Τι είναι η οθόνη;

Παρακολουθήστε τα στοιχεία και τους οδηγούς αντιμετώπισης προβλημάτων

Η οθόνη είναι το κομμάτι του υλικού του υπολογιστή που εμφανίζει τις πληροφορίες βίντεο και γραφικών που παράγονται από τον υπολογιστή μέσω της κάρτας γραφικών .

Οι οθόνες είναι πολύ παρόμοιες με τις τηλεοράσεις, αλλά συνήθως εμφανίζουν πληροφορίες σε πολύ υψηλότερη ανάλυση. Επίσης, σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις, οι οθόνες δεν είναι συνήθως τοποθετημένες σε έναν τοίχο, αλλά αντίθετα κάθονται πάνω σε ένα γραφείο.

Άλλα ονόματα οθόνης

Μια οθόνη μερικές φορές αναφέρεται ως οθόνη, οθόνη, οθόνη βίντεο, τερματικό οθόνης βίντεο, μονάδα οθόνης βίντεο ή οθόνη βίντεο.

Μια οθόνη μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως ο υπολογιστής, όπως συμβαίνει με το υλικό μέσα στην θήκη του υπολογιστή , όπως ο σκληρός δίσκος , η κάρτα γραφικών κλπ. Για παράδειγμα, κλείσιμο του υπολογιστή δεν είναι το ίδιο με την απενεργοποίηση της οθόνης. Είναι σημαντικό να γίνει αυτή η διάκριση.

Σημαντικά γεγονότα της οθόνης

Μια οθόνη, ανεξάρτητα από τον τύπο, συνήθως συνδέεται με μια θύρα HDMI, DVI ή VGA . Άλλοι σύνδεσμοι περιλαμβάνουν USB , DisplayPort και Thunderbolt. Πριν επενδύσετε σε μια νέα οθόνη, βεβαιωθείτε ότι και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν τον ίδιο τύπο σύνδεσης.

Για παράδειγμα, δεν θέλετε να αγοράσετε μια οθόνη που έχει μόνο μια θύρα HDMI όταν ο υπολογιστής σας είναι ικανός να δέχεται μόνο μια σύνδεση VGA. Παρόλο που οι περισσότερες κάρτες και οθόνες βίντεο διαθέτουν πολλές θύρες έτσι ώστε να λειτουργούν με διάφορα είδη και των δύο συσκευών, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ελέγχετε τη συμβατότητά τους.

Αν χρειάζεστε να συνδέσετε ένα παλαιότερο καλώδιο σε μια νεότερη θύρα, όπως VGA σε HDMI, υπάρχουν προσαρμογείς για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Οι οθόνες δεν μπορούν να επισκευαστούν από το χρήστη. Για την ασφάλειά σας , δεν είναι συνήθως σοφό να ανοίξετε και να εργαστείτε σε μια οθόνη.

Δημοφιλείς κατασκευαστές παρακολούθησης

Ακολουθούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών που διατίθενται προς αγορά: Acer, Hanns-G, Dell, LG Electronics και Scepter.

Περιγραφή οθόνης

Οι οθόνες είναι συσκευές προβολής έξω από την θήκη του υπολογιστή και συνδέονται μέσω καλωδίου σε μια θύρα στην κάρτα γραφικών ή στη μητρική πλακέτα . Παρόλο που η οθόνη βρίσκεται εκτός του κύριου περιβλήματος του υπολογιστή, αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλήρους συστήματος.

Οι οθόνες έρχονται σε δύο βασικούς τύπους - LCD ή CRT , αλλά υπάρχουν και άλλοι, όπως το OLED . Οι οθόνες CRT μοιάζουν με παλιομοδίτικες τηλεοράσεις και είναι πολύ βαθιά σε μέγεθος. Οι οθόνες LCD είναι πολύ λεπτότερες, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και παρέχουν μεγαλύτερη ποιότητα γραφικών. Το OLED είναι μια βελτίωση στην οθόνη LCD που παρέχει ακόμα καλύτερο χρώμα και γωνίες θέασης, αλλά απαιτεί και περισσότερη ισχύ.

Οι οθόνες LCD έχουν εξουδετερώσει πλήρως τις οθόνες CRT λόγω της υψηλότερης ποιότητας τους, μικρότερου "αποτυπώματος" στο γραφείο και μειώνοντας την τιμή. Το OLED, αν και νεότερο, είναι ακόμα πιο ακριβό και επομένως δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όταν πρόκειται για οθόνες στο σπίτι.

Οι περισσότερες οθόνες είναι σε μορφή ευρείας οθόνης και κυμαίνονται σε μέγεθος από 17 "έως 24" ή περισσότερο. Αυτό το μέγεθος είναι μια διαγώνια μέτρηση από τη μια γωνία της οθόνης στην άλλη.

Οι οθόνες είναι ενσωματωμένες ως μέρος του συστήματος υπολογιστών σε φορητούς υπολογιστές, tablet, netbook και όλα τα επιτραπέζια μηχανήματα. Ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε ένα ξεχωριστά αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση από την τρέχουσα οθόνη σας.

Παρόλο που οι οθόνες θεωρούνται συσκευές εξόδου, επειδή συνήθως εξυπηρετούν μόνο τον σκοπό της εξαγωγής πληροφοριών στην οθόνη, μερικές από αυτές είναι και οθόνες αφής. Αυτός ο τύπος οθόνης θεωρείται τόσο μια συσκευή εισόδου και εξόδου, η οποία συνήθως ονομάζεται συσκευή εισόδου / εξόδου ή μια συσκευή εισόδου / εξόδου .

Ορισμένες οθόνες έχουν ενσωματωμένα αξεσουάρ όπως μικρόφωνο, ηχεία, κάμερα ή διανομέα USB.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οθόνες

Αντιμετωπίζετε μια οθόνη που δεν δείχνει τίποτα στην οθόνη; Διαβάστε τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο δοκιμής μιας οθόνης υπολογιστή που δεν λειτουργεί για βήματα που περιλαμβάνουν τον έλεγχο της οθόνης για χαλαρές συνδέσεις , διασφαλίζοντας ότι η φωτεινότητα έχει ρυθμιστεί σωστά και πολλά άλλα.

Οι νεότερες οθόνες LCD θα πρέπει να καθαρίζονται με προσοχή και όχι σαν να κάνατε γυαλί ή παλαιότερη οθόνη CRT. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος καθαρισμού τηλεόρασης επίπεδης οθόνης ή οθόνης υπολογιστή .

Διαβάστε πώς να αποκαθιστάτε την αποχρωματισμό και την παραμόρφωση σε μια οθόνη υπολογιστή εάν η οθόνη σας δεν φαίνεται να εμφανίζει πράγματα όπως θα έπρεπε, όπως και αν τα χρώματα φαίνεται ότι είναι ανοικτά, το κείμενο είναι θολή.

Εάν έχετε μια παλαιότερη οθόνη CRT που παρουσιάζει πρόβλημα εμφάνισης χρωμάτων, όπως εάν βλέπετε μια σειρά από χρώματα γύρω από τις άκρες της οθόνης, πρέπει να την αποσυνδέσετε για να μειώσετε τη μαγνητική συμπερίληψη που την προκαλεί. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αποσυνδέσετε μια οθόνη υπολογιστή εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Η οθόνη που αναβοσβήνει σε μια οθόνη CRT μπορεί να επιλυθεί αλλάζοντας τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης .

Οι οθόνες είναι συνήθως άμεσα διαθέσιμες μέσω plug and play. Εάν το βίντεο στην οθόνη δεν εμφανίζεται όπως νομίζετε ότι πρέπει, εξετάστε την ενημέρωση του προγράμματος οδήγησης κάρτας οθόνης. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης στα Windows, εάν χρειάζεστε βοήθεια.

Η απόδοση μιας οθόνης συνήθως καθορίζεται από έναν αριθμό παραγόντων και όχι από ένα χαρακτηριστικό, όπως το συνολικό μέγεθος της οθόνης, για παράδειγμα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τον λόγο διαστάσεων (οριζόντιο μήκος σε σχέση με το κάθετο μήκος), την κατανάλωση ενέργειας, τον ρυθμό ανανέωσης, το λόγο αντίθεσης (λόγος των φωτεινότερων χρωμάτων έναντι των πιο σκοτεινών χρωμάτων), τον χρόνο απόκρισης (ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel για να πάει από ενεργό, σε ανενεργό, σε ενεργό πάλι), ανάλυση οθόνης και άλλα.