Οι διαφορές μεταξύ δρομολογητών, διακοπτών και διανομέων

Οι δρομολογητές δικτύου, οι διακόπτες και οι διανομείς είναι όλα τα βασικά συστατικά των ενσύρματων δικτύων Ethernet . Μπορεί να φαίνονται ταυτόσημες στην αρχή. Καθε

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών είναι αυτά που τα ξεχωρίζουν.

Οι δρομολογητές προωθούν τα δεδομένα δικτύου πιο έξυπνα

Ενώ οι κόμβοι, οι διακόπτες και οι δρομολογητές μοιράζονται την ίδια φυσική εμφάνιση, οι δρομολογητές διαφέρουν ουσιαστικά στην εσωτερική τους λειτουργία και περιέχουν πολύ περισσότερη λογική. Οι παραδοσιακοί δρομολογητές σχεδιάζονται για να ενώσουν πολλά τοπικά δίκτυα (LAN) με ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN) . Οι δρομολογητές εξυπηρετούν ως ενδιάμεσους προορισμούς για την κυκλοφορία δικτύου Λαμβάνουν εισερχόμενα πακέτα δικτύου , κοιτάζουν μέσα σε κάθε πακέτο για να προσδιορίσουν τις διευθύνσεις δικτύου πηγής και προορισμού και στη συνέχεια να διαβιβάζουν αυτά τα πακέτα όπου χρειάζεται για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα φθάνουν στον τελικό προορισμό. Ούτε οι διακόπτες ούτε οι κόμβοι δεν μπορούν να κάνουν αυτά τα πράγματα.

Βοήθεια δρομολογητών Συνδέστε τα οικιακά δίκτυα στο Internet

Οι δρομολογητές για οικιακά δίκτυα (συχνά αποκαλούμενοι ευρυζωνικοί δρομολογητές ) σχεδιάζονται ειδικά για να ενταχθούν στο οικιακό δίκτυο στο Διαδίκτυο για σκοπούς κοινής χρήσης του Διαδικτύου. Σε αντίθεση, οι διακόπτες (και οι κόμβοι) δεν είναι ικανοί να ενώνουν πολλά δίκτυα ή να μοιράζονται μια σύνδεση στο Internet. Ένα δίκτυο με μόνο διακόπτες και διανομέα πρέπει να ορίζει έναν υπολογιστή ως πύλη στο Διαδίκτυο και αυτή η συσκευή πρέπει να διαθέτει δύο προσαρμογείς δικτύου για κοινή χρήση, έναν για την οικιακή σύνδεση και έναν για τη σύνδεση με το Διαδίκτυο. Με ένα δρομολογητή, όλοι οι οικιακοί υπολογιστές συνδέονται με το δρομολογητή ως συνομηγοί και ο δρομολογητής χειρίζεται όλες αυτές τις λειτουργίες πύλης Διαδικτύου.

Οι δρομολογητές είναι πιο έξυπνοι και σε άλλους τρόπους

Επιπλέον, οι ευρυζωνικοί δρομολογητές περιέχουν πολλά χαρακτηριστικά πέραν των παραδοσιακών δρομολογητών, όπως ο ενσωματωμένος εξυπηρετητής DHCP και η υποστήριξη τείχους προστασίας δικτύου . Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές ενσωματώνουν ακόμη ενσωματωμένο διακόπτη Ethernet για την υποστήριξη ενσύρματων συνδέσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών (και επιτρέπουν τη διεύρυνση του δικτύου μέσω σύνδεσης πρόσθετων διακοπτών, αν χρειαστεί).

Διακόπτες έναντι Hubs

Οι διακόπτες είναι εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης απόδοσης σε κόμβους. Και οι δύο μεταδίδουν δεδομένα μεταξύ συσκευών που είναι συνδεδεμένες με αυτές. Οι διανομέα το κάνουν με τη μετάδοση των δεδομένων σε όλες τις άλλες συνδεδεμένες συσκευές, ενώ οι διακόπτες καθορίζουν πρώτα ποια συσκευή είναι ο αποδέκτης των δεδομένων και στη συνέχεια τα στέλνει απευθείας σε αυτή τη συσκευή μέσω ενός επονομαζόμενου «εικονικού κυκλώματος».

Όταν συνδέονται τέσσερις υπολογιστές σε ένα διανομέα, για παράδειγμα, και δύο από αυτούς τους υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους, οι κόμβοι απλά περνούν από όλη την κυκλοφορία δικτύου σε κάθε έναν από τους τέσσερις υπολογιστές. Οι μεταγωγείς, από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον προορισμό κάθε επιμέρους στοιχείου της κυκλοφορίας (όπως ένα πλαίσιο Ethernet) και να προωθούν επιλεκτικά δεδομένα στον έναν υπολογιστή που το χρειάζεται πραγματικά. Αυτή η συμπεριφορά επιτρέπει στους μεταγωγείς να παράγουν λιγότερη συνολική κίνηση δικτύου σε σύγκριση με τους κόμβους - ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα πολυάσχολους δίκτυα.

Τι γίνεται με τους διακόπτες Wi-Fi και τους διανομέα;

Τα οικιακά δίκτυα Wi-Fi χρησιμοποιούν δρομολογητές αλλά τεχνικά δεν έχουν την έννοια ενός ασύρματου διακόπτη ή διανομέα. Ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης λειτουργεί παρόμοια (αλλά όχι ταυτόσημα) με έναν καλωδιακό διακόπτη.