Λειτουργικό σύστημα

Ορισμός λειτουργικού συστήματος και παραδείγματα λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα

Συχνά συντομευμένη ως OS, ένα λειτουργικό σύστημα είναι ένα ισχυρό και συνήθως μεγάλο πρόγραμμα που ελέγχει και διαχειρίζεται το υλικό και άλλο λογισμικό σε έναν υπολογιστή.

Όλοι οι υπολογιστές και οι συσκευές που μοιάζουν με υπολογιστές διαθέτουν λειτουργικά συστήματα, όπως το φορητό υπολογιστή, το tablet , την επιφάνεια εργασίας, το smartphone, το smartwatch, το δρομολογητή ... το ονομάζετε.

Παραδείγματα λειτουργικών συστημάτων

Οι φορητοί υπολογιστές, τα tablet και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές εκτελούν όλα τα λειτουργικά συστήματα για τα οποία πιθανότατα έχετε ακούσει. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν εκδόσεις των Microsoft Windows (όπως τα Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista και Windows XP ), MacOS της Apple (πρώην OS X), iOS , Chrome OS, BlackBerry Tablet OS και γεύσεις της ανοιχτής πηγής σύστημα Linux.

Windows 10 λειτουργικό σύστημα. Screenshot από τον Tim Fisher

Το smartphone σας τρέχει επίσης ένα λειτουργικό σύστημα, πιθανότατα το iOS της Apple ή το Android της Google. Και τα δύο είναι οικιακά ονόματα, αλλά ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι είναι τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευές.

Οι διακομιστές, όπως αυτοί που φιλοξενούν τους ιστότοπους που επισκέπτεστε ή οι οποίοι προβάλλουν τα βίντεο που παρακολουθείτε, εκτελούν συνήθως εξειδικευμένα λειτουργικά συστήματα σχεδιασμένα και βελτιστοποιημένα για να τρέχουν το ειδικό λογισμικό που απαιτείται για να κάνουν ό, τι κάνουν. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το Windows Server, το Linux και το FreeBSD.

Λογισμικό & amp; Λειτουργικά συστήματα

Τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα μίας μόνο εταιρείας, όπως ακριβώς τα Windows (Microsoft) ή μόνο το MacOS (Apple).

Ένα κομμάτι του λογισμικού θα αναφέρει σαφώς ποια λειτουργικά συστήματα υποστηρίζει και θα πάρει πολύ συγκεκριμένα, αν χρειαστεί. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα λογισμικού παραγωγής βίντεο μπορεί να υποστηρίζει ότι υποστηρίζει Windows 10, Windows 8 και Windows 7, αλλά δεν υποστηρίζει παλαιότερες εκδόσεις των Windows όπως τα Windows Vista και XP.

Λήψεις λογισμικού Windows vs Windows & Mac. Στιγμιότυπο οθόνης από το Adobe.com από τον Tim Fisher

Οι προγραμματιστές λογισμικού επίσης συχνά απελευθερώνουν πρόσθετες εκδόσεις του λογισμικού τους που λειτουργούν με άλλα λειτουργικά συστήματα. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα του προγράμματος παραγωγής βίντεο, αυτή η εταιρεία μπορεί επίσης να απελευθερώσει άλλη έκδοση του προγράμματος με ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες, αλλά λειτουργεί μόνο με MacOS.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε αν το λειτουργικό σας σύστημα είναι 32-bit ή 64-bit . Είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που ρωτάτε κατά τη λήψη λογισμικού. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να εντοπίσετε εάν έχετε Windows 64-bit ή 32-bit αν χρειάζεστε βοήθεια.

Ειδικοί τύποι λογισμικού που ονομάζονται εικονικές μηχανές μπορούν να μιμηθούν πραγματικά "πραγματικούς" υπολογιστές και να εκτελούν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα μέσα σε αυτά. Δείτε τι είναι μια εικονική μηχανή; για περισσότερα σχετικά με αυτό.