Τι είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα;

Μπορεί να μην το συνειδητοποιήσετε, αλλά χρησιμοποιείτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα σχεδόν κάθε μέρα

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS) είναι λογισμικό για το οποίο ο πηγαίος κώδικας μπορεί να προβληθεί και να μεταβληθεί από το κοινό ή να ανοίξει με άλλο τρόπο. Όταν ο πηγαίος κώδικας δεν είναι ορατός και μεταβλητός από το κοινό, θεωρείται "κλειστός" ή "αποκλειστικός".

Ο πηγαίος κώδικας είναι το μέρος του λογισμικού που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή, το οποίο οι χρήστες συνήθως δεν εξετάζουν. Ο πηγαίος κώδικας καθορίζει τις οδηγίες για το πώς λειτουργεί το λογισμικό και πώς λειτουργούν όλες οι διαφορετικές λειτουργίες του λογισμικού.

Πώς επωφελούνται οι χρήστες από το OSS

Το OSS επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνεργαστούν για τη βελτίωση του λογισμικού εντοπίζοντας και διορθώνοντας σφάλματα στον κώδικα (διορθώσεις σφαλμάτων), ενημερώνοντας το λογισμικό για να λειτουργήσει με τη νέα τεχνολογία και δημιουργώντας νέες δυνατότητες. Η προσέγγιση συνεργασίας ομάδας έργων ανοιχτού κώδικα ωφελεί τους χρήστες του λογισμικού επειδή τα σφάλματα διορθώνονται γρηγορότερα, προστίθενται και εκδίδονται συχνότερα νέες λειτουργίες, το λογισμικό είναι πιο σταθερό με περισσότερους προγραμματιστές να ψάχνουν για σφάλματα στον κώδικα και οι ενημερώσεις ασφαλείας γίνονται ταχύτερες από πολλά προγράμματα αποκλειστικού λογισμικού.

Τα περισσότερα OSS χρησιμοποιούν κάποια έκδοση ή παραλλαγή της Γενικής Δημόσιας Άδειας GNU (GNU GPL ή GPL). Ο απλούστερος τρόπος να σκεφτείτε ένα GPL παρόμοιο με μια φωτογραφία που είναι στο δημόσιο τομέα. Η GPL και ο δημόσιος τομέας επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να τροποποιήσει, να ενημερώσει και να επαναχρησιμοποιήσει κάτι που χρειάζεται. Η GPL δίνει στους προγραμματιστές και στους χρήστες την άδεια πρόσβασης και αλλαγής του πηγαίου κώδικα, ενώ ο δημόσιος χώρος δίνει στους χρήστες την άδεια χρήσης και προσαρμογής της φωτογραφίας. Το τμήμα GNU του GNU GPL αναφέρεται στην άδεια που δημιουργήθηκε για το λειτουργικό σύστημα GNU, ένα ελεύθερο / ανοιχτό λειτουργικό σύστημα που ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό έργο στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για τους χρήστες είναι ότι το OSS είναι γενικά δωρεάν, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχει κόστος για πρόσθετα, όπως τεχνική υποστήριξη, για ορισμένα προγράμματα λογισμικού.

Από πού έρχεται το ανοικτό πηγαίο κώδικα;

Ενώ η έννοια της συνεργατικής κωδικοποίησης λογισμικού έχει τις ρίζες της στην ακαδημαϊκή δεκαετία του 1950-1960, από τη δεκαετία του 1970 και του 1980, ζητήματα όπως οι νομικές διαφορές προκάλεσαν αυτή την ανοιχτή προσέγγιση συνεργασίας για την κωδικοποίηση του λογισμικού για να χάσει τον ατμό. Το ιδιόκτητο λογισμικό ανέλαβε την αγορά του λογισμικού μέχρι που ο Richard Stallman ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) το 1985, φέρνοντας το ανοιχτό ή το ελεύθερο λογισμικό πίσω στο προσκήνιο. Η έννοια του "ελεύθερου λογισμικού" αναφέρεται στην ελευθερία, όχι στο κόστος. Το κοινωνικό κίνημα πίσω από το ελεύθερο λογισμικό υποστηρίζει ότι οι χρήστες λογισμικού θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να βλέπουν, να αλλάζουν, να ενημερώνουν, να διορθώνουν και να προσθέτουν πηγαίο κώδικα για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους και να τους επιτρέπεται να το διανέμουν ή να το μοιράζονται ελεύθερα με άλλους.

Το FSF διαδραμάτισε διαμορφωτικό ρόλο στην ελεύθερη και ανοιχτή κίνηση λογισμικού με το έργο GNU. Το GNU είναι ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα (ένα σύνολο προγραμμάτων και εργαλείων που καθοδηγούν μια συσκευή ή έναν υπολογιστή για τον τρόπο λειτουργίας του), που τυπικά κυκλοφορούν με ένα σύνολο εργαλείων, βιβλιοθηκών και εφαρμογών που μαζί μπορούν να αναφέρονται ως έκδοση ή διανομή. Το GNU συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα που ονομάζεται πυρήνας, το οποίο διαχειρίζεται τους διάφορους πόρους του υπολογιστή ή της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών μεταξύ των εφαρμογών λογισμικού και του υλικού. Ο πιο κοινός πυρήνας που συνδυάζεται με το GNU είναι ο πυρήνας Linux, ο οποίος δημιουργήθηκε αρχικά από τον Linus Torvalds. Αυτό το λειτουργικό σύστημα και το ζεύγος πυρήνα καλείται τεχνικά το λειτουργικό σύστημα GNU / Linux, αν και αναφέρεται συχνά ως Linux.

Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης στην αγορά σχετικά με αυτό που όντως σημαίνει ο όρος "ελεύθερο λογισμικό", ο εναλλακτικός όρος "ανοικτή πηγή" έγινε ο προτιμώμενος όρος για το λογισμικό που δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε χρησιμοποιώντας τη δημόσια προσέγγιση συνεργασίας. Ο όρος "ανοιχτή πηγή" εγκρίθηκε επίσημα σε μια ειδική σύνοδο κορυφής των ηγετών της τεχνολογίας, τον Φεβρουάριο του 1998, που φιλοξενήθηκε από τον εκδότη τεχνολογίας Tim O'Reilly. Αργότερα εκείνο το μήνα, η πρωτοβουλία Open Source Initiative (OSI) ιδρύθηκε από τον Eric Raymond και τον Bruce Perens ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση του OSS.

Το FSF συνεχίζει ως ομάδα υπεράσπισης και ακτιβιστών, αφιερωμένη στην υποστήριξη των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των χρηστών που σχετίζονται με τη χρήση του πηγαίου κώδικα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τεχνολογίας χρησιμοποιεί τον όρο "ανοικτού κώδικα" για έργα και προγράμματα λογισμικού που επιτρέπουν την πρόσβαση του κοινού στον πηγαίο κώδικα.

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής

Τα έργα ανοιχτής πηγής αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Ίσως διαβάζετε αυτό το άρθρο στο κινητό σας τηλέφωνο ή tablet, και αν ναι, πιθανόν να χρησιμοποιείτε τεχνολογία ανοιχτού κώδικα αυτή τη στιγμή. Τα λειτουργικά συστήματα τόσο για το iPhone όσο και για το Android δημιουργήθηκαν αρχικά χρησιμοποιώντας δομικά στοιχεία από λογισμικό ανοιχτού κώδικα, έργα και προγράμματα.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο στον φορητό υπολογιστή ή την επιφάνεια εργασίας σας, χρησιμοποιείτε το Chrome ή τον Firefox ως πρόγραμμα περιήγησης ιστού; Το Mozilla Firefox είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού ανοιχτού κώδικα. Το Google Chrome είναι μια τροποποιημένη έκδοση του προγράμματος περιήγησης ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται Chromium - αν και το Chromium ξεκίνησε από προγραμματιστές της Google που συνεχίζουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση και την επιπρόσθετη ανάπτυξη, η Google έχει προσθέσει προγραμματισμό και χαρακτηριστικά (μερικά από τα οποία δεν είναι ανοιχτά πηγή) σε αυτό το λογισμικό βάσης για την ανάπτυξη του προγράμματος περιήγησης Google Chrome.

Στην πραγματικότητα, το Διαδίκτυο, όπως γνωρίζουμε, δεν θα υπήρχε χωρίς το OSS. Οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας που βοήθησαν στην κατασκευή του παγκόσμιου ιστού χρησιμοποιούσαν τεχνολογία ανοιχτού κώδικα, όπως το λειτουργικό σύστημα Linux και οι διακομιστές web Apache για τη δημιουργία του σύγχρονου διαδικτύου μας. Οι διακομιστές ιστού Apache είναι προγράμματα OSS που επεξεργάζονται ένα αίτημα για μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα (για παράδειγμα, αν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για έναν ιστότοπο που θέλετε να επισκεφθείτε) εντοπίζοντας και μεταβαίνοντας σε αυτήν την ιστοσελίδα. Οι διακομιστές web Apache είναι ανοικτού κώδικα και διατηρούνται από εθελοντές προγραμματιστών και μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται Apache Software Foundation.

Η ανοιχτή πηγή αναδημιουργεί και ανασχηματίζει την τεχνολογία και την καθημερινότητά μας με τρόπους που συχνά δεν συνειδητοποιούμε. Η παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών που συμβάλλουν σε έργα ανοιχτού κώδικα συνεχίζουν να αναπτύσσουν τον ορισμό του OSS και να προσθέτουν στην αξία που φέρνει στην κοινωνία μας.