Αιτιολόγηση στο σχέδιο εκτύπωσης

Ποια είναι η αιτιολόγηση στη διάταξη της σελίδας και στην τυπογραφία;

Αιτιολόγηση είναι η διάρθρωση των κορυφαίων, κάτω, πλευρικών ή μεσαίων κειμένων ή γραφικών στοιχείων σε μια σελίδα για την ευθυγράμμιση του κειμένου με έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους δείκτες αναφοράς - συνήθως το αριστερό ή δεξί περιθώριο ή και τα δύο.

Είδη αιτιολόγησης

Το δικαιολογημένο κείμενο παραμένει χαραγμένο σε σχέση με ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς στη σελίδα:

Για πίνακες δεδομένων, οι αριθμοί μπορεί να είναι κεντραρισμένοι ή αριστερά ή πλήρως δικαιολογημένοι γύρω από μια συγκεκριμένη διακοπή καρτελών. Οι δεκαεξαδικές καρτέλες, για παράδειγμα, γενικά δουλεύουν με δικαιωματική δικαιολόγηση του υλικού πριν από το δεκαδικό και στη συνέχεια αριστερά-δικαιολογώντας τους αριθμούς που ακολουθούν. Αυτή η προσέγγιση είναι κοινή στην αναφορά επιχειρήσεων.

Σκοπός του κειμένου Αιτιολόγηση

Το δικαιολογημένο κείμενο θεωρείται γενικά ευκολότερο να διαβαστεί, γι 'αυτό και τα περισσότερα βιβλία και εφημερίδες δικαιολογούν το κείμενο, την παράγραφο. Οι περισσότερες βιβλιοδεσίες του εμπορίου, για παράδειγμα, δικαιολογούνται πλήρως σε μια παράγραφο παράγραφο και ανώτερη δικαιολογείται σε σχέση με όπου οι παράγραφοι αρχίζουν σε ένα νέο φύλλο χαρτιού.

Δικαιολογώντας εικόνες

Οι εικόνες μπορεί επίσης να δικαιολογηθούν. Η χρήση του όρου αιτιολόγηση για τις εικόνες αναφέρεται στο πώς το κείμενο ρέει γύρω από ένα ενσωματωμένο γραφικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, εάν αφήσατε - δικαιολογεί μια εικόνα, το κείμενο θα ρέει από το αριστερό άκρο του γραφικού προς το δεξιό περιθώριο - ανεξάρτητα από την τοποθέτηση της εικόνας σε σχέση με το αριστερό περιθώριο. Πλήρως αιτιολογημένες εικόνες ρέουν γύρω από ένα ενσωματωμένο αντικείμενο. Με αντικείμενα, πρόσθετες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης γραμμής βάσης και των υδρορροών , ρυθμίζετε προσεκτικά τη σχέση του κειμένου με την εικόνα.

Προβλήματα με την αιτιολόγηση

Η πλήρης αιτιολόγηση του κειμένου μπορεί να δημιουργήσει άνισους και μερικές φορές άσχημους λευκούς χώρους και ποτάμια λευκού χώρου στο κείμενο. Όταν χρησιμοποιείται αναγκαστική αιτιολόγηση, εάν η τελευταία γραμμή είναι μικρότερη από το 3/4 του πλάτους της στήλης, ο πρόσθετος χώρος που προστίθεται μεταξύ λέξεων ή γραμμάτων είναι ιδιαίτερα αισθητός και μη ελκυστικός.

Συνήθως σύγχυση έννοιες

Η αιτιολόγηση ρυθμίζει τη σχέση του κειμένου με τα περιθώρια ή κάποια άλλη βασική γραμμή. Άλλοι τεχνικοί όροι γραφικού σχεδιασμού μερικές φορές συγχέονται με την αιτιολόγηση :