Τι είναι ο ρυθμός ανανέωσης;

Ορισμός του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης και πληροφορίες σχετικά με την τρεμοπαίγνεια στην οθόνη

Ο ρυθμός ανανέωσης μιας οθόνης ή τηλεόρασης είναι ο μέγιστος αριθμός φορές που η εικόνα στην οθόνη μπορεί να "σχεδιαστεί" ή να ανανεωθεί ανά δευτερόλεπτο.

Ο ρυθμός ανανέωσης μετράται σε Hz (Hz).

Ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί επίσης να αναφέρεται με όρους όπως ο ρυθμός σάρωσης, ο ρυθμός οριζόντιας σάρωσης , η συχνότητα ή η κάθετη συχνότητα .

Πώς γίνεται η ανανέωση μιας τηλεόρασης ή μιας οθόνης υπολογιστή; & # 34;

Για να κατανοήσετε το ρυθμό ανανέωσης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η εικόνα σε οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή, τουλάχιστον το είδος CRT , δεν είναι μια στατική εικόνα, παρόλο που φαίνεται έτσι.

Αντ 'αυτού, η εικόνα ξαναγυρνάει ξανά και ξανά στην οθόνη τόσο γρήγορα (οπουδήποτε από 60, 75 ή 85 έως 100 φορές ή περισσότερο ανά δευτερόλεπτο ) που το ανθρώπινο μάτι το αντιλαμβάνεται ως στατική εικόνα ή με ένα ομαλό βίντεο κ.λπ. .

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ μίας οθόνης 60 Hz και 120 Hz, για παράδειγμα, είναι ότι το 120 Hz μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα δύο φορές πιο γρήγορα από την οθόνη 60 Hz.

Ένα πιστόλι ηλεκτρονίων κάθεται πίσω από το ποτήρι της οθόνης και πυροβολεί το φως για να παράγει μια εικόνα. Το πιστόλι ξεκινά στην πολύ αριστερή γωνία της οθόνης και στη συνέχεια γρήγορα γεμίζει με την εικόνα, γραμμή με τη γραμμή κατά μήκος του προσώπου και έπειτα προς τα κάτω μέχρι να φτάσει στον πυθμένα, μετά το οποίο το όπλο ηλεκτρονίων μετακινείται πίσω στην πάνω αριστερή γωνία και ξεκινά ολόκληρη τη διαδικασία.

Ενώ το πιστόλι ηλεκτρονίων είναι σε ένα μέρος, ένα άλλο τμήμα της οθόνης μπορεί να είναι κενό καθώς περιμένει για τη νέα εικόνα. Ωστόσο, λόγω της ταχύτητας ανανέωσης της οθόνης με το φως της νέας εικόνας, δεν βλέπετε αυτό.

Αυτό είναι, βέβαια, εκτός αν το ποσοστό ανανέωσης είναι πολύ χαμηλό.

Χαμηλό ποσοστό ανανέωσης και τρεμοπαίτηση οθόνης

Εάν ο ρυθμός ανανέωσης μιας οθόνης είναι πολύ χαμηλός, ενδέχεται να παρατηρήσετε την "ανασύνταξη" της εικόνας, την οποία αντιλαμβανόμαστε ως τρεμόπαιγμα. Η τρεμοπαγίδα της οθόνης είναι δυσάρεστη για να εξετάσει και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε στέλεχος μάτι και πονοκεφάλους.

Η τρεμοπαγίδα της οθόνης κανονικά συμβαίνει εάν ο ρυθμός ανανέωσης είναι ρυθμισμένος κάτω από 60 Hz, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί με υψηλότερα ποσοστά ανανέωσης για μερικούς ανθρώπους.

Η ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης μπορεί να αλλάξει για να μειώσει αυτό το εφέ τρεμούλας. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής της ρύθμισης ρυθμού ανανέωσης της οθόνης στα Windows για οδηγίες σχετικά με αυτήν την ενέργεια σε όλες τις εκδόσεις των Windows.

Ρυθμός ανανέωσης σε οθόνες LCD

Όλες οι οθόνες LCD υποστηρίζουν ένα ρυθμό ανανέωσης που συνήθως υπερβαίνει το κατώφλι που συνήθως προκαλεί τρεμόπαιγμα (συνήθως 60 Hz) και δεν γίνεται κενό μεταξύ των ανανεώσεων όπως οι οθόνες CRT.

Εξαιτίας αυτού, οι οθόνες LCD δεν χρειάζεται να ρυθμίζουν το ρυθμό ανανέωσης, ώστε να αποφεύγεται το τρεμόπαιγμα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρυθμό ανανέωσης

Το υψηλότερο δυνατό ποσοστό ανανέωσης δεν είναι κατ 'ανάγκην καλύτερο. Η ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης στα 120 Hz, την οποία υποστηρίζουν μερικές κάρτες γραφικών , ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα μάτια σας. Η διατήρηση του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης που ρυθμίζεται στα 60 Hz έως 90 Hz είναι καλύτερο για τα περισσότερα.

Η προσπάθεια προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης CRT σε ένα υψηλότερο από τις προδιαγραφές της οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε σφάλμα "εκτός συχνότητας" και να σας αφήσει σε κενή οθόνη. Εάν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να ξεκινήσετε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία και, στη συνέχεια, αλλάξτε τη ρύθμιση ρυθμού ανανέωσης της οθόνης σε κάτι πιο κατάλληλο.

Τρεις παράγοντες καθορίζουν το μέγιστο ρυθμό ανανέωσης: Η ανάλυση της οθόνης (οι χαμηλότερες αναλύσεις υποστηρίζουν συνήθως υψηλότερα ποσοστά ανανέωσης), ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης της κάρτας οθόνης και ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης της οθόνης.