Γιατί πρέπει να βαθμονομήσετε τον σαρωτή σας

Αν έχετε προβλήματα με τη λήψη σαρώσεων που φαίνονται σωστά, το πρόβλημα μπορεί να μην είναι με την τεχνική σάρωσης. Η βαθμονόμηση του σαρωτή σας μπορεί να διαρκέσει πολύ για να διασφαλίσετε ότι αυτό που σαρώτε, αυτό που βλέπετε στην οθόνη και αυτό που εκτυπώνετε όλα φαίνονται τα ίδια. Η βαθμονόμηση του σαρωτή συμβαδίζει με τη βαθμονόμηση της οθόνης και τη βαθμονόμηση του εκτυπωτή για να επιτευχθεί ο καλύτερος συνδυασμός χρωμάτων από τρεις πολύ διαφορετικές συσκευές.

Η διόρθωση χρώματος μπορεί να γίνει μέσα στον επεξεργαστή εικόνας που έχετε επιλέξει. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να κάνετε τους ίδιους τύπους διορθώσεων επανειλημμένα - οι σαρώσεις που είναι σταθερά πολύ σκοτεινές ή έχουν ένα κοκκινωπό στυλ σε αυτές, για παράδειγμα - η βαθμονόμηση του σαρωτή σας μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο επεξεργασίας εικόνας.

Βασική οπτική βαθμονόμηση

Πριν να βαθμονομήσετε το σαρωτή σας, θα πρέπει να βαθμονομήσετε την οθόνη και τον εκτυπωτή. Το επόμενο βήμα είναι να σαρώσετε κάτι και να κάνετε ρυθμίσεις έως ότου η σαρωμένη εικόνα, η οθόνη της οθόνης σας και η έξοδος του εκτυπωτή σας αντανακλούν με ακρίβεια τα ίδια χρώματα. Αυτό το βήμα απαιτεί πρώτα να εξοικειωθείτε με το λογισμικό σάρωσης και τις διαθέσιμες ρυθμίσεις.

Εάν βαθμονομήσετε τον εκτυπωτή σας εκτυπώνοντας μια ψηφιακή δοκιμαστική εικόνα, μπορείτε να σαρώσετε την εκτύπωση της δοκιμαστικής εικόνας και να τη χρησιμοποιήσετε για να βαθμονομήσετε οπτικά το σαρωτή στην έξοδο του εκτυπωτή. Αν δεν διαθέτετε ψηφιακή εικόνα δοκιμής, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε φωτογραφική εικόνα υψηλής ποιότητας με καλή εμβέλεια τόνων. Πριν από τη σάρωση για βαθμονόμηση, απενεργοποιήστε όλες τις αυτόματες διορθώσεις χρωμάτων.

Μετά τη σάρωση, προσαρμόστε τα χειριστήρια στο σαρωτή ή στο λογισμικό σάρωσης και επανεκκινήστε μέχρι ό, τι σαρώνει να ταιριάζει με την οθόνη της οθόνης σας και την εκτυπωμένη έξοδο. Σημειώστε όλες τις ρυθμίσεις και αποθηκεύστε τις ως προφίλ για μελλοντική χρήση. Σάρωση, σύγκριση και προσαρμογή. Επαναλάβετε ό, τι είναι απαραίτητο μέχρι να είστε ικανοποιημένοι ότι έχετε βρει τις βέλτιστες ρυθμίσεις για το σαρωτή σας.

Βαθμονόμηση χρώματος με προφίλ ICC

Τα προφίλ ICC παρέχουν έναν τρόπο εξασφάλισης σταθερού χρώματος σε διάφορες συσκευές. Αυτά τα αρχεία είναι ειδικά για κάθε συσκευή του συστήματός σας και περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς η συσκευή παράγει χρώμα. Εάν το σαρωτή ή άλλο λογισμικό σας συνοδεύεται από προρυθμισμένο έγχρωμο προφίλ για το μοντέλο του σαρωτή, μπορεί να δώσει αρκετά καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αυτόματη διόρθωση χρώματος.

Αποκτήστε ένα προφίλ ICC για την οθόνη σας, καθώς και για τον εκτυπωτή, το σαρωτή, την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή άλλο εξοπλισμό. Αν δεν έρχεται με ένα, μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή ή επικοινωνήστε με την υποστήριξη πελατών για το προϊόν σας.

Στόχοι σάρωσης

Το λογισμικό βαθμονόμησης ή δημιουργίας προφίλ μπορεί να έρθει με στόχο σαρωτή - ένα τυπωμένο κομμάτι που περιλαμβάνει φωτογραφικές εικόνες, ράβδους κλίμακας του γκρίζου και ράβδους χρώματος. Διάφοροι κατασκευαστές έχουν τις δικές τους εικόνες, αλλά όλοι συμφωνούν γενικά με το ίδιο πρότυπο για την αντιπροσώπευση χρωμάτων. Ο στόχος του σαρωτή απαιτεί ένα ψηφιακό αρχείο αναφοράς που να είναι συγκεκριμένο σε αυτήν την εικόνα. Το λογισμικό βαθμονόμησης σας συγκρίνει τη σάρωση της εικόνας με τις πληροφορίες χρώματος στο αρχείο αναφοράς για να δημιουργήσετε ένα προφίλ ICC ειδικά για το σαρωτή σας. Αν έχετε στόχο σαρωτή χωρίς το αρχείο αναφοράς του, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως δοκιμαστική εικόνα για οπτική βαθμονόμηση.

Οι στόχοι του σαρωτή και το αρχείο αναφοράς τους μπορούν να αγοραστούν από εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση χρωμάτων.

Η βαθμονόμηση του σαρωτή πρέπει να ανανεώνεται κάθε μήνα περίπου, ανάλογα με τη χρήση του σαρωτή σας. Όταν κάνετε αλλαγές στο λογισμικό ή στο υλικό σας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε νέο βαθμονόμηση.

Σύστημα διαχείρισης χρώματος

Εάν είναι απαραίτητη η διαχείριση χρωμάτων υψηλής ποιότητας, αγοράστε ένα σύστημα διαχείρισης χρωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία για τη βαθμονόμηση οθονών, σαρωτών, εκτυπωτών και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, ώστε όλοι να "μιλούν το ίδιο χρώμα". Αυτά τα εργαλεία συχνά περιλαμβάνουν γενικά προφίλ καθώς και τα μέσα για την προσαρμογή των προφίλ για οποιαδήποτε ή όλες τις συσκευές σας. Ένα CMS παρέχει την πληρέστερη διαχείριση χρωμάτων σε μια τιμή και είναι συνήθως η μέθοδος βαθμονόμησης της επιλογής για τις εμπορικές εταιρείες εκτύπωσης.

Επιλέξτε τα εργαλεία βαθμονόμησης που ταιριάζουν με το τσέπη σας και τις ανάγκες σας για ακριβή αναπαράσταση του χρώματος στην οθόνη και στην εκτύπωση.