Dougherty, Αντιπρόεδρο του O'Reilly Media, ο οποίος έγινε δημοφιλής το 2004. Εάν η επόμενη θεμελιώδης αλλαγή συνέβη περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε να είχαμε επίσημα κατακερματιστεί στο Web 3.0 κάποτε το 2015. Πράγματι, το βλέπουμε ήδη με αυτό που καλούν οι άνθρωποι το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» και τις έξυπνες οικιακές συσκευές που συνδέονται με ασύρματα δίκτυα .

Έτσι, όταν αναρωτιόμαστε τι μπορεί να είναι το Web 3.0, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα βιώσουμε πολλές αλλαγές πριν εμφανιστούν. Για παράδειγμα, όχι μόνο θα έχετε αντικαταστήσει τον υπολογιστή στο γραφείο σας επειδή έγινε πολύ αργός, αλλά ίσως έχετε αντικαταστήσει την αντικατάστασή του για τον ίδιο λόγο. Στην πραγματικότητα, το άθροισμα όλων των ανθρώπινων γνώσεων μπορεί να έχει διπλασιαστεί από τη στιγμή που είμαστε καλά στο Web 3.0.

Τι θα θέλει το Web 3.0;

Τώρα που έχουμε κάποια αόριστη ιδέα για το τι πραγματικά είναι το Web 3.0, τι ακριβώς θα μοιάζει όταν είναι εδώ σε πλήρη ισχύ;

Η αλήθεια είναι ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος Web 3.0 είναι ένα παιχνίδι εικασίας. Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ιστό θα μπορούσε να βασιστεί σε μια εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον ιστό τώρα, μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία ιστού ή απλά μια τεχνολογική καινοτομία γενικότερα.

Παρά τις εικασίες που εμπλέκονται, μπορούμε σίγουρα να καταλήξουμε σε μερικά πιθανά σενάρια ...

Web 3.0 ως όρος μάρκετινγκ

Δυστυχώς, αυτός είναι ίσως ο πιθανότερος τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο "Web 3.0" στο μέλλον. Το Web 2.0 έχει ήδη επιτύχει μνημειώδη buzz και "2.0" έχει ήδη συνδεθεί με το Office 2.0, Enterprise 2.0, Mobile 2.0, Shopping 2.0 , κλπ.

Καθώς απορρίπτεται το buzz του Web 2.0, πιθανότατα θα βλέπουμε να εμφανίζονται ιστότοποι που ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο buzz, υποστηρίζοντας ότι είναι "Web 3.0".

Το Τεχνητά Ευφυές Web 3.0

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης ως την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στον ιστό. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των κοινωνικών μέσων είναι ότι εξαρτάται από την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Για παράδειγμα, το κοινωνικό bookmarking ως μηχανή αναζήτησης μπορεί να προσφέρει πιο έξυπνα αποτελέσματα απ 'ό, τι χρησιμοποιώντας το Google. Παίρνετε ιστότοπους που έχουν ψηφιστεί από ανθρώπους, έτσι έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να χτυπήσετε κάτι καλό.

Ωστόσο, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να χειραγωγηθούν. Μια ομάδα ατόμων θα μπορούσε να ψηφίσει για έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή ένα άρθρο με σκοπό να το κάνει πιο δημοφιλές. Έτσι, εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μάθει πώς να διαχωρίζει το καλό από το κακό, θα μπορούσε να παράγει αποτελέσματα παρόμοια με τα social bookmarking και τις κοινωνικές ειδήσεις , εξαλείφοντας μερικά από τα κακά στοιχεία.

Επίσης, ένας τεχνητά έξυπνος ιστός μπορεί να σημαίνει εικονικούς βοηθούς. Αυτά εμφανίζονται ήδη με τη μορφή εφαρμογών τρίτων, αν δεν έχουν ήδη ενσωματωθεί στη συσκευή από προεπιλογή. Μερικοί από αυτούς τους βοηθούς του AI υποστηρίζουν τη φυσική γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε κάτι σχετικά περίπλοκο στο τηλέφωνο / τον υπολογιστή σας και θα διαλέξει τα σημαντικά συστατικά της ομιλίας σας και στη συνέχεια ακολουθήστε τις εντολές σας, όπως να υπενθυμίσετε, να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Ο Σημασιολογικός Ιστός Web 3.0

Υπάρχει ήδη πολλή δουλειά που πηγαίνει στην ιδέα ενός σημασιολογικού ιστού, ενός ιστού όπου όλες οι πληροφορίες κατηγοριοποιούνται και αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε ένας υπολογιστής να μπορεί να το καταλάβει, καθώς και ένας άνθρωπος.

Πολλοί θεωρούν αυτό ως ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και σημασιολογικού ιστού. Ο σημασιολογικός ιστός θα διδάξει στον υπολογιστή τι σημαίνουν τα δεδομένα και αυτό θα εξελιχθεί σε τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες.

Το Παγκόσμιο Εικονικό Web 3.0

Αυτό είναι λίγο περισσότερο από μια υπερβολική ιδέα, αλλά μερικοί έχουν υποθέσει ότι η δημοτικότητα των εικονικών κόσμων και των μαζικά multiplayer online παιχνιδιών (MMOG) όπως το World of Warcraft μπορεί να οδηγήσει σε ένα ιστό βασισμένο σε έναν εικονικό κόσμο.

Το Kinset δημιούργησε ένα εικονικό εμπορικό κέντρο (δείτε ένα βίντεο εδώ) όπου οι χρήστες μπορούν να περπατούν σε διαφορετικά καταστήματα και να βλέπουν τα ράφια που είναι γεμάτα με προϊόντα. Δεν είναι ένα τέντωμα για να δει αυτό επεκταθεί σε μια ιδέα όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να περπατούν σε μια μεγάλη ποικιλία κτιρίων, μερικά από τα οποία μπορεί να μην πωλούν τίποτα.

Ωστόσο, η ιδέα ότι ολόκληρος ο ιστός θα εξελιχθεί σε έναν ενιαίο εικονικό κόσμο με κτίρια, καταστήματα και άλλες περιοχές που θα εξερευνήσουν και με τους οποίους οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν - αν και δεν είναι απίστευτο από τεχνολογική άποψη - δεν υπερβαίνει τα τεχνολογικά εμπόδια. Ο εικονικός ιστός θα έπρεπε να προσεγγίσει τους σημαντικούς ιστότοπους και να συμφωνήσει με τα πρότυπα που θα επέτρεπαν σε πολλαπλές εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους, οι οποίες χωρίς αμφιβολία θα οδηγούσαν σε ορισμένους πελάτες που προσφέρουν χαρακτηριστικά που δεν έχουν άλλοι πελάτες και, ως εκ τούτου, .

Θα αυξήσει επίσης το χρόνο που χρειάζεται για να φέρετε έναν ιστότοπο στον εικονικό ιστό, δεδομένου ότι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός γραφικών θα ήταν πολύ πιο περίπλοκος. Αυτό το επιπλέον έξοδο πιθανόν να είναι υπερβολικό για τις μικρότερες εταιρείες και τους ιστότοπους.

Αυτός ο εικονικός ιστός παρουσιάζει μερικά πάρα πολλά εμπόδια, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως πιθανό Web 4.0.

Ο Παγκόσμιος Ιστός 3.0

Αυτό δεν είναι τόσο πρόβλεψη για το τι θα κρατήσει το μέλλον του Web 3.0 όσο είναι ο καταλύτης που θα το φέρει. Το συνεχώς υπάρχον Web 3.0 έχει να κάνει με την αυξανόμενη δημοτικότητα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας και τη συγχώνευση των συστημάτων ψυχαγωγίας και του διαδικτύου.

Η συγχώνευση των υπολογιστών και των κινητών συσκευών ως πηγή μουσικής, ταινιών και άλλων τοποθετεί το Διαδίκτυο στο επίκεντρο τόσο της δουλειάς όσο και του παιχνιδιού μας. Μέσα σε μια δεκαετία, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στις κινητές μας συσκευές (κινητά τηλέφωνα, smartphones, τσέπης) έχει γίνει τόσο δημοφιλής όσο και η ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου. Αυτό θα κάνει το Διαδίκτυο πάντα παρόν στη ζωή μας - στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, στο δείπνο, στο διαδίκτυο θα είναι όπου κι αν πάμε.

Αυτό μπορεί πολύ καλά να εξελιχθεί σε μερικούς ενδιαφέροντες τρόπους με τους οποίους το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.