Τι είναι το Geocaching;

Το Geocaching (προφέρεται jee-oh-kash-ing), στο βασικό του επίπεδο, είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται σε εντοπισμό θησαυρού. Οι συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο κρύβουν τις κρυφές μάζες σε δημόσιους χώρους (και μερικές φορές με ιδιωτική ιδιοκτησία με άδεια) και αφήνουν ενδείξεις για τους άλλους να τα βρουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μνήμη cache θα περιέχει ένα μπιχλιμπίδι, και σε άλλες περιπτώσεις, περιέχει μόνο ένα ημερολόγιο για να καταγράψει ποιος έχει επισκεφθεί τον ιστότοπο.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται να Geocache;

Τουλάχιστον, χρειάζεστε έναν τρόπο να βρείτε γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και μήκος) και ένα στυλό για να υπογράψετε ημερολόγια. Όταν το geocaching ξεκίνησε αρχικά, οι περισσότεροι παίκτες χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή GPS για να βρουν συντεταγμένες. Αυτές τις μέρες, το smartphone σας έχει ήδη ενσωματωμένο έναν αισθητήρα GPS και μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές geocaching.

Τι μοιάζει με ένα Geocache;

Οι σφραγίδες είναι γενικά αδιάβροχα δοχεία κάποιου είδους. Πλαίσια πυρομαχικών και πλαστικά δοχεία τύπου Tupperware είναι κοινά. Μπορούν να είναι μεγάλα ή μπορεί να είναι μικροσκοπικά, όπως ένα κουτί μέντας με ένα μαγνήτη. Οι σφαίρες δεν πρέπει να είναι θαμμένες, αλλά συνήθως είναι τουλάχιστον ελαφρώς κρυμμένες για να αποφεύγονται τυχαίες συναντήσεις με μη-παίκτες (muggles). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην βρίσκονται στο έδαφος ή στο επίπεδο των ματιών. Θα μπορούσαν να είναι μέσα σε ένα ψεύτικο πέτρωμα, κάτω από κάποια φύλλα, ή κάπως εγκλωβισμένα.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι κρυφές μνήμες είναι "εικονικές" κρυφές μνήμες χωρίς φυσικό κουτί, αλλά το Geocaching.com δεν επιτρέπει πλέον νέες εικονικές κρυφές μνήμες.

Ορισμένες, αλλά όχι όλες, οι κρυφές μνήμες έχουν μπιχλιμπίδια μέσα τους. Αυτά είναι συνήθως φθηνά βραβεία που χρησιμεύουν ως αντικείμενα συλλογής για τους ανιχνευτές κρυφής μνήμης. Είναι συνηθισμένο να αφήνεις πίσω σου το δικό σου μπιχλιμπίδι αν παίρνεις ένα.

Η προέλευση του παιχνιδιού Geocaching

Το Geocaching εξελίχθηκε ως παιχνίδι το Μάιο του 2000 για να επωφεληθεί από ακριβέστερα δεδομένα GPS που είχαν προσφερθεί πρόσφατα στο κοινό. Ο David Ulmer ξεκίνησε το παιχνίδι, κρύβοντας αυτό που ονομάστηκε "Μεγάλο αμερικανικό GPS Stash Hunt." Έκρυψε ένα δοχείο στο δάσος κοντά στο Beavercreek, το Όρεγκον. Ο Ουλμ έδωσε τις γεωγραφικές συντεταγμένες και έθεσε τους απλούς κανόνες για τους ανιχνευτές: πάρτε κάτι, αφήστε κάτι. Μετά την εύρεση του πρώτου "stash", άλλοι παίκτες άρχισαν να κρύβουν τον δικό τους θησαυρό, ο οποίος έγινε γνωστός ως "caches".

Στις πρώτες μέρες του geocaching, οι παίκτες θα κοινοποιούσαν τοποθεσίες στα φόρουμ και τους καταλόγους αλληλογραφίας του Usenet , αλλά εντός του έτους η δράση μεταφέρθηκε σε έναν κεντρικό ιστότοπο, Geocaching.com, που δημιουργήθηκε από έναν προγραμματιστή λογισμικού στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον και συντηρήθηκε από την εταιρεία ίδρυσε, Groundspeak, Inc. Η κύρια πηγή εσόδων της Groundspeak είναι τα premium μέλη του Geocaching.com. (Η βασική ιδιότητα μέλους εξακολουθεί να είναι δωρεάν).

Τι εφαρμογές πρέπει να χρησιμοποιήσω για το Geocaching;

Ο επίσημος ιστότοπος για το geocaching είναι το Geocaching.com. Μπορείτε να εγγραφείτε για έναν δωρεάν λογαριασμό και να βρείτε έναν χάρτη των βασικών geocaches κοντά σας. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε μόνο ένα φορητό GPS tracker αντί για ένα smartphone, μπορείτε να εκτυπώσετε ή να γράψετε τις θέσεις και τις ενδείξεις από την ιστοσελίδα και να πάτε από εκεί.

Το Geocaching.com χρησιμοποιεί ένα μοντέλο δωρεάν / premium. Είναι ελεύθερος να καταχωρήσει ένα λογαριασμό, αλλά οι Premium συνδρομητές μπορούν να ξεκλειδώσουν πιο προκλητικές κρυφές μνήμες και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες λειτουργίες στις επίσημες εφαρμογές. Ως εναλλακτική λύση για την ιστοσελίδα και την εφαρμογή Geocaching.com, το OpenCaching είναι ένας ελεύθερος ιστότοπος και βάση δεδομένων με πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι γεωκαστήρες μπορούν να καταχωρήσουν τις κρυφές μνήμες και στις δύο θέσεις.

Εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, είναι πολύ πιο εύκολο να εγκαταστήσετε εφαρμογές. Το Geocaching.com διαθέτει μια επίσημη εφαρμογή για Android και iOS. Και οι δύο εφαρμογές προσφέρουν βασικές λειτουργίες και ξεκλειδώσετε για να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για τους χρήστες Premium Geocaching.com. Ορισμένοι χρήστες του iOS προτιμούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Cachly των $ 4,99, η οποία προσφέρει καλύτερη διασύνδεση και λήψεις χάρτων εκτός σύνδεσης (ώστε να μπορείτε να βρείτε τις κρύπτες όταν χάνετε τη σύνδεση δεδομένων σας.) Το GeoCaching Plus λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα Windows.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το OpenCaching, η εφαρμογή c: geo Android υποστηρίζει και τις βάσεις δεδομένων Geocaching.com και Opencaching και η εφαρμογή GeoCaches λειτουργεί για iOS. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το GeoCaching Plus με τις βάσεις δεδομένων Geocaching.com και OpenCaching.

Βασικό παιχνίδι

Πριν ξεκινήσετε: Καταχωρίστε το λογαριασμό σας στο Geocaching.com. Αυτό είναι το όνομα χρήστη που θα χρησιμοποιήσετε για να υπογράψετε τα αρχεία καταγραφής και να δώσετε ανατροφοδότηση. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν ενιαίο λογαριασμό ως οικογένεια ή να εγγραφείτε ξεχωριστά. Γενικά, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό σας όνομα.

  1. Βρείτε μια κρυφή μνήμη κοντά σας. Χρησιμοποιώντας το Geocaching.com ή μια εφαρμογή geocaching για να δείτε ένα χάρτη κοντινής μνήμης.
  2. Κάθε μνήμη cache πρέπει να περιέχει μια περιγραφή του πού μπορεί να βρεθεί μαζί με την τοποθεσία. Μερικές φορές η περιγραφή θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της μνήμης cache ή ενδείξεις σχετικά με την τοποθεσία πέρα ​​από τις συντεταγμένες. Στο Geocaching.com, οι κρυφές μνήμες βαθμολογούνται για δυσκολία, έδαφος και μέγεθος του κουτιού κρυφής μνήμης, ώστε να βρείτε μια εύκολη κρυφή μνήμη για την πρώτη σας περιπέτεια.
  3. Αφού βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση από την κρυφή μνήμη, ξεκινήστε την πλοήγηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Geocaching για να πλοηγηθείτε στον ιστότοπο ενός χάρτη. Αυτό δεν είναι σαν τις οδηγίες οδήγησης, επομένως δεν θα σας πει πότε να γυρίσετε. Μπορείτε απλά να δείτε πού βρίσκεται η μνήμη cache στον χάρτη και τη σχετική τοποθεσία σας. Θα πάρετε ping όταν είστε πολύ κοντά στην κρυφή μνήμη.
  4. Μόλις βρίσκεστε στις συντεταγμένες, κατεβάστε το τηλέφωνό σας και αρχίστε να ψάχνετε.
  5. Όταν εντοπίσετε την κρυφή μνήμη, υπογράψτε το ημερολόγιο εάν έχουν ένα. Πάρτε και αφήστε ένα μπιχλιμπίδι αν είναι διαθέσιμα.
  6. Συνδεθείτε στο Geocaching.com και καταγράψτε το εύρημα σας. Αν δεν βρείτε την προσωρινή μνήμη, μπορείτε να την καταγράψετε επίσης.

Προηγμένο παιχνίδι

Το Geocaching είναι πολύ ρευστό και οι παίκτες έχουν προσθέσει εσωτερικούς κανόνες και παραλλαγές στην πορεία. Κάθε ένα από αυτά τα προηγμένα παιχνίδια θα συμπεριληφθεί στην περιγραφή της κρυφής μνήμης στο Geocaching.com.

Ορισμένοι geocaches είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Αντί να αναρτάτε τις απευθείας συντεταγμένες, ο παίκτης δημιουργεί ένα παζλ που πρέπει να λύσετε, όπως μια λέξη ανατροπής ή αίνιγμα, για να τα ξεκλειδώσετε.

Άλλοι παίκτες δημιουργούν μια σειρά από περιπέτειες. Βρείτε την πρώτη μνήμη cache για να βρείτε τις ενδείξεις για να βρείτε τη δεύτερη μνήμη cache και ούτω καθεξής. Μερικές φορές αυτές οι κρυφές μαρτυρίες ακολουθούν ένα θέμα, όπως το "James Bond" ή το "Old town trivia."

Τρακτέρ αντικείμενα

Μια άλλη παραλλαγή στο gameplay είναι το " trackable ". Τα τρακτέρ στοιχεία έχουν έναν μοναδικό κώδικα παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της θέσης του αντικειμένου καθώς ταξιδεύει και μπορεί να σχετίζεται με μια αποστολή, όπως η μετακίνηση του Travel Bug από μια ακτή στην άλλη. Αυτό τους κάνει έναν εξαιρετικό τρόπο να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι.

Trackables είναι πιο συχνά στυλ στυλ σκυλί ετικέτα στοιχεία που ονομάζεται Bugs ταξιδιού . Μπορούν να επισυναφθούν σε άλλο αντικείμενο. Τα Bugs ταξιδιού προορίζονται να μετακινούνται από τη μία θέση στην άλλη εντός των ορίων της αποστολής και δεν είναι αναμνηστικά για να κρατηθούν.

Αν βρείτε ένα Bug Travel, πρέπει να το καταγράψετε. Μην δημοσιεύετε τον αριθμό παρακολούθησης ως ανοικτή ανατροφοδότηση σε μια προσωρινή μνήμη. Θα πρέπει να καταγραφεί κρυφά στο τμήμα του κιβωτίου παρακολούθησης της εφαρμογής.

Εάν δεν θέλετε να αποδεχθείτε την αποστολή, θα πρέπει να καταγράψετε το Travel Bug μόνο για να αφήσετε το άτομο που το έβαλε να γνωρίζει ότι το Travel Bug είναι ακόμα σε ισχύ.

Ένα άλλο, παρόμοιο, trackable στοιχείο είναι το Geocoin. Οι γεωκίνες μπορούν να κατασκευαστούν ή να αγοραστούν. Μερικοί παίκτες αφήνουν μη ενεργοποιημένους Geocoins για άλλους παίκτες να βρουν και να ενεργοποιήσουν. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Geocoin σας μέσω του Geocaching.com. Οι περισσότεροι Geocoins θα ενεργοποιηθούν και θα συνδεθούν με μια αποστολή.

Όταν καταγράφετε ένα trackable, μπορείτε να καθορίσετε ότι το ανακαλύψατε και να γράψετε μια σημείωση στον ιδιοκτήτη του trackable. Οι κύριες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε σε μια προσωρινή μνήμη είναι:

Muggles

Δανεισμένοι από τον Χάρι Πότερ, οι μάλγκολες είναι άνθρωποι που δεν παίζουν το παιχνίδι geocaching. Μπορεί να ανησυχούν για την ύποπτη συμπεριφορά σας γύρω από ένα παλιό κουτί πυρομαχικών, ή μπορεί να βρουν τυχαία και να καταστρέψουν μια κρυφή μνήμη. Όταν μια κρυφή μνήμη εξαφανιστεί, λέγεται ότι έχει «μολυνθεί».

Οι περιγραφές κρυφής μνήμης συχνά σας λένε τις πιθανότητες να συναντήσετε τους μύγες, με άλλα λόγια, πόσο δημοφιλής είναι μια περιοχή. Μια κοντινή μνήμη, για παράδειγμα, βρίσκεται στο πλάι ενός καταστήματος καφέ, το οποίο το καθιστά μια βαριά περιοχή μούλγας και σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να περιμένετε έως ότου η περιοχή καθαριστεί για να ανακτήσει την κρυφή μνήμη και να υπογράψει το ημερολόγιο.

Αναμνηστικά

Πέρα από μπιχλιμπίδια, Bug Tracker και Geocoins, μπορείτε να ανακαλύψετε περιοχές με σουβενίρ. Τα σουβενίρ δεν είναι φυσικά αντικείμενα. Αντ 'αυτού, είναι εικονικά στοιχεία που μπορείτε να συσχετίσετε με το προφίλ σας στο Geocaching.com. Για να έχετε καταχωρηθεί ένα αναμνηστικό, θα πρέπει να εγγραφείτε στη ζώνη αναμνηστικών, γενικά επειδή βρήκατε μια προσωρινή μνήμη, παρακολουθήσατε μια εκδήλωση ή τραβήξατε φωτογραφία (Βρέθηκε, Παρουσιάστηκε, Webcam Photo Taken.) Ακολουθεί μια λίστα με όλα τα αναμνηστικά. Πολλές χώρες έχουν δικά τους σουβενίρ, οπότε αν είστε επικεφαλής στο εξωτερικό, φροντίστε να πάτε geocaching καθώς ταξιδεύετε.

Κρύβοντας τη δική σας κρυφή μνήμη

Αν θέλετε να επεκτείνετε το παιχνίδι, αφήστε το δικό σας cache σε δημόσιο χώρο (ή ιδιωτικό με άδεια). Μπορείτε να αφήσετε μια τυπική μνήμη cache σε ένα αδιάβροχο δοχείο με ένα ημερολόγιο, ή μπορείτε να δοκιμάσετε προχωρημένες κρυφές μνήμες, όπως κρυφές μνήμες ή πρόκληση κρυφής μνήμης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταχωρήσετε την κρυφή μνήμη σας στο Geocaching.com και να τηρήσετε τους κανόνες για τα δοχεία και την τοποθέτηση.