Πώς να ορίσετε δικαιολογημένο κείμενο με το CSS

Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα CSS Text-Align για να δικαιολογήσετε κείμενο

Μια από τις ιδιότητες της τυπογραφίας ενός ιστότοπου που μπορείτε να επιλέξετε να προσαρμόσετε κατά την ανάπτυξη ενός ιστότοπου είναι ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο του ιστότοπου είναι δικαιολογημένο. Από προεπιλογή, το κείμενο του ιστότοπου είναι αριστερές και αυτό είναι που πολλές ιστοσελίδες αφήνουν το κείμενό τους. Οι μόνες άλλες επιλογές είναι δικαιολογημένες, οι οποίες κανείς δεν χρησιμοποιεί σε ιστότοπους δεδομένου ότι θα καθιστούσε το κείμενο ουσιαστικά αδύνατο να διαβαστεί ηλεκτρονικά ή αυτό που είναι γνωστό ως πλήρως δικαιολογημένο.

Το δικαιολογημένο κείμενο είναι ένα μπλοκ κειμένου που ευθυγραμμίζεται τόσο προς την αριστερή όσο και προς τη δεξιά πλευρά, σε αντίθεση με μια μόνο από αυτές τις πλευρές (που κάνει ό, τι "αριστερά" και "δεξιά" δικαιολογία). Το διπλά δικαιολογημένο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την προσαρμογή των διαστημάτων λέξεων και γραμμάτων σε κάθε γραμμή κειμένου για να διασφαλιστεί ότι κάθε γραμμή έχει το ίδιο μήκος. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται πλήρης αιτιολόγηση . Μπορείτε να δικαιολογήσετε κείμενο σε CSS χρησιμοποιώντας την ιδιότητα text-align .

Πώς λειτουργεί η Αιτιολόγηση;

Ο λόγος που βλέπετε συχνά μια ανομοιογενή άκρη στη δεξιά πλευρά ενός μπλοκ κειμένου είναι επειδή κάθε γραμμή κειμένου δεν έχει το ίδιο μήκος. Ορισμένες γραμμές έχουν περισσότερες λέξεις ή μεγαλύτερες λέξεις ενώ άλλες έχουν λιγότερες ή μικρότερες λέξεις. Για να δικαιολογηθεί αυτό το μπλοκ κειμένου, πρέπει να προστεθούν επιπλέον θέσεις σε ορισμένες γραμμές για να εξισορροπηθούν όλες οι γραμμές και να γίνουν συνεπείς.

Κάθε κατασκευαστής περιηγητή ιστού έχει δικό του αλγόριθμο για την εφαρμογή των επιπλέον διαστημάτων μέσα σε μια γραμμή. Τα προγράμματα περιήγησης εξετάζουν το μήκος λέξης, το συλλαβισμό και άλλους παράγοντες για να καθορίσουν πού να τοποθετήσουν τους χώρους.

Ως αποτέλεσμα, το δικαιολογημένο κείμενο μπορεί να μην φαίνεται όμοιο από το ένα πρόγραμμα περιήγησης στο επόμενο. Αυτό είναι καλύτερο, δεδομένου ότι κανένας επισκέπτης του ιστότοπου δεν θα μεταπηδήσει από ένα πρόγραμμα περιήγησης σε άλλο, μόνο για να συγκρίνει το μήκος των γραμμών του ιστότοπού σας! Να είστε βέβαιοι, ωστόσο, ότι η σημαντική υποστήριξη του προγράμματος περιήγησης είναι καλό για να δικαιολογήσετε κείμενο με το CSS.

Πώς να δικαιολογήσετε κείμενο

Η δικαιολόγηση του κειμένου με το CSS απαιτεί ένα τμήμα κειμένου που να δικαιολογεί.

Συνήθως, αυτό γίνεται στις παραγράφους του κειμένου, αφού μεγάλα τμήματα κειμένου που περικλείουν πολλές γραμμές θα σημειωθούν με ετικέτες παραγράφων.

Αφού έχετε ένα μπλοκ κειμένου για να το δικαιολογήσετε, είναι απλώς θέμα το να ορίσετε το στυλ να δικαιολογείται με την ιδιότητα στυλ CSS με ευθυγράμμιση κειμένου .

κείμενο-ευθυγράμμιση: justify;

Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε αυτόν τον κανόνα CSS σε έναν κατάλληλο επιλογέα για να αποκτήσετε το μπλοκ κειμένου για να το αποδώσετε σύμφωνα με τον προορισμό σας.

Πότε πρέπει να αιτιολογήσετε κείμενο

Πολλοί άνθρωποι μοιάζουν με την εμφάνιση δικαιολογημένου κειμένου από άποψη σχεδιασμού, κυρίως επειδή δημιουργούν μια πολύ συνεπή, μετρημένη εμφάνιση, αλλά υπάρχουν μειονεκτήματα για την πλήρη δικαιολόγηση του κειμένου σε μια ιστοσελίδα.

Πρώτον, το αιτιολογημένο κείμενο μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν δικαιολογείτε κείμενο, μερικές λέξεις στη γραμμή μπορούν να προστεθούν μερικές φορές επιπλέον χώρος. Αυτά τα ανομοιογενή κενά μπορούν να δυσκολέψουν την ανάγνωση του κειμένου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις ιστοσελίδες, οι οποίες είναι δύσκολο να διαβαστούν ήδη λόγω φωτισμού, ανάλυσης ή άλλης ποιότητας υλικού. Η προσθήκη ασυνήθιστων χώρων στο κείμενο μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κακή κατάσταση.

Εκτός από τα θέματα αναγνωσιμότητας, οι κενές θέσεις μερικές φορές ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν "ποτάμια" λευκού χώρου στη μέση του κειμένου.

Αυτά τα μεγάλα κενά του λευκού χώρου μπορούν πραγματικά να κάνουν για μια αμήχανη οθόνη. Επιπλέον, σε εξαιρετικά σύντομες γραμμές, η αιτιολόγηση μπορεί να προκαλέσει γραμμές που περιέχουν μια λέξη με επιπλέον κενά μεταξύ των ίδιων των γραμμάτων.

Επομένως, πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε την αιτιολόγηση κειμένου; Ο καλύτερος χρόνος για να δικαιολογηθεί το κείμενο εμφανίζεται όταν οι γραμμές είναι μακρές και το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι μικρό (κάτι που είναι δύσκολο να διασφαλιστεί σε ανταποκρινόμενες ιστοσελίδες όπου τα μήκη γραμμών αλλάζουν με βάση τα μεγέθη οθόνης). Δεν υπάρχει σκληρός και γρήγορος αριθμός για το μήκος της γραμμής ή το μέγεθος του κειμένου · πρέπει να χρησιμοποιήσετε την καλύτερη κρίση σας.

Αφού εφαρμόσετε το στυλ ευθυγράμμισης κειμένου για να δικαιολογήσετε κείμενο, δοκιμάστε το για να βεβαιωθείτε ότι το κείμενο δεν έχει ποτάμια λευκού χώρου - και βεβαιωθείτε ότι το δοκιμάσατε σε διάφορα μεγέθη.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να το βλέπετε με μάτια. Οι ποταμοί ξεχωρίζουν ως κηλίδες λευκού σε αλλιώς γκρι μπλοκ κειμένου. Εάν βλέπετε ποτάμια, θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στο μέγεθος του κειμένου ή στο πλάτος του μπλοκ κειμένου, για να απαλλαγείτε από εκείνους τους άσχημους ποταμούς.

Χρησιμοποιήστε την αιτιολόγηση μόνο αφού την συγκρίνετε με αριστερότατο κείμενο όπως φαίνεται σε αυτό το άρθρο. Κάνετε όπως τη συνοχή της πλήρους αιτιολόγησης, αλλά το πρότυπο αριστερό κείμενο είναι συνήθως πιο ευανάγνωστο. Στο τέλος, θα πρέπει να αιτιολογήσετε κείμενο επειδή έχετε επιλέξει να δικαιολογήσετε το κείμενο για σκοπούς σχεδιασμού και έχετε επιβεβαιώσει ότι ο ιστότοπός σας παραμένει εύκολος στην ανάγνωση.