Τι είναι ο κώδικας εκκίνησης του Volume;

Τι κώδικα εκκίνησης του όγκου σας βοηθά στη διόρθωση σφαλμάτων κώδικα εκκίνησης όγκου

Ο κωδικός εκκίνησης του όγκου και το μπλοκ παραμέτρων δίσκου και τα δύο μεγάλα τμήματα που συνθέτουν το αρχείο / τομέας εκκίνησης όγκου . Ο κωδικός εκκίνησης τόμου καλείται από τον κύριο κώδικα εκκίνησης και χρησιμοποιείται για την εκκίνηση του διαχειριστή εκκίνησης, ο οποίος αρχίζει την πραγματική φόρτωση του λειτουργικού συστήματος .

Ο κώδικας εκκίνησης τόμου υπάρχει σε κάθε διαμέρισμα όπου υπάρχει η εγγραφή εκκίνησης τόμου, η οποία είναι κάθε διαμερισμένη μορφή . Ωστόσο, καλείται μόνο από τον κύριο κώδικα εκκίνησης για το πρωτεύον διαμέρισμα που έχει οριστεί ως ενεργό. Διαφορετικά, για τα μη ενεργά διαμερίσματα, ο κωδικός εκκίνησης του όγκου παραμένει αχρησιμοποίητος.

Οι κωδικοί εκκίνησης για τον όγκο είναι συγκεκριμένοι για το λειτουργικό σύστημα σε αυτό το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Για παράδειγμα, ένας κωδικός εκκίνησης τόμου για τα Windows 10 μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά από έναν για μια γεύση του Linux ή ακόμα και μια διαφορετική έκδοση των Windows όπως τα Windows XP ή τα Windows 7 .

Σημείωση: Ο κωδικός εκκίνησης τόμου αναφέρεται μερικές φορές από τη συντομογραφία του VBC.

Τι κάνει ο κώδικας εκκίνησης του όγκου

Η κύρια εγγραφή εκκίνησης αναζητά μια συσκευή εκκίνησης σε οποιαδήποτε σειρά εκκίνησης / σειρά εντολών έχει οριστεί από το BIOS .

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής της σειράς εκκίνησης στο BIOS εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αλλάξετε τη σειρά με την οποία ελέγχονται οι κωδικοί εκκίνησης της συσκευής.

Μόλις εντοπιστεί μια σχετική συσκευή, όπως ένας σκληρός δίσκος , ο κώδικας εκκίνησης του όγκου είναι υπεύθυνος για τη φόρτωση των σωστών αρχείων που εκκινούν το λειτουργικό σύστημα. Για τα Windows 10, τα Windows 8 , τα Windows 7 και τα Windows Vista , είναι ο Boot Manager των Windows (BOOTMGR) που φορτώνει πραγματικά το λειτουργικό σύστημα.

Για παλαιότερες εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows XP, είναι ο NT Loader NT (NTLDR) που χρησιμοποιεί ο κωδικός εκκίνησης τόμου για την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο κωδικός εκκίνησης τόμου βρίσκει τα σωστά δεδομένα για να μετακινήσετε τη διαδικασία εκκίνησης προς τα εμπρός. Μπορείτε να δείτε εδώ, όταν ο κωδικός εκκίνησης τόμου χρησιμοποιείται σε μια τυπική διαδικασία στην οποία το λειτουργικό σύστημα είναι φορτωμένο από έναν σκληρό δίσκο:

  1. Το POST εκτελείται για να ελέγξει τη λειτουργικότητα του υλικού .
  2. Το BIOS φορτώνει και εκτελεί κώδικα από την κύρια εγγραφή εκκίνησης που βρίσκεται στον πρώτο τομέα του σκληρού δίσκου.
  3. Ο κύριος κώδικας εκκίνησης εξετάζει τον πίνακα κύριας διαίρεσης για ένα bootable διαμέρισμα σε αυτόν τον σκληρό δίσκο.
  4. Πραγματοποιείται προσπάθεια εκκίνησης του κύριου ενεργού διαμερίσματος.
  5. Ο τομέας εκκίνησης τόμου αυτού του διαμερίσματος φορτώνεται στη μνήμη, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός και το μπλοκ παραμέτρων δίσκου.
  6. Ο κώδικας εκκίνησης του όγκου εντός αυτού του τομέα εκκίνησης έχει τον έλεγχο της υπόλοιπης διαδικασίας εκκίνησης, όπου εξασφαλίζει ότι η δομή του συστήματος αρχείων είναι σε λειτουργική κατάσταση.
  7. Μόλις ο κωδικός εκκίνησης τόμου επικυρώσει το σύστημα αρχείων, εκτελείται το BOOTMGR ή το NTLDR.
  8. Όπως προαναφέρθηκε, το BOOTMGR ή το NTLDR φορτώνεται στη μνήμη και ο έλεγχος μεταφέρεται σε αυτά, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελεστούν τα κατάλληλα αρχεία OS και τα Windows να ξεκινήσουν κανονικά.

Σφάλματα κώδικα εκκίνησης όγκου

Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποτελούν τη συνολική διαδικασία κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα μπορεί τελικά να φορτωθεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να πεταχτεί ένα σφάλμα και συνεπώς διάφορα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συγκεκριμένα μηνύματα σφάλματος.

Ένας αλλοιωμένος κώδικας εκκίνησης όγκου συνήθως έχει ως αποτέλεσμα hal.dll σφάλματα όπως:

Αυτά τα είδη σφαλμάτων κώδικα εκκίνησης όγκου μπορούν να διορθωθούν με την εντολή bootsect , μία από τις πολλές εντολές Command Prompt που είναι διαθέσιμες στα Windows. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να χρησιμοποιήσετε το Bootsect για να ενημερώσετε τον κώδικα εκκίνησης καναλιού στο BOOTMGR εάν χρειάζεστε βοήθεια γι 'αυτό.

Στο Βήμα 4 παραπάνω, εάν αποτύχει η προσπάθεια εύρεσης ενεργού διαμερίσματος, ίσως δείτε ένα σφάλμα όπως " Δεν υπάρχει συσκευή εκκίνησης". Είναι σαφές στο σημείο που παρουσιάζεται το σφάλμα ότι δεν οφείλεται στον κωδικό εκκίνησης του volume.

Είναι πιθανό ότι δεν υπάρχει ένα διαμέρισμα που έχει διαμορφωθεί σωστά σε αυτόν τον σκληρό δίσκο ή ότι το BIOS ψάχνει λάθος συσκευή, οπότε μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης στη σωστή συσκευή όπως ο σκληρός δίσκος (αντί για δίσκο ή εξωτερικό σκληρό δίσκο , για παράδειγμα).