Πώς να χρησιμοποιήσετε το σύστημα πλέγματος στο γραφικό σχέδιο

Διατηρήστε σχέδια συμβατά με τα δίκτυα

Το σύστημα πλέγματος που χρησιμοποιείται στη διαδικασία σχεδιασμού γραφικών είναι ένας τρόπος να οργανωθεί το περιεχόμενο σε μια σελίδα. Χρησιμοποιεί οποιονδήποτε συνδυασμό περιθωρίων, οδηγών, σειρών και στηλών για να διαμορφώσει μια ομοιόμορφη διάταξη. Είναι πιο εμφανές σε διάταξη εφημερίδων και περιοδικών με στήλες κειμένου και εικόνων, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε έργο.

Χρησιμοποιώντας πλέγματα στα σχέδιά σας

Τα πλέγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο σχεδίου σχεδιασμού στο οποίο εργάζεστε. Ενώ περιοδικά όπως οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν πολύ εμφανή συστήματα πλέγματος, θα τα παρατηρήσετε και σε φυλλάδια, ιστοσελίδες και συσκευασίες. Μόλις μάθετε πώς να αναγνωρίζετε το πλέγμα, θα το δείτε παντού στη διαφήμιση.

Ένα σύστημα πλέγματος μπορεί να είναι ένα ενιαίο πλέγμα ή μια συλλογή πλεγμάτων. Ορισμένοι είναι τυποποιημένοι για τη βιομηχανία, ενώ άλλοι είναι ελεύθεροι και μέχρι τον σχεδιαστή. Σε ένα τελικό προϊόν, το πλέγμα είναι αόρατο, αλλά μετά από αυτό βοηθά στη δημιουργία επιτυχημένων σχεδίων εκτύπωσης και web .

Για παράδειγμα, όταν σχεδιάζετε το πίσω μέρος μιας κάρτας, θα χρησιμοποιήσετε το τυποποιημένο πλέγμα των ΗΠΑ. Ένα συγκεκριμένο τμήμα της δεξιάς πλευράς προορίζεται για τις διευθύνσεις και η σφραγίδα (ή το μαζικό ταχυδρομείο) πρέπει να βρίσκεται στην επάνω δεξιά πλευρά αυτού του χώρου. Θα πρέπει επίσης να αφήσετε τον απαιτούμενο «λευκό χώρο» κατά μήκος του πυθμένα όπου το USPS θα τοποθετήσει το σύστημα γραμμωτού κώδικα. Σας αφήνει ένα μικρό τμήμα στα αριστερά για το σχεδιασμό και το κείμενό σας.

Οι ιστότοποι και τα φυλλάδια έχουν μερικά πρότυπα συστήματα πλέγματος τα οποία οι σχεδιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση για τα δικά τους πρότυπα. Ένα από τα πιο δημοφιλή και για τα δύο έργα είναι η κεφαλίδα και η διάταξη των τριών στηλών. Είναι πολύ εξοικειωμένος με τον θεατή και μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσετε ένα άλμα στο σχεδιασμό σας.

Κατά το σχεδιασμό ιστότοπων ή πολλαπλών σελίδων υλικού εκτύπωσης, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε μια συλλογή πλεγμάτων για να εργαστείτε. Κάθε πλέγμα στη συλλογή θα σχετίζεται, αλλά είναι επίσης διαφορετικό, πράγμα που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις πληροφορίες για μια σελίδα σε μια πιο κατάλληλη διάταξη χωρίς να παραβλέψετε τη συνεπή εμφάνιση και αίσθηση που απαιτείται για ένα εξαιρετικό σχέδιο.

Τύποι πλέγματος

Δεν υπάρχει όριο στις διατάξεις του πλέγματος που μπορούν να δημιουργηθούν. Οι συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν δίκτυα μεγέθους δύο, τριών και τεσσάρων στηλών με μια κεφαλίδα στην κορυφή, καθώς και ένα πλέγμα πλήρων σελίδων τετραγώνων.

Από αυτές τις δομικές μονάδες, η διακύμανση των πλάτους των στηλών, των ορίων, του μεγέθους της σελίδας και άλλων χαρακτηριστικών του πλέγματος θα οδηγήσει σε μοναδικό σχεδιασμό σελίδας. Όταν ξεκινάτε ένα έργο ή απλώς ασκείστε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα πλέγματος για να τοποθετήσετε τα στοιχεία του σχεδίου σας στη σελίδα.

Σπάσιμο από το πλέγμα

Μόλις δημιουργηθεί το πλέγμα, εναπόκειται στον σχεδιαστή για το πότε και πώς να ξεφύγει από αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι το δίκτυο θα αγνοηθεί εντελώς. Αντίθετα, τα στοιχεία μπορούν να περάσουν από τη στήλη στη στήλη, να επεκταθούν στο τέλος της σελίδας ή να επεκταθούν σε γειτονικές σελίδες.

Η έξοδος από το δίκτυο μπορεί να οδηγήσει στα πιο ενδιαφέροντα σχέδια σελίδας. Θα δείτε αυτό αρκετά συχνά στο σύγχρονο σχεδιασμό περιοδικών.