Τι είναι τα κοινωνικά μέσα;

Πάρτε μια πιο προσεκτική ματιά σε ποια κοινωνικά μέσα είναι πραγματικά όλα

Τα κοινωνικά μέσα είναι μια φράση που ρίχνουμε πολύ γύρω από αυτές τις μέρες, συχνά για να περιγράψουμε τι δημοσιεύουμε σε ιστότοπους και εφαρμογές όπως το Facebook , το Twitter , το Instagram , το Snapchat και άλλα.

Αλλά αν χρησιμοποιήσουμε τον όρο για να περιγράψουμε έναν ιστότοπο όπως το Facebook, καθώς και έναν ιστότοπο όπως το Digg , έναν ιστότοπο όπως το Wikipedia και ακόμη και έναν ιστότοπο όπως το I Can Has Cheezburger , τότε αρχίζει να γίνεται πιο συγκεχυμένη. Τι ακριβώς είναι τα κοινωνικά μέσα;

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο αόριστα ότι μπορεί βασικά να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει σχεδόν οποιαδήποτε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο σήμερα. Ή μήπως όχι. Μερικοί άνθρωποι έχουν μια πιο περιορισμένη άποψη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, συχνά εξισώνοντάς την να σημαίνει το ίδιο με την κοινωνική δικτύωση (γνωστή και ως Facebook, Twitter, κλπ.). Άλλοι άνθρωποι δεν θεωρούν τα blogs να εμπίπτουν στην κατηγορία των κοινωνικών μέσων.

Έτσι, τι είναι τα κοινωνικά μέσα;

Αντί να ορίσετε τον όρο χρησιμοποιώντας μια δέσμη βαρετή φρασεολογία που πιθανώς θα περιπλέξει μόνο τα πράγματα περαιτέρω, ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε καλύτερα αυτό είναι να το καταλάβετε απλούστερα. Για να ξεκινήσετε, ας δούμε κάθε λέξη ξεχωριστά.

Το «κοινωνικό» μέρος: αναφέρεται στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μαζί τους και της λήψης πληροφοριών από αυτούς.

Το τμήμα "Μέσα": αναφέρεται σε ένα μέσο επικοινωνίας, όπως το Διαδίκτυο (ενώ η τηλεόραση , το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες αποτελούν παραδείγματα πιο παραδοσιακών μορφών μέσων).

Από αυτούς τους δύο ξεχωριστούς όρους, μπορούμε να βγάλουμε μαζί έναν βασικό ορισμό: τα κοινωνικά μέσα είναι εργαλεία επικοινωνίας μέσω διαδικτύου που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τόσο με την ανταλλαγή όσο και με την κατανάλωση πληροφοριών.

Ναι, είναι ένας ευρύς ορισμός - αλλά να έχετε κατά νου ότι τα κοινωνικά μέσα είναι ένας πολύ ευρύς όρος. Αυτό είναι πιθανόν εξίσου συγκεκριμένο με αυτό που μπορούμε να πετύχουμε χωρίς να υποχωρούμε υπερβολικά σε μια πιο συγκεκριμένη υποκατηγορία των κοινωνικών μέσων.

Κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα κοινωνικών μέσων

Η παρακάτω λίστα κοινών χαρακτηριστικών είναι νεκρά δώρα ενός ιστοτόπου κοινωνικών μέσων. Αν αναρωτιέστε αν ένας συγκεκριμένος ιστότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοινωνικός ή όχι, δοκιμάστε να αναζητήσετε τουλάχιστον μία από αυτές τις δυνατότητες.

Λογαριασμοί χρηστών: Εάν ένας ιστότοπος επιτρέπει στους επισκέπτες να δημιουργούν τους δικούς τους λογαριασμούς ώστε να μπορούν να συνδεθούν, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι θα υπάρξει κοινωνική αλληλεπίδραση. Δεν μπορείτε πραγματικά να μοιραστείτε πληροφορίες ή να αλληλεπιδράσετε με άλλους σε απευθείας σύνδεση χωρίς να το κάνετε μέσω ενός λογαριασμού χρήστη.

Σελίδα προφίλ : Δεδομένου ότι τα κοινωνικά μέσα αφορούν αποκλειστικά την επικοινωνία, συχνά απαιτείται μια σελίδα προφίλ για να εκπροσωπεί ένα άτομο. Περιλαμβάνει συχνά πληροφορίες σχετικά με τον μεμονωμένο χρήστη, όπως μια φωτογραφία προφίλ, βιογραφικό, ιστότοπο, ροή πρόσφατων αναρτήσεων, συστάσεις, πρόσφατη δραστηριότητα και πολλά άλλα.

Φίλοι, οπαδοί, ομάδες, hashtags και ούτω καθεξής: Τα άτομα χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους για να συνδεθούν με άλλους χρήστες. Μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιούν για να εγγραφούν σε ορισμένες μορφές πληροφοριών.

Τροφοδοσίες ειδήσεων: Όταν οι χρήστες συνδέονται με άλλους χρήστες στα κοινωνικά μέσα, λένε βασικά: "Θέλω να λαμβάνω πληροφορίες από αυτούς τους ανθρώπους". Αυτές οι πληροφορίες ενημερώνονται για αυτούς σε πραγματικό χρόνο μέσω της ειδησεογραφίας τους.

Εξατομίκευση: Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων ενημέρωσης συνήθως παρέχουν στους χρήστες την ευελιξία να ρυθμίζουν τις ρυθμίσεις των χρηστών τους, να προσαρμόζουν τα προφίλ τους για να δουν ένα συγκεκριμένο τρόπο, να οργανώνουν τους φίλους ή τους οπαδούς τους , να διαχειρίζονται τις πληροφορίες που βλέπουν στις ειδήσεις τους και ακόμα να δίνουν πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουν Δεν θέλω να δω.

Ειδοποιήσεις: Οποιοσδήποτε ιστότοπος ή εφαρμογή που ειδοποιεί τους χρήστες για συγκεκριμένες πληροφορίες παίζει σίγουρα το παιχνίδι των κοινωνικών μέσων. Οι χρήστες έχουν πλήρη έλεγχο αυτών των ειδοποιήσεων και μπορούν να επιλέξουν να λαμβάνουν τους τύπους ειδοποιήσεων που θέλουν.

Ενημέρωση, αποθήκευση ή δημοσίευση πληροφοριών: Εάν ένας ιστότοπος ή μια εφαρμογή σάς επιτρέπει να δημοσιεύσετε απολύτως τίποτα, με ή χωρίς λογαριασμό χρήστη, τότε είναι κοινωνικό! Θα μπορούσε να είναι ένα απλό μήνυμα κειμένου, μια μεταφόρτωση φωτογραφιών, ένα βίντεο στο YouTube , ένας σύνδεσμος σε ένα άρθρο ή οτιδήποτε άλλο.

Όπως τα κουμπιά και τα τμήματα σχολίων: Δύο από τους πιο συνηθισμένους τρόπους αλληλεπίδρασης στα κοινωνικά μέσα είναι μέσω κουμπιών που αντιπροσωπεύουν τμήματα "όπως" και σχόλια όπου μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας.

Συστήματα αναθεώρησης, αξιολόγησης ή ψηφοφορίας: Εκτός από την αρεσκεία και την σχολιασμό, πολλοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές βασίζονται στη συλλογική προσπάθεια της κοινότητας να αναθεωρήσει, να αξιολογήσει και να ψηφίσει πληροφορίες που γνωρίζουν ή έχουν χρησιμοποιήσει. Σκεφτείτε τις αγαπημένες σας τοποθεσίες αγορών ή ιστότοπους αναθεώρησης ταινιών που χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία κοινωνικών μέσων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των κοινωνικών μέσων και της κοινωνικής δικτύωσης;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους των κοινωνικών μέσων και της κοινωνικής δικτύωσης εναλλακτικά, σαν να σημαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αν και η διαφορά είναι λεπτή, δεν είναι οι ίδιες. Η κοινωνική δικτύωση είναι πραγματικά μια υποκατηγορία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ευκολότερος τρόπος για να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των κοινωνικών μέσων και της κοινωνικής δικτύωσης είναι να σκεφτείτε ξεχωριστά τους όρους "μέσα μαζικής ενημέρωσης" και "δικτύωση". Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις πληροφορίες που μοιράζεστε - είτε πρόκειται για ένα σύνδεσμο σε ένα άρθρο, ένα βίντεο, ένα κινούμενο GIF , ένα έγγραφο PDF, μια απλή ενημέρωση κατάστασης ή οτιδήποτε άλλο.

Η δικτύωση, από την άλλη πλευρά, έχει να κάνει με το ποιος είναι το ακροατήριό σας και τις σχέσεις που έχετε με αυτούς. Το δίκτυό σας μπορεί να περιλαμβάνει άτομα όπως φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, οποιοσδήποτε από το παρελθόν σας, τρέχοντες πελάτες, συμβούλους και ακόμη και πλήρεις ξένους.

Σίγουρα επικαλύπτονται, γι 'αυτό γίνεται σύγχυση. Για παράδειγμα, μπορείτε να μοιραστείτε πολυμέσα με το κοινωνικό σας δίκτυο για να συγκεντρώσετε συμπαράσταση και σχόλια - μια μορφή κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο για την Reddit , μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, για να βοηθήσετε την κοινότητα και να δώσετε τη γνώμη σας στο θέμα χωρίς πρόθεση δημιουργίας σχέσεων με άλλους χρήστες.

Ακόμα μπερδεμένος? Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα κοινωνικά μέσα όπως τα φρούτα. Τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα μούρα, τα πεπόνια και οι ανανάδες αποτελούν μέρος της ευρύτερης κατηγορίας φρούτων με τον ίδιο τρόπο που η κοινωνική δικτύωση, οι κοινωνικές ειδήσεις, τα κοινωνικά bookmarking , τα wikis, τα blogs και τα ιδιωτικά μηνύματα στο διαδίκτυο αποτελούν μέρος της ευρύτερης κοινωνικής κατηγορίας μέσων.

Συνιστάται: Τι είναι ο κοινωνικός ιστός και τι σημαίνει να είναι μέρος του;

Τα παραδοσιακά μέσα είναι επίσης τα κοινωνικά μέσα;

Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν νωρίτερα σε αυτό το άρθρο μόνο για να επιδείξουν ευρύτερα παραδείγματα μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά μην ξεγελιέστε να πιστεύετε ότι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες αποτελούν μέρος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Τουλάχιστον όχι ακόμη εντελώς. Η γραμμή μεταξύ αυτών των δύο εξελίσσεται σιγά-σιγά καθώς κάθε μία συνεχίζει να εξελίσσεται.

Τα κοινωνικά μέσα δεν σας δίνουν μόνο πληροφορίες αλλά αλληλεπιδρούν μαζί σας ενώ παράλληλα σας παρέχουν αυτές τις πληροφορίες. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ζητά τα σχόλιά σας ή σας αφήνει να ψηφίζετε σε ένα άρθρο ή μπορεί να είναι τόσο περίπλοκο όσο ο Flixster συνιστά ταινίες σε εσάς με βάση τις αξιολογήσεις άλλων ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Σκεφτείτε τα κανονικά μέσα ενημέρωσης ως έναν δρόμο μονής κατεύθυνσης όπου μπορείτε να διαβάσετε μια εφημερίδα ή να ακούσετε μια αναφορά στην τηλεόραση, αλλά έχετε πολύ περιορισμένη ικανότητα να δώσετε τις σκέψεις σας στο θέμα. Τα κοινωνικά μέσα, από την άλλη πλευρά, είναι ένας αμφίδρομος δρόμος που σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείτε επίσης.

Τα Blogs αποτελούν μέρος των κοινωνικών μέσων;

Το Copyblogger δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο πριν από αρκετά χρόνια, κάνοντας το επιχείρημα ότι τα ιστολόγια είναι πράγματι κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να τα βάζουν σε μια κατηγορία όλα μόνα τους αυτές τις μέρες. Στην πραγματικότητα, τα ιστολόγια είναι μια από τις παλαιότερες μορφές κοινωνικών μέσων που κυριάρχησαν στον ιστό πολύ πριν από το φιλί και την παρακολούθηση όλων σε κοινωνικά δίκτυα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα blogs μέρος των κοινωνικών μέσων είναι οι λογαριασμοί χρηστών, τα τμήματα σχόλιών τους και τα δίκτυα blog. Τα Tumblr , το Medium , το WordPress και το Blogger είναι μόνο μερικά παραδείγματα μεγάλων πλατφορμών blog που έχουν πολύ ενεργά δίκτυα blog κοινότητας.

Ποια είναι τα γνωστά θέματα με τα κοινωνικά μέσα;

Τα κοινωνικά μέσα δεν είναι όλα απλά διασκέδαση και παιχνίδια με τους φίλους σας, διασημότητες που θαυμάζετε και μάρκες που ακολουθείτε. Υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα που οι περισσότερες σημαντικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δεν έχουν λύσει πλήρως, παρά την προσπάθειά τους να το κάνουν.

Ανεπιθύμητη αλληλογραφία: Τα κοινωνικά μέσα καθιστούν εύκολο για τους spammers - τόσο πραγματικούς ανθρώπους και bots - να βομβαρδίζουν άλλα άτομα με περιεχόμενο. Εάν έχετε λογαριασμό στο Twitter, πιθανότατα έχετε βιώσει κάποιους λόγους ή αλληλεπιδράσεις. Ομοίως, εάν τρέχετε ένα blog του WordPress, μπορεί να έχετε πάρει ένα σχόλιο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή δύο που έχουν αλιευθεί από το φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας.

Cyberbullying / Cyberstalking: Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον ηλεκτρονικό αποκλεισμό, διότι αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους όταν πρόκειται για απόσπαση σε κοινωνικά μέσα. Και τώρα που όλοι αλληλεπιδρούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των κινητών συσκευών μας, οι περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε τις τοποθεσίες μας , ανοίγοντας τις πόρτες για να μας στοχεύουν οι κυβερνοκαταστήματα.

Αντιμετώπιση της αυτο-εικόνας: Αυτό που ένας χρήστης δημοσιεύει για τον εαυτό του στα κοινωνικά μέσα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κομμάτι της ζωής του. Ενώ οι οπαδοί μπορούν να δουν κάποιον που είναι ευτυχισμένος και να ζήσει μέσω των δημοσιεύσεών τους στα κοινωνικά μέσα με τέτοιο τρόπο που να τους κάνει να νιώθουν βαρετό ή ανεπαρκές σε σύγκριση, η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες έχουν την εξουσία να ελέγχουν πλήρως τα μέρη που κάνουν και δεν κάνουν θέλουν να μεταδίδουν σε κοινωνικά μέσα για να χειραγωγήσουν τη δική τους εικόνα.

Υπερφόρτωση πληροφοριών: Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε πάνω από 200 φίλους στο Facebook ή να παρακολουθήσετε πάνω από 1.000 λογαριασμούς Twitter. Με τόσους πολλούς λογαριασμούς που πρέπει να ακολουθήσετε και τόσοι πολλοί άνθρωποι που δημοσιεύουν νέο περιεχόμενο, είναι σχεδόν αδύνατο να συνεχίσουμε.

Ψεύτικα νέα : Οι ψεύτικες νέες ιστοσελίδες προωθούν συνδέσμους προς τις δικές τους παντελώς λανθασμένες ειδήσεις για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε κίνηση. Πολλοί χρήστες δεν έχουν ιδέα ότι είναι ψεύτικες στην πρώτη θέση.

Προστασία προσωπικών δεδομένων / Ασφάλεια: Πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να χτυπάνε από καιρό σε καιρό, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει καλά μέτρα ασφαλείας. Μερικοί επίσης δεν προσφέρουν όλες τις επιλογές απορρήτου που χρειάζονται οι χρήστες για να διατηρούν τις πληροφορίες τους ιδιωτικές όπως θέλουν να είναι.

Τι σημαίνει το μέλλον για τα κοινωνικά μέσα;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τίποτα ακριβώς, αλλά εάν μπορεί να ειπωθεί ένα πράγμα για το μέλλον των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, θα είναι πιθανότατα πιο εξατομικευμένο και λιγότερο θορυβώδες. Η υπερεκμετάλλευση θα είναι λιγότερο πρόβλημα και το φιλτράρισμα των άσχετων πληροφοριών θα γίνει μια ισχυρότερη τάση.

Το Snapchat είναι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης των κοινωνικών μέσων. Αντί να ανατινάξουμε ενημερώσεις για όλους τους φίλους και τους οπαδούς μας για να δούμε, χρησιμοποιούμε το Snapchat περισσότερο σαν να επικοινωνούμε στην πραγματική ζωή - με συγκεκριμένους ανθρώπους μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Αν μη τι άλλο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα πρόκειται να κινηθούν περισσότερο προς την εφήμερη διανομή για ταχύτερη και στενότερη ανταλλαγή χωρίς το άγχος ότι χρειάζεται να εκτοξεύσετε κάτι σε εκατοντάδες ή χιλιάδες οπαδούς που παραμένουν εκεί, εκτός και αν διαγραφούν με το χέρι. Το Instagram έχει ήδη κάνει την κίνηση προς την εφήμερη κοινή χρήση περιεχομένου με το Snapchat-like ιστορίες χαρακτηριστικό , έτσι ίσως περισσότερες πλατφόρμες θα είναι σύντομα να ακολουθήσει.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα κοινωνικά μέσα; Ελέγξτε αυτά τα 10 δημοφιλή κοινωνικά μέσα απόσπασης τάσεων.