Τι σημαίνει "Web 2.0" ακόμη και σημαίνει;

Πώς το Web 2.0 άλλαξε πλήρως την κοινωνία

Το Web 2.0 είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά και σε όλα τα μέρη από τα πρώτα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός του Web 2.0 και, όπως πολλές ιδέες, έχει αναλάβει μια δική του ζωή. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: το Web 2.0 είχε σημαντική αλλαγή στη χρήση του Internet.

Το Web 2.0 αντιπροσώπευε τη μετάβαση προς έναν πιο κοινωνικό, συνεργατικό, διαδραστικό και ανταποκρινόμενο ιστό. Χρησίμευσε ως δείκτης αλλαγής στη φιλοσοφία των εταιρειών ιστού και των προγραμματιστών ιστού. Ακόμα περισσότερο από αυτό, το Web 2.0 ήταν μια αλλαγή στη φιλοσοφία μιας διαδικτυακής καταλαβαίνουσας κοινωνίας στο σύνολό της.

Τόσο η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας όσο και το Διαδίκτυο ως υπάρχουσα μορφή τεχνολογίας αποτελούν μέρος του Web 2.0. Στις πρώτες ημέρες του ιστού, το χρησιμοποιήσαμε ως εργαλείο. Το Web 2.0 σημάδεψε μια εποχή όπου δεν χρησιμοποιούσαμε μόνο το διαδίκτυο ως εργαλείο πια - γινόταν μέρος του.

Έτσι, τι είναι το Web 2.0, ίσως να ρωτήσετε; Λοιπόν, θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτή είναι η διαδικασία της «εμάς» στο διαδίκτυο.

Web 2.0 είναι ένα κοινωνικό Web - δεν είναι ένας στατικός ιστός

Η ιδέα της συγχώνευσης της ανθρώπινης κοινωνίας με ένα δίκτυο υπολογιστών μπορεί να ακούγεται σαν το κακό σχέδιο από ένα μυθιστόρημα μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι μια δίκαιη περιγραφή του τι συνέβη στην κοινωνία μας κατά την τελευταία δεκαετία και μισή περίπου.

Όχι μόνο έχουμε αυξήσει τη χρήση του διαδικτύου - από πόσες φορές ξεκινήσαμε να το ξοδεύουμε στο σπίτι με το πώς μεταφέρουμε τώρα μια έκδοση του στην τσέπη μας - αλλά έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε με αυτό. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε έναν κοινωνικό ιστό όπου δεν παίρνουμε απλώς πληροφορίες που πέφτουν επάνω μας από έναν υπολογιστή, επειδή είμαστε τώρα όλοι συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους που μπορούν να βάλουν οτιδήποτε θέλουν on-line που θέλουν να μοιραστούν.

Το κάνουμε αυτό με τη μορφή πλατφορμών κοινωνικών μέσων όπως blogs ( Tumblr , WordPress ), κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram ), κοινωνικές ειδήσεις ( Digg , Reddit ) και wikis (Wikipedia). Το κοινό θέμα κάθε ιστοσελίδας είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Στα blogs, δημοσιεύουμε σχόλια. Στα κοινωνικά δίκτυα , κάνουμε φίλους. Στις κοινωνικές ειδήσεις , ψηφίζουμε για άρθρα. Και, στα wikis, μοιραζόμαστε πληροφορίες.

Τι είναι το Web 2.0; Είναι άνθρωποι που συνδέονται με άλλους ανθρώπους.

Το Web 2.0 είναι ένα Διαδραστικό Διαδίκτυο

Αυτές οι ιδέες να μεταφερθεί η δύναμη των ανθρώπων απευθείας στο διαδίκτυο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεχνολογία να την υποστηρίξει. Για τη συλλογική γνώση των ανθρώπων που πρέπει να αξιοποιηθούν, οι ιστότοποι πρέπει να είναι αρκετά εύκολο να χρησιμοποιούν ότι δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Έτσι, ενώ το Web 2.0 αφορά στη δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού , πρόκειται επίσης για τη δημιουργία ενός πιο διαδραστικού και ευαίσθητου ιστού. Με αυτόν τον τρόπο οι μεθοδολογίες όπως το AJAX αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ιδέας του Web 2.0. Το AJAX, το οποίο σημαίνει Asynchronous Javascript And XML, επιτρέπει στους ιστότοπους να επικοινωνούν με το πρόγραμμα περιήγησης πίσω από τις σκηνές και χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ σε κάτι για την ιστοσελίδα για να κάνει κάτι.

Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι κάτι που ήταν δυνατό στις πρώτες μέρες του ιστού. Και αυτό που σημαίνει είναι ότι οι ιστότοποι μπορούν να ανταποκρίνονται περισσότερο - περισσότερο σαν εφαρμογές γραφείου - έτσι ώστε να είναι ευκολότερες στη χρήση τους.

Αυτό επιτρέπει στους ιστότοπους να αξιοποιούν τη συλλογική δύναμη των ανθρώπων, επειδή όσο πιο δύσκολη είναι η χρήση ενός ιστότοπου, τόσο λιγότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν. Έτσι, για να αξιοποιήσουμε πραγματικά αυτή τη συλλογική εξουσία, οι ιστότοποι πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν απλούστεροι, ώστε να μην παρεμποδίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών.

Τι είναι το Web 2.0; Είναι μια έκδοση του διαδικτύου που είναι πολύ πιο εύκολη στη χρήση.

Όλα μαζί

Οι ιδέες του Web 2.0 έχουν αναλάβει μια δική τους ζωή. Έχουν βρει ανθρώπους και τους έβαλαν στο διαδίκτυο, και η ιδέα ενός κοινωνικού ιστού έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που κάνουμε επιχειρήσεις.

Η ιδέα της ανταλλαγής πληροφοριών αποτιμάται τόσο όσο και η ιδέα των ιδιοκτησιακών πληροφοριών. Η ανοιχτή πηγή, η οποία υπήρξε εδώ και δεκαετίες, αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Και ο δικτυακός σύνδεσμος γίνεται μια μορφή νομίσματος.

Τι είναι το Web 3.0; Είμαστε ακόμα και εδώ;

Ήταν μια στιγμή από τότε που ξεκίνησε η εποχή του Web 2.0 και τώρα που σχεδόν όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με ένα πολύ κοινωνικό ιστό, τα ζητήματα για το αν έχουμε αλλάξει εντελώς στο Web 3.0 έχουν προκύψει εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, για να διαπιστώσουμε αυτό, πρέπει να διερευνήσουμε τι σημαίνει πραγματικά μια μετάβαση από το Web 2.0 στο Web 3.0. Μάθετε τι είναι το Web 3.0 και αν είμαστε πραγματικά εκεί ακόμα.

Ενημερώθηκε από: Elise Moreau