Ο σωλήνας καθοδικών ακτίνων (CRT)

Οι παλαιότερες οθόνες χρησιμοποιούν ένα σωλήνα καθοδικών ακτίνων για την εμφάνιση εικόνων

Συντομευμένο ως CRT, ο σωλήνας καθοδικής ακτινοβολίας είναι ένας μεγάλος σωλήνας κενού που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση μιας εικόνας σε μια οθόνη. Γενικά, αναφέρεται σε έναν τύπο οθόνης υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα CRT.

Αν και οι οθόνες CRT (συχνά αποκαλούμενες οθόνες "tube") είναι πραγματικά ογκώδεις και καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο γραφείου, έχουν γενικά πολύ μικρότερο μέγεθος οθόνης από τις νέες τεχνολογίες οθόνης.

Η πρώτη συσκευή CRT ονομαζόταν σωλήνα Braun και χτίστηκε το 1897. Η πρώτη τηλεόραση CRT που κυκλοφόρησε στο κοινό ήταν το 1950. Με πολλά χρόνια από τότε, οι νεότερες συσκευές έχουν δει βελτιώσεις όχι μόνο στο συνολικό μέγεθος και την διάσταση της οθόνης, αλλά επίσης στη χρήση ενέργειας, το κόστος κατασκευής, το βάρος και την εικόνα / χρώμα.

Τα CRTs έχουν τελικά αντικατασταθεί από νεώτερες τεχνολογίες που προσφέρουν αυτές τις δραστικές βελτιώσεις, όπως LCD , OLED και Super AMOLED .

Σημείωση: Το SecureCRT, ένα πρόγραμμα-πελάτη Telnet, ονομαζόταν CRT, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις οθόνες CRT.

Πώς λειτουργούν οι οθόνες CRT

Υπάρχουν τρία ηλεκτρονικά όπλα μέσα σε μια σύγχρονη οθόνη CRT που χρησιμοποιείται για το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε χρώμα. Για να παράγουν μια εικόνα, πυροβολούν ηλεκτρόνια στο φωσφόρο προς το μπροστινό άκρο της οθόνης. Ξεκινά από το επάνω αριστερό άκρο της οθόνης και στη συνέχεια μετακινείται από αριστερά προς τα δεξιά, μία γραμμή τη φορά, για να γεμίσει την οθόνη.

Όταν ο φωσφόρος χτυπά με αυτά τα ηλεκτρονικά, τους επιτρέπει να ανάβουν σε συγκεκριμένες συχνότητες, σε συγκεκριμένα pixels, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί την απαιτούμενη εικόνα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος.

Όταν παράγεται μία γραμμή στην οθόνη, τα ηλεκτρονικά όπλα συνεχίζουν με το επόμενο και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να γεμίσει ολόκληρη η οθόνη με την κατάλληλη εικόνα. Η ιδέα είναι η διαδικασία να είναι αρκετά γρήγορη ώστε να βλέπετε μόνο μία εικόνα, είτε πρόκειται για μια φωτογραφία είτε για ένα μόνο πλαίσιο σε ένα βίντεο

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οθόνες CRT

Ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης CRT καθορίζει πόσο συχνά η οθόνη θα ανανεώσει την οθόνη για να παράγει μια εικόνα. Επειδή το φαινόμενο φωτισμού φωτός δεν διατηρείται εκτός και αν η οθόνη ανανεωθεί, ένας χαμηλότερος ρυθμός ανανέωσης είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες οθόνες CRT εμφανίζουν τρεμόπαιγμα ή εκτός τόπου, κινούμενες γραμμές.

Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η οθόνη αναζωογονητική αρκετά αργή ώστε να μπορείτε να δείτε ποια τμήματα της οθόνης δεν έχουν ακόμη να δείξει την εικόνα.

Οι οθόνες CRT διατρέχουν κίνδυνο για ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, καθώς ένας μαγνήτης είναι αυτό που επιτρέπει στα ηλεκτρόνια να κινούνται εντός της οθόνης. Αυτός ο τύπος παρεμβολής δεν υπάρχει σε νεότερες οθόνες όπως LCD.

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αποσυνδέσετε μια οθόνη υπολογιστή εάν αντιμετωπίζετε μαγνητικές παρεμβολές στο σημείο που η οθόνη έχει αποχρωματιστεί .

Μέσα στο μεγάλο και βαρύ CRT δεν είναι μόνο οι εκπομπείς ηλεκτρονίων αλλά και οι σπείρες εστίασης και παραμόρφωσης. Ολόκληρη η συσκευή είναι αυτό που κάνει τις οθόνες CRT τόσο μεγάλες, γι 'αυτό οι νεότερες οθόνες που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, όπως το OLED, μπορεί να είναι τόσο λεπτές.

Οι επίπεδες οθόνες όπως οι οθόνες LCD μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες (πάνω από 60 ") ενώ οι οθόνες CRT είναι γενικά περίπου 40".

Άλλες χρήσεις CRT

Το CRT έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για συσκευές που δεν εμφανίζονται, όπως η αποθήκευση δεδομένων. Ο σωλήνας Williams, όπως ονομάστηκε, ήταν ένα CRT που θα μπορούσε να αποθηκεύσει δυαδικά δεδομένα.

Η επέκταση αρχείου .CRT είναι σαφώς ανεξάρτητη από την τεχνολογία οθόνης και χρησιμοποιείται αντί για τη μορφή αρχείου πιστοποιητικού ασφαλείας. Οι ιστότοποι τους χρησιμοποιούν για να επικυρώσουν την ταυτότητά τους.

Ανάλογη είναι η βιβλιοθήκη C runtime (CRT) που συσχετίζεται με τη γλώσσα προγραμματισμού C.