Πώς να ανακυκλώσετε ή να πουλήσετε τον παλιό υπολογιστή σας με ασφάλεια

Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε ... τον σκληρό σας δίσκο

Έξοδος με το παλιό και με το νέο. Κάποιοι από εμάς αντιμετωπίζουμε τους υπολογιστές μας, όπως αντιμετωπίζουμε τα αυτοκίνητά μας, είτε θα τα διορθώσουμε μέχρι να υποχωρήσουν ή θα τους αποκόψουμε με την πρώτη ένδειξη μεγάλου προβλήματος και θα πάρουμε ένα νέο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, σε κάποιο σημείο θα καταλήξετε να απαλλαγείτε από έναν υπολογιστή και να αγοράσετε ένα άλλο.

Τι κάνουμε με τους παλιούς υπολογιστές μας;

Εάν είστε σαν εμένα, πιθανότατα έχετε μια στοίβα παλιών υπολογιστών σε μια ντουλάπα κάπου. Θα μπορούσα πιθανότατα να ξεκινήσω μια έκθεση ιστορικού υπολογιστών με πολλούς υπολογιστές και άλλες περιφερειακές συσκευές που έχω συσσωρεύσει εδώ και χρόνια. Η σύζυγός μου απειλεί συνεχώς να τα πετάει αν δεν κάνω κάτι για το σωρό.

Μην ρίξετε μόνο τον υπολογιστή σας στα σκουπίδια!

Τα τυπωμένα κυκλώματα (PCB) και άλλα διάφορα εξαρτήματα δεν είναι κατάλληλα για το περιβάλλον. Όταν είστε έτοιμοι να σκουπίσετε τον παλιό σας υπολογιστή, συμβουλευτείτε το τοπικό τμήμα αποχέτευσης για κανόνες και κανονισμούς σχετικά με τη διάθεση ηλεκτρονικών συσκευών. Μερικές φορές απαιτείται τέλος διάθεσης, αλλά υπάρχουν και πολλές δωρεάν επιλογές εκεί έξω.

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης για παλιούς υπολογιστές που διατίθενται μέσω εταιρειών όπως το Best Buy, το Radio Shack και άλλοι, αλλά πριν πάρετε τον παλιό σας δεινόσαυρο ενός υπολογιστή που πρόκειται να ανακυκλωθεί, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει πρώτα να κάνετε:

1. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των προσωπικών σας δεδομένων

Πριν να αγοράσετε αυτό το λαμπερό νέο υπολογιστή και να χαράξετε το παλιό σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα έχετε πρώτα όλα τα προσωπικά σας δεδομένα μακριά από το παλιό. Χρησιμοποιήστε ένα φορητό σκληρό δίσκο USB ή εγγράψιμα DVD για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας. Ελέγξτε το αντίγραφο ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι έχει όλα όσα θέλετε πάνω του πριν προχωρήσετε.

2. Κρατήστε το στο σκληρό σας δίσκο (ή τα σκληρό δίσκο) (ή τουλάχιστον χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο σκουπίσματος δίσκου σε αυτά

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σας περιέχει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, από οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι τραπεζικά αρχεία και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Δεν θέλετε κάποιος ξένος να πάρει μια λαβή για αυτές τις πληροφορίες κάνετε; Για το λόγο αυτό, κάθε φορά που απαλλάσσονται από έναν υπολογιστή, βγάζω πάντα το σκληρό δίσκο και το κρατώ.

Υπάρχουν κακοί τύποι εκεί έξω που αγοράζουν παλιούς υπολογιστές αυστηρά για τους σκοπούς της χρήσης εργαλείων ανάκτησης δεδομένων για να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες από τον σκληρό δίσκο του προηγούμενου κατόχου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι παλιοί σκληροί δίσκοι είναι ένας τεράστιος θησαυρός πληροφοριών για τους πιθανούς εγκληματίες.

Ακόμη και αν έχετε μορφοποιήσει και αναδιανομή ενός σκληρού δίσκου, τα υπολειπόμενα δεδομένα παραμένουν συχνά στη μονάδα δίσκου και μπορούν να ανακτηθούν εύκολα με προγράμματα εγκληματολογικών δεδομένων. Ήμουν συγκλονισμένος από το πόσο εύκολο ήταν να επαναφέρετε ένα διαγραμμένο αρχείο χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ιατροδικαστικής ανάκτησης δεδομένων. Το εργαλείο που χρησιμοποίησα ήταν σε θέση να αναζωογονήσει με επιτυχία ένα αρχείο που είχε διαγραφεί ακόμη και με το διαγραμμένο αρχείο που διαμένει σε μια μονάδα δίσκου που είχε αναδιαμορφωθεί από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή.

Πολλές φορές, όταν διαμορφώνετε μια μονάδα δίσκου, απλώς σκουπίζετε τις πληροφορίες εγγραφής του αρχείου κεφαλίδας αρχείου και του Πίνακα κατανομής αρχείων (FAT). Τα ίδια τα ίδια τα δεδομένα παραμένουν στη μονάδα, εκτός εάν έχουν αντικατασταθεί από άλλα δεδομένα ή έχουν σκουπιστεί με ένα εξειδικευμένο βοηθητικό πρόγραμμα σκουπίσματος δίσκου το οποίο στην πραγματικότητα αντικαθιστά όλους τους τομείς της μονάδας με μονάδες και μηδενικά.

Καλέστε με παρανοϊκό. Γνωρίζω ότι τα βοηθητικά προγράμματα καθαρισμού δίσκων κάνουν μεγάλη δουλειά και σβήνουν μια κίνηση με ακραίες προκαταλήψεις, αλλά ο φόβος μου είναι ότι κάποια σούπερ ιδιοφυία θα έρθει με μια νέα ιατροδικαστική τεχνολογία δεδομένων κάποια μέρα που θα διαβάζει αρχεία από δίσκους που πιστεύεται ότι έχουν σκουπιστεί ακόμη και με τα καλύτερα εργαλεία σκουπίσματος εκεί έξω, τότε θα ήθελα να είχα όλα αυτά τα παλιά σκληρά δίσκους που κρατούσα ακόμα στην κατοχή μου.

Επιλέγω να διατηρήσω τους παλιούς μου σκληρούς δίσκους. Οι ίδιοι οι σκληροί δίσκοι δεν καταλαμβάνουν εκείνο το πολύ χώρο και μπορώ πάντα να τις χρησιμοποιήσω για άλλα έργα όπως η τοποθέτησή τους σε ένα φορητό δίσκο USB και η χρήση τους για τη μετακίνηση δεδομένων από έναν υπολογιστή σε άλλο όταν δεν είναι διαθέσιμο ένα δίκτυο ή για δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας για την οικογενειακή βιβλιοθήκη φωτογραφιών μου και μεταβαίνοντας σε άλλη τοποθεσία για ασφαλή φύλαξη. Κάνουν επίσης εξαιρετικά βάρη χαρτιού.

Αν επιλέξετε να πουλήσετε τον παλιό σας υπολογιστή με τον σκληρό δίσκο που βρίσκεται ακόμα σε αυτό, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πρώτα ένα βοηθητικό πρόγραμμα σκουπίσματος δίσκου στρατιωτικής ποιότητας.

3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα DVD και άλλα αφαιρούμενα μέσα από τον παλιό υπολογιστή σας

Μερικές φορές θα αφήσω ένα δίσκο στη μονάδα DVD του υπολογιστή μου για αιώνες. Μπορείτε να αφήσετε το λειτουργικό σας σύστημα DVD στον υπολογιστή σας για εβδομάδες στο τέλος ή μπορεί να έχετε αφήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας στη μονάδα από το τελευταίο αντίγραφο ασφαλείας που κάνατε και να το ξεχάσετε να το αφαιρέσετε αφού τελειώσετε.

Εάν δεν θέλετε ο επόμενος κάτοχος του υπολογιστή σας να έχει αυτόν τον δίσκο, θα πρέπει να το αφαιρέσετε και να το βγάλετε μακριά για ασφαλή φύλαξη.

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε το πίσω μέρος του υπολογιστή για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μια μονάδα USB αντίχειρα συνδεδεμένη σε μια θύρα USB . Οι μονάδες Thumb είναι τόσο μικρές τώρα που τις παρατηρείτε σχεδόν καθόλου.

Μερικές φορές η παλιά πόρτα ενός υπολογιστή μπορεί να αξίζει να το έχετε γύρω. Θα μπορούσατε να το ορίσετε ως DVR για κάμερες ασφαλείας IP ή να το χρησιμοποιήσετε ως οικιακό διακομιστή πολυμέσων .

Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλες τις οικογενειακές σας φωτογραφίες με ασφάλεια από τον παλιό υπολογιστή και επάνω στο νέο ή η σύζυγός σας μπορεί να σας ρίξει έξω με τον παλιό υπολογιστή.