Πώς τα κινούμενα GIF αναλαμβάνουν

Οι κινούμενες εικόνες - αλλιώς γνωστές ως GIF - έχουν περάσει εδώ και 25 χρόνια, και το 2015, η τάση GIF δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Πίσω στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του '90, κατά την αυγή της εποχής του Διαδικτύου, τα GIF χαρακτηρίζονταν συνήθως από κολλώδεις μικρές εικόνες clipart που μετακινήθηκαν σπάνια, συχνά διάσπαρτες σε τοποθεσίες που χτίστηκαν σε Geocities ή Angelfire .

Σήμερα, τα GIF παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη σπατάλη των ειδήσεων στο διαδίκτυο, στην αφήγηση ιστοριών μέσω της φωτορεπορτάζ και στην παροχή νέων τρόπων για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτοπροσώπως. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό - τα GIF και τα κοινωνικά μέσα έχουν γίνει πράγματι BFFs.

Γιατί ο ιστός επέλεξε το κινούμενο GIF;

Έτσι, πώς ακριβώς έγινε το GIF τέλεια μορφή εικόνας για να περάσει στο Internet ούτως ή άλλως; Αυτό το άρθρο της NY Times λέει ότι οι άνθρωποι στις δεκαετίες του '20 έχουν πιθανότατα κάποια αίσθηση νοσταλγίας για τις αμήχανες εικόνες GIF clipart που πολλοί από εμάς εκτέθηκαν στη δεκαετία του '90 όταν ξεκινήσαμε την εξερεύνηση του Internet για πρώτη φορά.

Οι κανονικές φωτογραφίες σε μορφή JPG ή PNG προσφέρονται ήδη στα κοινωνικά μέσα, επειδή μετακινούνται γρήγορα από οπτικό περιεχόμενο, αλλά η μορφή GIF προσθέτει κάτι πολύ πιο ξεχωριστό - ένα μίνι βίντεο χωρίς ήχο που μπορεί να δει από την αρχή μέχρι το τέλος σε μόλις ένα ή δύο δευτερόλεπτα με ένα απλό, αυτο-βρόχο τρόπο.

Τα βίντεο στο YouTube ή στο Vimeo χρειάζονται λίγο χρόνο για να παρακολουθήσουν - τουλάχιστον δύο λεπτά. Παράγουν επίσης ήχο. Τα GIF προσφέρουν έναν πιο βολικό, ταχύτερο και εντελώς σιωπηλό τρόπο έκφρασης. Είναι ο τέλειος συνδυασμός εικόνας και βίντεο που πραγματικά τραβάει την προσοχή μας.

Tumblr: Ο κυβερνήτης της κοινής χρήσης του GIF

Το Tumblr - το δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης (ή "tumble blog") που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από εφήβους - είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιούς που μοιράζονται το GIF. Στη σελίδα "Εξερεύνηση", το "GIF" είναι πάντα μεταξύ των κορυφαίων ετικετών στο Tumblr, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μοιράζονται πολλά από αυτά.

Τα παιδιά έχουν βρει τρόπους για να δημιουργήσουν GIFs από τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, βίντεο YouTube, μουσικά βίντεο, αθλητικά γεγονότα, βραβεία βραβείων και οτιδήποτε άλλο. Και ξέρουν πώς να το κάνουν γρήγορα. Μόλις αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο, οι οπαδοί το βλέπουν στους πίνακες ελέγχου Tumblr και συχνά θέλουν να το επαναλάβουν, ωθώντας την ατελείωτη εξάπλωση των ιών σε όλους τους χρήστες που βλέπουν να το περνούν.

Όπως και το Twitter, το Tumblr έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης για να σπάσει τα νέα και τα τρέχοντα γεγονότα , οπότε η ενσωμάτωση GIF του έχει καταστήσει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν γρήγορα να βρουν και να μοιράζονται κινούμενες εικόνες για το τι συμβαίνει καθώς συμβαίνει.

Οι φωτογραφίες είναι μεγάλες, αλλά τα GIF φέρνουν κάτι διαφορετικό από το μείγμα περιεχομένου. Μιλούν καλύτερα τις ιστορίες, και ο Tumblr έχει γίνει ο πρωταρχικός χώρος για να μοιραστούν αυτά.

BuzzFeed: Κυρίαρχος του φωτορεπορτάζ εμπνευσμένου από GIF

Ρίξτε μια ματιά στο BuzzFeed και στη χρήση των GIF. Η ομάδα εκεί έχει κατακτήσει πλήρως την τέχνη της κοινής χρήσης ιών, σε μεγάλο βαθμό μέσω των θέσεων λίστας εικόνων και GIF.

Αυτή η θέση, που ονομάζεται Life In Early Twenties vs. Ζωή στις Υστεροί σας Twenties, συγκέντρωσε σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές σελίδων και πάνω από 173K το Facebook αρέσει μόλις τρεις ημέρες μετά την δημοσίευση. Εάν ρίξετε μια ματιά μέσα από αυτό, θα παρατηρήσετε ότι σχεδόν κάθε εικόνα είναι πραγματικά ένα animated GIF.

Δύο εκατομμύρια προβολές σε λίγες μέρες; Αυτή είναι η δύναμη. Φυσικά, βοηθά ότι τα περισσότερα 20-somethings μπορούν να σχετίζονται με σχεδόν κάθε GIF σε αυτό το post, αλλά η πραγματική ομορφιά έγκειται στη σύντομη και γλυκιά μαγική αφήγηση του GIF. Τα GIF μπορούν να δουν ιστορίες με τέτοιο τρόπο ώστε οι περισσότερες ακίνητες εικόνες απλά δεν μπορούν.

GIF και Κοινωνικά Μέσα

Το Tumblr θεωρείται από πολλούς ως το μεγάλο kahuna της κοινής χρήσης GIF, αλλά άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες ανταλλαγής εικόνων, όπως το Imgur, έχουν ήδη πηδήσει. Η Google έχει ξεκινήσει ξεχωριστό φίλτρο GIF στην αναζήτηση εικόνων για άτομα που θέλουν να βρουν συγκεκριμένες κινούμενες εικόνες σχετικές με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Εφαρμογές όπως το Cinemagram οφείλουν την επιτυχία τους στην τάση GIF. Όχι μόνο δίνουν στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο να δημιουργήσουν τα δικά τους GIF, αλλά έχουν δημιουργήσει επίσης επιτυχημένα κοινωνικά δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου γύρω από την τάση GIF που πραγματικά θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες.

Με την πρόσβαση σε τόσες εφαρμογές όπως το Cinemagram, το GifBoom και άλλοι , σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα GIF μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ποια είναι η εμφάνιση του μέλλοντος για το κινούμενο GIF;

Το GIF δεν πηγαίνει πουθενά. Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι θα βρουν τρόπους να τους χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερο.

Η τάση GIF πιθανότατα απαιτεί περισσότερα κοινωνικά δίκτυα να προσφέρουν υποστήριξη GIF. Το Twitter, για παράδειγμα, έχει καταστήσει δυνατή την ενσωμάτωση ποικίλων τύπων περιεχομένου απευθείας στα tweets μέσω των Twitter Καρτών, αλλά μέχρι στιγμής το Twitter δεν υποστηρίζει τη μορφή GIF.

Οι ιστότοποι και τα ιστολόγια εξετάζουν τώρα πώς μπορεί το GIF να εμπλουτίσει την εμπειρία των επισκεπτών και να τους ενθαρρύνει να μοιραστούν το περιεχόμενό τους. Πολλοί αντλούν έμπνευση από το BuzzFeed και από ιστότοπους από το δίκτυο Gawker, οι οποίοι χρησιμοποιούν ήδη εικόνες GIF για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κάποιοι λένε ότι τα GIF είναι το μέλλον της φωτορεπορτάζ. Άλλοι λένε ότι είναι απλά χαζή κινούμενα σχέδια που οι έφηβοι θέλουν να κάνουν αντί να κάνουν την εργασία τους.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το κινούμενο GIF είναι εδώ για να μείνει. Δεν χρειάζεται ακριβώς να βρίσκεστε στο Tumblr ή πρέπει να είστε ειδικός αναγνώστης του BuzzFeed για να το ξέρετε.

Φαίνεται σαν το Internet ερωτεύτηκε το GIF και νομίζουμε ότι θα το δούμε πολύ περισσότερο στο μέλλον .