Τρόπος ελέγχου της τρέχουσας έκδοσης BIOS στον υπολογιστή σας

5 Μέθοδοι για την εύρεση της έκδοσης του BIOS που εκτελεί η μητρική σας πλακέτα

Ο αριθμός έκδοσης BIOS δεν είναι κάτι που πρέπει να κρατάτε συνεχώς τις καρτέλες. Ο κύριος λόγος για τον οποίο θα θέλατε να ελέγξετε ποια έκδοση βρίσκεται είναι εάν είστε περίεργοι εάν υπάρχει διαθέσιμη μια ενημέρωση του BIOS.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο της τεχνολογίας, το λογισμικό μητρικής πλακέτας (BIOS) σας ενημερώνει περιστασιακά, μερικές φορές για να διορθώσετε σφάλματα και άλλες φορές για να προσθέσετε νέα χαρακτηριστικά.

Ως μέρος ορισμένων διαδικασιών αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού, ειδικά εκείνων που περιλαμβάνουν νέα μνήμη RAM ή μια νέα CPU που δεν θα λειτουργήσει σωστά, η ενημέρωση του BIOS στην τελευταία έκδοση είναι καλό να το δοκιμάσετε.

Παρακάτω υπάρχουν 5 διαφορετικές μέθοδοι για τον έλεγχο της έκδοσης BIOS που είναι εγκατεστημένη στη μητρική σας πλακέτα:

Οι μέθοδοι 1 και 2 είναι οι καλύτερες εάν ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί σωστά. Είναι λειτουργικό σύστημα ανεξάρτητο.

Οι μέθοδοι 3, 4 και 5 είναι πιο βολικοί τρόποι για να ελέγξετε την έκδοση του BIOS, να απαιτήσετε τη λειτουργία του υπολογιστή σας και να εργαστείτε στα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP .

Μέθοδος 1: Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας & amp; Δώσε προσοχή

Ο "παραδοσιακός" τρόπος ελέγχου της έκδοσης BIOS σε έναν υπολογιστή είναι να παρακολουθήσετε τη σημείωση έκδοσης που εμφανίζεται στην οθόνη κατά τη διάρκεια του POST καθώς ο υπολογιστής αρχίζει να εκκινεί .

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

  1. Ξεκινήστε κανονικά τον υπολογιστή σας , υποθέτοντας ότι λειτουργεί αρκετά καλά για να το κάνει αυτό. Εάν όχι, καταστρέψτε τη δύναμη με μη αυτόματο τρόπο και στη συνέχεια ξεκινήστε τον υπολογιστή.
    1. Εάν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος αυτή τη στιγμή, η ενεργοποίησή του κανονικά θα λειτουργήσει καλά.
  2. Προσεκτικά παρακολουθήστε καθώς αρχίζει ο υπολογιστής σας και σημειώστε την έκδοση BIOS που εμφανίζεται στην οθόνη.
    1. Συμβουλή 1: Ορισμένοι υπολογιστές, ειδικά αυτοί που κατασκευάζονται από μεγάλους κατασκευαστές, δείχνουν μια οθόνη λογότυπου υπολογιστή στη θέση των αποτελεσμάτων POST, που περιέχει τον αριθμό έκδοσης του BIOS. Πατώντας Esc ή Tab συνήθως αφαιρείται η οθόνη του λογότυπου και εμφανίζονται οι πληροφορίες POST πίσω από αυτό.
    2. Συμβουλή 2: Εάν η οθόνη αποτελεσμάτων POST εξαφανιστεί πολύ γρήγορα, δοκιμάστε να πατήσετε το πλήκτρο Παύση στο πληκτρολόγιό σας. Οι περισσότερες μητρικές κάρτες θα διακόψουν τη διαδικασία εκκίνησης, επιτρέποντας αρκετό χρόνο για να διαβάσετε τον αριθμό έκδοσης του BIOS.
    3. Συμβουλή 3: Αν η παύση δεν λειτουργήσει, τοποθετήστε το smartphone στην οθόνη του υπολογιστή σας και πάρτε ένα σύντομο βίντεο με τα αποτελέσματα POST που αναβοσβήνουν στην οθόνη. Οι περισσότερες κάμερες καταγράφουν 60 fps ή υψηλότερα, πολλά πλαίσια για να προχωρήσουν για να πιάσουν αυτή την έκδοση του BIOS.
  1. Καταγράψτε τον αριθμό έκδοσης του BIOS όπως φαίνεται στην οθόνη. Δεν είναι πάντα σαφές το 100% ποιες από τις κρυπτικές γραμμές γραμμάτων και αριθμών στην οθόνη είναι ο αριθμός έκδοσης, ώστε να καταγράψετε τα πάντα.
    1. Συμβουλή: Κάντε μια φωτογραφία! Αν είστε αρκετά τυχεροί για να διακόψετε τη διαδικασία εκκίνησης στην οθόνη αποτελεσμάτων POST, τραβήξτε μια φωτογραφία με το τηλέφωνό σας. Αυτό θα σας δώσει κάτι συγκεκριμένο για αναφορά αργότερα.

Η μέθοδος επανεκκίνησης είναι μεγάλη όταν δεν έχετε το όφελος ενός υπολογιστή που λειτουργεί και δεν μπορείτε να δοκιμάσετε μία από τις πιο βολικές μεθόδους παρακάτω.

Ωστόσο, μπορεί να γίνει πραγματικά απογοητευτικό επανεκκίνηση του υπολογιστή σας ξανά και ξανά, εάν εξακολουθείτε να λείπει η σημείωση έκδοσης του BIOS. Η οθόνη αποτελεσμάτων POST είναι συνήθως πολύ γρήγορη, ειδικά καθώς οι υπολογιστές γίνονται ταχύτεροι και μειώνουν τον χρόνο εκκίνησης.

Μέθοδος 2: Αφήστε το εργαλείο ενημέρωσης BIOS να σας πει

Η ενημέρωση του BIOS δεν είναι κάτι που κάνετε χειροκίνητα, όχι εντελώς ούτως ή άλλως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό εργαλείο ενημέρωσης BIOS που παρέχεται από τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας ή της μητρικής πλακέτας για να πραγματοποιήσετε τη δουλειά.

Πολύ συχνά, αυτό το εργαλείο θα δείχνει σαφώς την τρέχουσα έκδοση του BIOS που είναι εγκατεστημένη, οπότε ακόμα και αν δεν είστε έτοιμοι να ενημερώσετε το BIOS ή δεν είστε βέβαιοι ότι χρειάζεται, το εργαλείο ενημέρωσης BIOS μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να ελέγξετε την τρέχουσα έκδοση .

Θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε την ηλεκτρονική υποστήριξη για τον κατασκευαστή του υπολογιστή ή της μητρικής σας πλατφόρμας και στη συνέχεια να πραγματοποιήσετε λήψη και εκτέλεση του εργαλείου. Δεν χρειάζεται να ενημερώσετε πραγματικά τίποτα, έτσι παραλείψτε τα παρακάτω βήματα σε οποιεσδήποτε οδηγίες παρέχονται.

Σημείωση: Αυτή η μέθοδος λειτουργεί όταν ο υπολογιστής σας δεν εκκινείται σωστά μόνο εάν το εργαλείο ενημέρωσης του BIOS για τη μητρική σας πλατφόρμα είναι εκκινήσιμο. Με άλλα λόγια, εάν το πρόγραμμα ενημέρωσης BIOS που παρέχεται μόνο λειτουργεί από Windows, θα πρέπει να τηρείτε τη Μέθοδο 1.

Μέθοδος 3: Χρήση των πληροφοριών συστήματος της Microsoft (MSINFO32)

Ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την έκδοση BIOS που εκτελείται στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας είναι μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται Microsoft System Information.

Όχι μόνο η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, είναι ήδη ενσωματωμένη στα Windows, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα για λήψη και εγκατάσταση.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε την έκδοση του BIOS με τις πληροφορίες συστήματος της Microsoft:

  1. Στα Windows 10 και Windows 8.1, κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εκτέλεση .
    1. Στα Windows 8.0, επιλέξτε Εκτέλεση από την οθόνη εφαρμογών . Στα Windows 7 και παλαιότερες εκδόσεις των Windows, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και στη συνέχεια στην επιλογή Εκτέλεση .
  2. Στο παράθυρο " Εκτέλεση" ή "Αναζήτηση", πληκτρολογήστε τα εξής: msinfo32 Ένα παράθυρο με τίτλο Πληροφορίες συστήματος θα εμφανιστεί στην οθόνη.
  3. Αγγίξτε ή κάντε κλικ στο Σύνοψη συστήματος αν δεν έχει ήδη επισημανθεί.
  4. Στα δεξιά, στη στήλη Στοιχείο , εντοπίστε την καταχώρηση με τίτλο Έκδοση / Ημερομηνία BIOS .
    1. Σημείωση: Ανάλογα με το πόσα δεν γνωρίζετε για τον υπολογιστή ή τη μητρική σας πλατφόρμα, ίσως χρειαστεί επίσης να μάθετε ποιος έκανε τη μητρική πλακέτα σας και ποιο μοντέλο είναι. Εάν αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται στα Windows, θα βρείτε αυτές τις τιμές στα στοιχεία του κατασκευαστή BaseBoard, του μοντέλου BaseBoard και του BaseBoard Name .
  5. Σημειώστε την έκδοση του BIOS όπως αναφέρθηκε εδώ. Μπορείτε επίσης να εξάγετε τα αποτελέσματα αυτής της αναφοράς σε αρχείο TXT μέσω του Αρχείου> Εξαγωγή ... στο μενού Πληροφορίες συστήματος.

Οι πληροφορίες συστήματος της Microsoft είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά δεν αναφέρει πάντα έναν αριθμό έκδοσης BIOS. Εάν δεν έγινε για τον υπολογιστή σας, ένα παρόμοιο πρόγραμμα που δεν έγινε από τη Microsoft θα πρέπει να είναι το επόμενο πράγμα που προσπαθείτε.

Μέθοδος 4: Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος τρίτου μέρους

Εάν οι πληροφορίες συστήματος της Microsoft δεν σας έδωσαν τα δεδομένα έκδοσης BIOS που χρειάζεστε, υπάρχουν πολλά εργαλεία πληροφοριών συστήματος εκεί έξω που μπορείτε να δοκιμάσετε αντ 'αυτού, πολλά που είναι πολύ πιο λεπτομερή από το MSINFO32.

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε:

  1. Κατεβάστε το Speccy , ένα εντελώς δωρεάν εργαλείο πληροφοριών για τα Windows.
    1. Σημείωση: Υπάρχουν αρκετά πραγματικά καλά εργαλεία πληροφοριών συστήματος για να διαλέξετε, αλλά το Speccy είναι το αγαπημένο μας. Είναι εντελώς δωρεάν, έρχεται σε μια φορητή έκδοση και τείνει να δείχνει περισσότερες πληροφορίες για τον υπολογιστή σας από ό, τι παρόμοια εργαλεία.
  2. Εγκαταστήστε και εκτελέστε το Speccy αν επιλέξετε την έκδοση ή το εκχύλισμα που θα εγκαταστήσετε και, στη συνέχεια, εκτελέστε το Speccy.exe ή το Speccy64.exe αν επιλέξετε την φορητή έκδοση.
    1. Συμβουλή: Δείτε ποια είναι η διαφορά στα 64-bit & 32-bit ; αν δεν είστε σίγουροι για το αρχείο που θα εκτελεστεί.
  3. Περιμένετε, ενώ το Speccy σαρώνει τον υπολογιστή σας. Αυτό συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά, ανάλογα με το πόσο γρήγορα είναι ο υπολογιστής σας.
  4. Επιλέξτε Motherboard από το μενού στα αριστερά.
  5. Σημειώστε την έκδοση που παρατίθεται κάτω από την υποκατηγορία BIOS στα δεξιά. Αυτή είναι η έκδοση του BIOS που ακολουθείτε .
    1. Συμβουλή: Το εμπορικό σήμα που παρατίθεται στο BIOS δεν είναι συνήθως κάτι που αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε. Το εργαλείο ενημέρωσης του BIOS και το αρχείο δεδομένων που χρειάζεστε θα προέρχονται από τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας ή της μητρικής πλακέτας που παρατίθεται ως Κατασκευαστής και θα είναι συγκεκριμένα για το μοντέλο της μητρικής πλακέτας που παρατίθεται ως Μοντέλο .

Εάν το Speccy ή άλλο εργαλείο sysinfo δεν λειτουργεί για εσάς ή προτιμάτε να κάνετε λήψη και εγκατάσταση λογισμικού, έχετε μια τελευταία μέθοδο για τον έλεγχο της έκδοσης BIOS του υπολογιστή σας.

Μέθοδος 5: Αποσυνδέστε το στο μητρώο των Windows

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, και ίσως δεν είναι εκπληκτικό σε όσους από εσάς γνωρίζετε, πολλές πληροφορίες σχετικά με το BIOS μπορούν να βρεθούν συνδεδεμένες στο μητρώο των Windows .

Όχι μόνο η έκδοση του BIOS είναι σαφώς καταχωρισμένη στο μητρώο, έτσι είναι συχνά ο κατασκευαστής της μητρικής πλακέτας σας και ο αριθμός μοντέλου της μητρικής κάρτας σας.

Εδώ μπορείτε να το βρείτε:

Σημείωση: Δεν πραγματοποιούνται αλλαγές στα κλειδιά μητρώου στα παρακάτω βήματα, αλλά αν φοβάστε ότι μπορείτε να κάνετε αλλαγές σε αυτό το πολύ σημαντικό μέρος των Windows, μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του μητρώου , για να είστε ασφαλείς.

  1. Ανοίξτε την Επεξεργασία μητρώου
  2. Από τη λίστα μητρώου μητρώου στα αριστερά, αναπτύξτε το στοιχείο HKEY_LOCAL_MACHINE .
  3. Συνεχίστε να βάλετε βαθιά μέσα στο HKEY_LOCAL_MACHINE, πρώτα με το HARDWARE , μετά με το DESCRIPTION και μετά με το System .
  4. Με την επέκταση του συστήματος , πατήστε ή κάντε κλικ στο BIOS .
  5. Στα δεξιά, στη λίστα με τις τιμές μητρώου, εντοπίστε την ονομασία BIOSVersion . Έκπληξη ... η τιμή στα δεξιά είναι η έκδοση του BIOS που έχει εγκατασταθεί αυτή τη στιγμή.
    1. Συμβουλή: Η έκδοση του BIOS μπορεί να αναφέρεται ως SystemBiosVersion σε ορισμένες παλαιότερες εκδόσεις των Windows.
  6. Καταγράψτε κάπου την έκδοση του BIOS, καθώς και τις τιμές BaseBoardManufacturer και BaseBoardProduct , αν τις χρειάζεστε.

Το μητρώο των Windows μπορεί να φαίνεται τρομακτικό αλλά αρκεί να μην αλλάζετε τίποτα, είναι απολύτως ακίνδυνο να σκάβετε.