Τι είναι το Shovelware;

Τα περισσότερα shovelware είναι ανεπιθύμητα, ομαδοποιημένα bloatware που μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια

Το Shovelware είναι μια συστολή για το "φτυάρι" και το "λογισμικό". Χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανεπιθύμητο λογισμικό που συνοδεύεται από σκόπιμο λογισμικό.

Ο όρος προέρχεται από μια εποχή κατά την οποία οι προγραμματιστές λογισμικού και βιντεοπαιχνιδιών θα προσπαθούσαν να γεμίσουν ολόκληρο τον δίσκο συνδέοντας πρόσθετα προγράμματα ή παιχνίδια που ο χρήστης δεν ζήτησε. Οι προγραμματιστές λέγεται ότι ενδιαφέρονται τόσο λίγα για την πραγματική ποιότητα που φαινόταν σαν να απλώς έβαλαν πολλά προγράμματα σε μια μεγάλη δέσμη μόνο για να καταλάβουν το χώρο.

Τα προγράμματα Shovelware μπορεί να είναι προγράμματα επίδειξης, διαφημιστικά προγράμματα ή πραγματικό χρησιμοποιήσιμο λογισμικό, αλλά γενικά θεωρείται ότι έχουν μικρή πραγματική αξία. Ανεξάρτητα από το είδος τους, το θέμα είναι ότι δεν είχαν εγκατασταθεί σε σκοπό ή έχουν τόσο χαμηλό βαθμό ώστε δεν είναι καν χρήσιμες.

Το Shovelware αναφέρεται επίσης συχνά ως bloatware, αφού τα πρόσθετα προγράμματα, εάν αφεθούν αχρησιμοποίητα, χρησιμεύουν μόνο για να απορροφούν τους άλλους πόρους μνήμης και σκληρού δίσκου .

Πώς λειτουργεί το Shovelware

Το Shovelware δεν υπάρχει μόνο με τα CD. Είναι επίσης εμφανές σε τηλέφωνα, tablet και υπολογιστές, ακόμη και αυτά που αγοράστηκαν πρόσφατα. Αντί να υπάρχουν απλώς οι προεπιλεγμένες εφαρμογές που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το λειτουργικό σύστημα , η συσκευή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εντελώς μη σχετιζόμενα προγράμματα λογισμικού ή παιχνίδια.

Ενδέχεται επίσης να δείτε τα φτυαρισμένα εργαλεία με τη μορφή προγραμμάτων που μπορούν να μεταφορτωθούν. Κανονικά, όταν κάνετε λήψη ενός προγράμματος ή αγοράζετε δίσκο με πρόγραμμα ή βιντεοπαιχνίδι, αυτό είναι το μόνο που παίρνετε. Έχετε πρόσβαση σε οτιδήποτε αγοράσατε ή ζητήσατε για λήψη. Έτσι λειτουργούν οι κανονικές κατανομές λογισμικού.

Ωστόσο, μετά την εγκατάσταση ορισμένων προγραμμάτων λογισμικού ή βιντεοπαιχνιδιών, μπορεί να παρατηρήσετε περιττές συντομεύσεις, γραμμές εργαλείων, πρόσθετα ή περίεργα προγράμματα που δεν γνωρίζατε ότι εγκαταστήσατε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το shovelware - τα προγράμματα που δεν θέλετε (και συχνά δεν χρειάζονται καν) προστίθενται στη συσκευή σας χωρίς την άδειά σας.

Όταν κάνετε κλικ σε ορισμένα προγράμματα εγκατάστασης προγραμμάτων, ίσως παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πρόσθετα πλαίσια ελέγχου ή επιλογές που σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε εύκολα μη σχετιζόμενα (ή μερικές φορές συναφείς) προγράμματα που δεν προσθέτουν ή αφαιρούν απαραιτήτως τις λειτουργίες της κύριας λήψης. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί shovelware, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο δεδομένου ότι έχετε τη δυνατότητα να μην εγκαταστήσετε το πρόσθετο λογισμικό.

Πώς να αποφύγετε το Shovelware

Οι εγκαταστάτες προγραμμάτων, τα λειτουργικά συστήματα, τα τηλέφωνα, τα tablet κ.λπ., δεν διαφημίζουν ότι παίρνετε εξαπατημένοι για να κατεβάσετε τα πακέτα προγραμμάτων που δεν θέλετε. Έτσι, δεν είστε πραγματικά προειδοποιημένοι για το shovelware προτού κατεβάσετε ή αγοράσετε αυτά τα πράγματα.

Ωστόσο, ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε να παίρνετε φτυαρίσματα είναι να αγοράσετε και να κάνετε λήψη μόνο από αξιόπιστες πηγές. Εάν λαμβάνετε τις εφαρμογές σας μέσω σκοτεινών ιστότοπων που δεν έχετε ακούσει ποτέ, ή το λογισμικό εμφανίζεται πολύ καλό για να είναι αληθές (αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν χτυπάτε ή χρησιμοποιείτε λογισμικό keygen ), τότε οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλότερες που θα βρείτε δέσμες περιττών ή ακόμη και κακόβουλων προγραμμάτων.

Από την άλλη πλευρά, είναι απίθανο να λάβετε ανεπιθύμητες δέσμες λογισμικού από μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Apple ή η Microsoft. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εταιρείες εγκαθιστούν προεπιλεγμένες εφαρμογές για εσάς που δεν ζητήσατε πραγματικά, αλλά συχνά παραβλέπονται επειδή είναι πολύ γνωστές και το λογισμικό τους είναι τόσο διαδεδομένο και χρησιμοποιείται συχνά.

Συμβουλή: Διαβάστε συμβουλές σχετικά με την αποφυγή λήψεων κακόβουλου λογισμικού στον οδηγό λογισμικού "Πώς να ασφαλή λήψη & εγκατάσταση λογισμικού" .

Μια άλλη μέθοδος για να σταματήσετε να κατεβάζετε τα προγράμματα shovelware από την εγκατάσταση είναι να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό και να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για την προστασία των αρχείων σας. Εάν ένα κομμάτι του λογισμικού περιλαμβάνει έναν ιό ή μια συλλογή από πακέτα προγραμμάτων όπως τις γραμμές εργαλείων και τα πρόσθετα, τα περισσότερα προγράμματα AV τα αναγνωρίζουν ως κακόβουλα ή δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα και θα τους εμποδίσουν να εγκαταστήσουν ή να σας ζητήσουν άδεια.

Πρέπει να αφαιρέσετε το Shovelware;

Είτε θα πρέπει να κρατήσετε ή να αφαιρέσετε το φτυαρισμένο εργαλείο εξαρτάται πραγματικά από εσάς. Το Shovelware δεν είναι συνώνυμο με κακόβουλο λογισμικό , οπότε το πακέτο λογισμικού δεν αποτελεί απαραίτητα άμεση απειλή για τα αρχεία σας.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να καταργούν τα προγράμματα που δεν θέλουν. Αυτό είναι εκτός αν δεν μπορούν - ίσως να υπάρχουν στιγμές που πραγματικά δεν μπορείτε να καταργήσετε τις εφαρμογές shovelware ή να διαπιστώσετε ότι είστε εντάξει έχοντας τους.

Οι προεπιλεγμένες εφαρμογές που δεν μπορείτε να καταργήσετε ονομάζονται συχνά εφαρμογές αποθέματος και είναι προγράμματα που το λειτουργικό σύστημα απλά δεν σας επιτρέπει να καταργήσετε. Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε φακέλους μακριά από την προβολή ή να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τρίτου μέρους για να εξαναγκάσετε να αφαιρέσετε τα αρχεία εγκατάστασης.

Συνήθως, όμως, και πιο πρόσφατα, το shovelware εγκαθίσταται τυχαία μέσω αρχείων εγκατάστασης που συνδυάζουν πολλά εργαλεία μαζί σε ένα μεγάλο σωρό που στη συνέχεια πρέπει να διαχωρίσετε μετά από την εγκατάσταση για να βρείτε ποιες ανάγκες έχουν αφαιρεθεί.

Μπορείτε να διαγράψετε τα προγράμματα shovelware με ένα δωρεάν εργαλείο απεγκατάστασης όπως το δημοφιλές λογισμικό απεγκατάστασης IObit . Ορισμένα από τα προγράμματα αυτής της λίστας μπορούν να βοηθήσουν στην κατάργηση των προγραμμάτων που έχουν εγκατασταθεί σε μια δέσμη, ακόμη και αν δεν είναι καθόλου συνδεδεμένα, αλλά εφόσον έχουν εγκατασταθεί μαζί με το ίδιο πρόγραμμα εγκατάστασης.