Λειτουργικά συστήματα: Unix έναντι Windows

Ένα λειτουργικό σύστημα (OS) είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε με τον υπολογιστή - όλο το λογισμικό και το υλικό στον υπολογιστή σας. Πως?

Βασικά, υπάρχουν δύο τρόποι.

Με το Unix έχετε γενικά την επιλογή χρήσης γραμμών εντολών (περισσότερο ελέγχου και ευελιξίας) ή GUI (ευκολότερη).

Unix και Windows: δύο κύριες κλάσεις λειτουργικών συστημάτων

Και έχουν μια ανταγωνιστική ιστορία και μέλλον. Το Unix χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Αρχικά αυξήθηκε από τις στάχτες μιας αποτυχημένης απόπειρας στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου λειτουργικού συστήματος με χρονομεριστική μίσθωση. Μερικοί επιζώντες από την Bell Labs δεν εγκατέλειψαν και ανέπτυξαν ένα σύστημα που παρέσχε ένα εργασιακό περιβάλλον που περιγράφεται ως "ασυνήθιστη απλότητα, δύναμη και κομψότητα".

Από τον κύριο ανταγωνιστή του Unix το 1980, τα Windows έχουν κερδίσει δημοτικότητα εξαιτίας της αυξανόμενης ισχύος μικροϋπολογιστών με επεξεργαστές συμβατούς με την Intel. Τα Windows, την εποχή εκείνη, ήταν το μόνο σημαντικό OS που σχεδιάστηκε για αυτόν τον τύπο επεξεργαστών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αναδύθηκε μια νέα έκδοση του Unix που ονομάζεται Linux , επίσης ειδικά σχεδιασμένη για μικροϋπολογιστές. Μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν και είναι επομένως μια κερδοφόρα επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στο μπροστινό μέρος του διακομιστή, το Unix κλείνει στο μερίδιο αγοράς της Microsoft. Το 1999, το Linux απομακρύνθηκε από το Netware του Novell για να γίνει το λειτουργικό σύστημα διακομιστή No. 2 πίσω από τα Windows NT. Το 2001, το μερίδιο αγοράς για το λειτουργικό σύστημα Linux ήταν 25%. άλλες γεύσεις Unix 12 τοις εκατό. Από την πλευρά του πελάτη, η Microsoft κυριαρχεί σήμερα στην αγορά του λειτουργικού συστήματος με μερίδιο αγοράς άνω του 90%.

Λόγω των επιθετικών πρακτικών μάρκετινγκ της Microsoft, εκατομμύρια χρήστες που δεν έχουν ιδέα για το τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα των Windows που τους δόθηκαν όταν αγόραζαν τους υπολογιστές τους. Πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν λειτουργικά συστήματα διαφορετικά από τα Windows. Αλλά διαβάζετε εδώ ένα άρθρο σχετικά με τα λειτουργικά συστήματα, το οποίο πιθανώς σημαίνει ότι προσπαθείτε να κάνετε συνειδητές αποφάσεις OS για οικιακή χρήση ή για τις οργανώσεις σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει τουλάχιστον να δώσετε στο Linux / Unix την εκτίμησή σας, ειδικά εάν τα ακόλουθα είναι σχετικά στο περιβάλλον σας.

Πλεονεκτήματα του Unix

Το Unix είναι πιο ευέλικτο και μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους μηχανών, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών υπολογιστών, υπερυπολογιστών και μικροϋπολογιστών.

Το Unix είναι πιο σταθερό και δεν κατεβαίνει τόσο συχνά όσο τα Windows, επομένως απαιτεί λιγότερη διαχείριση και συντήρηση.

Το Unix διαθέτει μεγαλύτερες ενσωματωμένες δυνατότητες ασφάλειας και δικαιωμάτων από τα Windows.

Το Unix διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ από τα Windows.

Το Unix είναι ο ηγέτης στην υπηρεσία του Ιστού. Περίπου το 90% του Διαδικτύου βασίζεται σε λειτουργικά συστήματα Unix που εκτελούν Apache, τον πιο διαδεδομένο διακομιστή στον κόσμο.

Οι αναβαθμίσεις λογισμικού από τη Microsoft συχνά απαιτούν από τον χρήστη να αγοράσει νέο ή περισσότερο υλικό ή προαπαιτούμενο λογισμικό. Αυτό δεν συμβαίνει με το Unix.

Τα πιο ελεύθερα ή φθηνά λειτουργικά συστήματα ανοικτού κώδικα , όπως το Linux και το BSD, με την ευελιξία και τον έλεγχο τους, είναι πολύ ελκυστικά για τους (επίδοξους) οδηγούς υπολογιστών. Πολλοί από τους πιο έξυπνους προγραμματιστές αναπτύσσουν δωρεάν λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για την ταχέως αναπτυσσόμενη "κίνηση ανοιχτού κώδικα".

Το Unix εμπνέει επίσης νέες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό λογισμικού, όπως η επίλυση προβλημάτων με τη διασύνδεση απλούστερων εργαλείων αντί για τη δημιουργία μεγάλων προγραμμάτων μονολιθικών εφαρμογών.

Να θυμάστε ότι κανένας τύπος λειτουργικού συστήματος δεν μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε όλες τις ανάγκες σας. Πρόκειται για την επιλογή και τη λήψη εκπαιδευμένων αποφάσεων.

Επόμενο: Linux, το Ultimate Unix