Ανακτήστε έναν κλεμμένο φορητό υπολογιστή με λογισμικό αντιμετώπισης κλοπών

Δωρεάν και ανέξοδα τρόποι για να σταματήσετε την κλοπή φορητού υπολογιστή

Έχετε 1 στις 10 πιθανότητες να σας κλέψει ο φορητός υπολογιστής φέτος, σύμφωνα με τον όμιλο Gartner, ο οποίος αναφέρει επίσης ότι ένα φορητό υπολογιστή κλαπεί κάθε 53 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η δήλωση του FBI ότι το 97% των κλεμμένων υπολογιστών δεν ανακτώνται ποτέ . Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους υπολογιστές δεν είχαν εγκατεστημένο λογισμικό παρακολούθησης και αποκατάστασης πριν να κλαπούν. Αν και είναι ασυνήθιστο, η ανάκτηση ενός χαμένου ή κλαπέντος φορητού υπολογιστή είναι δυνατή, με λίγη τύχη και πρόβλεψη για να ενεργοποιήσετε ή να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη συσκευή που λείπει.

Επισκόπηση του λογισμικού παρακολούθησης και ανάκτησης φορητών υπολογιστών

Οι αντικλεπτικές εφαρμογές για φορητούς υπολογιστές έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν τη θέση του φορητού σας υπολογιστή, έτσι ώστε οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου να μπορούν να το ανακτήσουν (η αστυνομία έχει συχνά κίνητρα να το πράξει, επειδή αυτές οι σημαντικές υποδείξεις τους βοηθούν να συλλάβουν σειριακούς εγκληματίες). Για την παρακολούθηση των φορητών υπολογιστών, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ή να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή πριν να κλαπεί ο φορητός υπολογιστής. το λογισμικό τρέχει κρυφά στο παρασκήνιο χωρίς γνώση του κλέφτη. Επίσης, ο φορητός υπολογιστής θα πρέπει να συνδεθεί στο Διαδίκτυο (δηλαδή, ο κλέφτης θα πρέπει να συνδεθεί στο Διαδίκτυο), προτού η τοποθεσία του να ενημερωθεί.

Παρόλο που ορισμένες εφαρμογές παρακολούθησης και ανάκτησης μπορούν να παρακάμπτονται εάν ο σκληρός δίσκος επαναδιαμορφωθεί, οι φορητοί υπολογιστές συνήθως κλέβονται όχι για το υλικό, αλλά για τα δεδομένα που βρίσκονται σε αυτά, έτσι οι κλέφτες είναι λιγότερο πιθανό να αναδιαμορφώσουν τον υπολογιστή για μεταπώληση από το να προσπαθήσουν οι πολύτιμες πληροφορίες από την πρώτη (Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αξία των δεδομένων σε ένα μέσο σκληρό δίσκο φορητού υπολογιστή είναι $ 250.000). Άλλες εφαρμογές ανάκτησης φορητών υπολογιστών ενσωματώνονται στο BIOS του υπολογιστή (firmware), γεγονός που τους καθιστά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, τον κλέφτη να αφαιρέσει.

Παρακολούθηση φορητών υπολογιστών και εφαρμογές ανάκτησης

Το πιο δημοφιλές λογισμικό ανάκτησης φορητών υπολογιστών μπορεί να είναι το Computrace LoJack του Absolute Software για φορητούς υπολογιστές (η μίσθωση του εμπορικού σήματος LoJack βοηθά χωρίς αμφιβολία), το οποίο όχι μόνο παρακολουθεί το φορητό υπολογιστή σας μέσω GPS / Wi-Fi αλλά και σας επιτρέπει να διαγράψετε τα δεδομένα σας από το σκληρό δίσκο αν ο υπολογιστής σας λείπει. Μέσω εταιρικών σχέσεων με μεγάλους κατασκευαστές OEM, όπως η Dell, η HP και η Sony, το LoJack έρχεται προεγκατεστημένο σε μερικούς νέους φορητούς υπολογιστές και το πρώτο έτος υπηρεσίας μπορεί να είναι δωρεάν. Η λιανική τιμή του λογισμικού συμβατού με PC και Mac είναι $ 40 ανά έτος ή $ 60 με προηγμένη παρακολούθηση και εγγύηση εξυπηρέτησης 1.000 $ αν ο κλεμμένος φορητός σας υπολογιστής δεν ανακτάται εντός 60 ημερών από την κλοπή.

Μια άλλη εφαρμογή αποκατάστασης κλοπής είναι το GadgetTrack, το οποίο προσφέρει τοποθέτηση wi-fi, ειδοποίηση τοποθεσίας από έναν πίνακα ελέγχου Web και υποστήριξη webcam για να τραβήξει μια φωτογραφία του κλέφτη. Μια άδεια Mac ή PC για ένα έτος είναι 34,95 δολάρια.

Ειδικά για τους χρήστες της Apple, το Undercover της Oribicule προσφέρει προστασία για Mac OS X ($ 49 για άδεια για ένα χρήστη) και συσκευές iPhone και iPad (4,99 δολάρια). Η Orbicule δηλώνει ότι ήταν σε θέση να ανακτήσει το 96% των κλεμμένων Mac με το Undercover που ήταν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα iSight και στιγμιότυπα οθόνης από τον κλεμμένο Mac. Μόνο οι μεμονωμένοι χρήστες έχουν τον κωδικό πρόσβασης που μπορεί να προκαλέσει παρακολούθηση φορητού υπολογιστή / συσκευής - ένα καθησυχαστικό, πρόσθετο μέτρο ιδιωτικότητας.

Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες παρακολούθησης βάσει τοποθεσίας, όπως το LocateMyLaptop.com και το Loki.com, και οι δύο δωρεάν, αλλά καθώς αυτές (και ορισμένες από τις παραπάνω λύσεις) ανακοινώνουν συνεχώς τον τόπο διαμονής σας σε κεντρικό διακομιστή, μπορεί να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή. Εδώ έρχεται το Prey - είναι μια δωρεάν εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που λειτουργεί παγκοσμίως στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα. Δεδομένου ότι το Prey είναι ανοικτού κώδικα και η παρακολούθηση θέσης ενεργοποιείται μόνο από τον χρήστη όταν χρειάζεται, ενδέχεται να υπάρχουν λιγότερες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Όπως συμβαίνει και με το άλλο λογισμικό παρακολούθησης, το Prey παρέχει αναφορές τοποθεσίας, κάθεται σιωπηλά στις πληροφορίες συγκέντρωσης φόντου όπως λεπτομέρειες δικτύου / wi-fi και χρησιμοποιεί μια κάμερα ενός φορητού υπολογιστή για να φωτογραφίσει τον κλέφτη. Εκτός από την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας και την καλή δουλειά σας, είναι δωρεάν, οπότε η χρήση του Prey είναι λίγο πολύ για τους χρήστες laptop.

Χρησιμοποιήστε το λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για να πιάσετε έναν κλέφτη

Εάν ο φορητός σας υπολογιστής κλαπεί πριν εγκαταστήσετε μία από τις παραπάνω εφαρμογές ανάκτησης, όλοι μπορεί να μην χαθούν αν χρησιμοποιείτε λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης , όπως το "Επιστροφή στο Mac μου", το οποίο ένας ιδιοκτήτης Mac γνώριζε για να πάρει τον κλέφτη του laptop, ή άλλο πρόγραμμα ελέγχου απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας όπως pcAnywhere, GoToMyPc, LogmeIn ή SharedView. Η ιδέα είναι ότι θα απομακρυνθήκατε στον κλεμμένο υπολογιστή σας και θα χρησιμοποιήσετε την κάμερα web ή άλλες ενδείξεις όπως πληροφορίες σε ανοιχτές εφαρμογές ή διεύθυνση IP που βρίσκεται στις ρυθμίσεις δικτύου για να μάθετε πού και ποιος είναι ο κλέφτης (οι περισσότερες κλοπές φορητών υπολογιστών για επιχειρήσεις είναι εσωτερικές εργασίες).

Μέρος ενός συνεκτικού συστήματος ασφαλείας

Το λογισμικό εντοπισμού και ανάκτησης αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψετε το φορητό σας υπολογιστή αν κλαπεί ή χαθεί, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά μέτρα ασφαλείας . Αυτές οι εφαρμογές, για παράδειγμα, δεν εμποδίζουν την κλοπή, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται κλειδαριές καλωδίων και συναγερμοί μπορεί να αποτρέψει τη σωματική κλοπή και δεν εξασφαλίζουν τα δεδομένα στη συσκευή ή εμποδίζουν την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες - για αυτό πρέπει να να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας με προγράμματα όπως το TrueCrypt και να συμμορφώνεστε με τις πολιτικές ασφάλειας των καλύτερων πρακτικών, έτσι ώστε να μην έχετε αποθηκευμένες ευαίσθητες πληροφορίες στη φορητή συσκευή σας, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τακτικά αντίγραφα ασφαλείας αποτελούν επίσης μέρος αυτής της απαραίτητης συντήρησης. ο συχνότερος ταξιδιώτης Casey Wohl, "το κορίτσι απόδραση", έχασε το φορητό υπολογιστή του όταν κλαπεί από κάτω από το κάθισμα μπροστά της σε μια πτήση προς Πουέρτο Ρίκο. "Κάνοντας κάτι τέτοιο," λέει ο Casey, "σας κάνει να συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλο μέρος της ζωής σας είναι αποθηκευμένο σε έναν υπολογιστή και πόσο σημαντικό είναι να το στηρίξετε". ... Και να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας και να εγκαταστήσετε το λογισμικό παρακολούθησης για να ανακτήσετε τον υπολογιστή σας.

Πηγές: Ινστιτούτο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, Dell