Πώς η χρήση Wi-Fi επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του υπολογιστή;

Το πρωτόκολλο δικτύου Wi-Fi απαιτεί ενέργεια (ηλεκτρική ενέργεια) για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών που χρησιμοποιούνται για την αποστολή και λήψη δεδομένων. Πώς ακριβώς η χρήση του Wi-Fi επηρεάζει την κατανάλωση ρεύματος του υπολογιστή, και συγκεκριμένα τη διάρκεια ζωής των συσκευών που λειτουργούν με μπαταρία;

Πώς η χρήση Wi-Fi επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του υπολογιστή

Η ισχύς που απαιτείται από ένα ραδιόφωνο Wi-Fi μετριέται σε decibel milliwatts (dBm) . Τα ραδιόφωνα Wi-Fi με υψηλότερη βαθμολογία dBM τείνουν να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια (εύρος σήματος), αλλά γενικά χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ από εκείνες με χαμηλότερες αξιολογήσεις dBM.

Το Wi-Fi καταναλώνει ενέργεια όταν το ραδιόφωνο είναι ενεργοποιημένο. Με τους παλαιότερους προσαρμογείς δικτύου Wi-Fi, η ισχύς που χρησιμοποιείται είναι γενικά ανεξάρτητη από τον όγκο της κίνησης δικτύου που αποστέλλεται ή λαμβάνεται, καθώς αυτά τα συστήματα διατηρούν το ραδιόφωνο Wi-Fi πάντα τροφοδοτούμενο, ακόμη και σε περιόδους δραστηριότητας δικτύου.

Τα συστήματα Wi-Fi που εφαρμόζουν την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας WMM εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν, σύμφωνα με τη Συμμαχία Wi-Fi, να εξοικονομήσουν μεταξύ 15% και 40% σε σχέση με άλλα συστήματα Wi-Fi.

Μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί τη φωτοβολταϊκή ενέργεια για την τροφοδότηση των δρομολογητών Wi-Fi, είναι επίσης ένας χώρος ενεργητικής έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων.

Συνολικά, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας (η διάρκεια αδιάλειπτου χρόνου λειτουργίας με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας) των συσκευών Wi-Fi ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως:

Για να προσδιορίσετε την ακριβή κατανάλωση ενέργειας της συσκευής Wi-Fi, θα πρέπει να τη μετρήσετε εμπειρικά βάσει μοντέλων πραγματικής χρήσης. Θα πρέπει να παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε Wi-Fi.