Εισαγωγή στους δρομολογητές της Cisco

Η Cisco Systems παράγει ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού δικτύου υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων δρομολογητών δικτύου για κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι δρομολογητές Cisco παραμένουν δημοφιλείς και έχουν κερδίσει τη φήμη τους για πολλά χρόνια για ποιότητα και υψηλή απόδοση.

Δρομολογητές Cisco για το σπίτι

Από το 2003 έως το 2013, η Cisco Systems κατείχε την επιχείρηση και το εμπορικό σήμα της Linksys. Linksys ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα router έγινε μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή για την οικιακή δικτύωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 2010, η Cisco δημιούργησε επίσης τη γραμμή Valet των δρομολογητών οικιακού δικτύου.

Δεδομένου ότι η Cisco Valet εγκαταλείφθηκε και η Linksys πωλήθηκε στην Belkin, η Cisco δεν εμπορεύεται άμεσα κανέναν από τους νεότερους δρομολογητές στους ιδιοκτήτες σπιτιού. Ορισμένα από τα παλαιότερα προϊόντα τους παραμένουν διαθέσιμα μέσω αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων ή μεταπώλησης.

Cisco Routers και το Διαδίκτυο

Οι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούσαν κυρίως τους δρομολογητές της Cisco για να αναπτύξουν τις υπεραστικές συνδέσεις του πρώιμου Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και του '90. Πολλές εταιρείες έχουν επίσης υιοθετήσει δρομολογητές Cisco για να υποστηρίξουν τα δίκτυα intranet τους .

Σύστημα δρομολόγησης φορέα Cisco CRS

Οι βασικοί δρομολογητές όπως η οικογένεια CRS λειτουργούν ως καρδιά ενός μεγάλου επιχειρηματικού δικτύου στο οποίο μπορούν να συνδεθούν και άλλοι δρομολογητές και διακόπτες. Για πρώτη φορά το 2004, το CRS-1 πρόσφερε συνδέσεις 40 Gbps με συνολικό εύρος ζώνης δικτύου που μπορεί να κλιμακωθεί έως και 92 terabits ανά δευτερόλεπτο. Το νεότερο CRS-3 υποστηρίζει συνδέσεις 140 Gbps και 3,5 φορές μεγαλύτερο συνολικό εύρος ζώνης.

Cisco ASR - Router Service Aggregation

Οι άκρες δρομολογητών όπως η σειρά προϊόντων Cisco ASR συνδέουν απευθείας ένα επιχειρηματικό δίκτυο με το Διαδίκτυο ή άλλα δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN) . Οι δρομολογητές σειράς ASR 9000 είναι σχεδιασμένοι για χρήση από φορείς επικοινωνίας και παρόχους υπηρεσιών, ενώ οι οικονομικότεροι δρομολογητές σειράς ASR 1000 χρησιμοποιούνται επίσης από τις επιχειρήσεις.

Cisco ISR - Οδηγοί ολοκληρωμένων υπηρεσιών

Οι δρομολογητές Cisco ISR της σειράς 1900, 2900 και 3900. Αυτοί οι δρομολογητές κλάδου δεύτερης γενιάς αντικατέστησαν τις παλαιότερες σειρές 1800/2800/3800.

Άλλοι τύποι δρομολογητών της Cisco

Η Cisco έχει αναπτύξει και διαθέτει στην αγορά ένα ευρύ φάσμα άλλων προϊόντων router με την πάροδο των ετών, όπως:

Τιμολόγηση δρομολογητών της Cisco

Οι νέοι δρομολογητές κορυφαίας τεχνολογίας Cisco ASR έχουν τιμές λιανικής άνω των $ 10.000 USD, ενώ οι βασικοί δρομολογητές όπως το CRS-3 μπορούν να ξεπεράσουν τα $ 100.000. Μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνήθως αγοράζουν επίσης συμβάσεις υπηρεσιών και υποστήριξης ως μέρος του υλικού που αγοράζουν, αυξάνοντας περαιτέρω τη συνολική τιμή. Αντίστροφα, τα μοντέλα χαμηλής ποιότητας Cisco μπορούν να αγοραστούν για λιγότερο από $ 500 USD σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σχετικά με τη Cisco IOS

Το IOS (Internetwork Operating System) είναι το λογισμικό δικτύου χαμηλού επιπέδου που λειτουργεί με δρομολογητές Cisco (και μερικές άλλες συσκευές Cisco). Το IOS υποστηρίζει ένα κέλυφος διεπαφής χρήστη γραμμής εντολών και υποκείμενη λογική για τον έλεγχο του υλικού του δρομολογητή (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης μνήμης και ενέργειας, καθώς και του ελέγχου του Ethernet και άλλων τύπων φυσικών συνδέσεων). Επιτρέπει επίσης τα πολλά πρότυπα πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου Cisco δρομολογητές όπως το BGP και το EIGRP .

Η Cisco προσφέρει δύο παραλλαγές που ονομάζονται IOS XE και IOS XR που εκτελούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δρομολογητών Cisco και προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες πέρα ​​από τις βασικές λειτουργίες του IOS.

Σχετικά με τις συσκευές καταλύτη της Cisco

Ο καταλύτης είναι το εμπορικό σήμα της Cisco για την οικογένεια των διακοπτών δικτύου . Ενώ φυσικά παρόμοια σε εμφάνιση με τους δρομολογητές, οι διακόπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται πακέτα μεταξύ των ορίων του δικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δρομολογητών και διακοπτών ;