Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Remote Desktop VNC στο Linux

Εντολές, σύνταξη και παραδείγματα

Αυτό το άρθρο περιγράφει τον τρόπο ρύθμισης και χρήσης συνεδριών απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας σε Linux χρησιμοποιώντας VNC (Virtual Network Computing). Το VNC είναι ένα σύστημα απομακρυσμένης οθόνης που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας σε ένα μηχάνημα και να το έχετε πρόσβαση από άλλους υπολογιστές μέσω σύνδεσης στο Internet . Μπορείτε να ρυθμίσετε επιτηδευμένους επιτραπέζιους υπολογιστές οι οποίοι θα συντηρούνται κατά την αποσύνδεση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε ακριβώς εκεί που απομακρύνεστε όταν συνδέεστε ξανά.

Αυτό είναι χρήσιμο για παράδειγμα όταν θέλετε να εργάζεστε στην ίδια "επιφάνεια εργασίας" από διαφορετικές τοποθεσίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτελέσετε ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας σε ένα διακομιστή στον οποίο δεν έχετε φυσική πρόσβαση ή δεν έχει συνδεθεί τερματικό (οθόνη και πληκτρολόγιο). Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση δικτύου.

Πως λειτουργεί, λοιπόν? Πρέπει να εγκαταστήσετε το "nvcserver" στο μηχάνημα διακομιστή (αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο) και στο "nvcviewer" και στο μηχάνημα πελάτη (δείτε realVNC για μια δημοφιλής έκδοση του λογισμικού VNC). Για να αποφύγετε τα ζητήματα του τείχους προστασίας , καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το secure shell ssh για να συνδεθείτε από το μηχάνημά σας "viewer" στο διακομιστή στον οποίο θέλετε να εκτελέσετε την περίοδο λειτουργίας της επιφάνειας εργασίας. Το πακέτο PuTTY λειτουργεί εξαιρετικά για το σκοπό αυτό.

Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε ένα ssh χρησιμοποιώντας για παράδειγμα PuTTY. Στη συνέχεια, συνδεθείτε στο διακομιστή και πληκτρολογήστε:

vncserver Νέο 'server1.org1.com:6 "(juser)' desktop είναι server1.org1.com.6

Πριν εκτελέσετε το "vncserver" θα πρέπει να ρυθμίσετε το αρχείο αρχικοποίησης "xstartup" στον κατάλογο ".vnc", ο οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί στον οικείο κατάλογό σας. Αυτό το αρχείο περιέχει εντολές αρχικοποίησης, όπως

# Εκτελέστε το κοινό αρχείο xstartup [-x / etc / vnc / xstartup] && exec / etc / vnc / xstartup # Φόρτωση του αρχείου xresources [-r $ HOME / .Xresources] && xrdb $ HOME / .Xresources # Εκτελέστε τον βοηθό vncconfig ενεργοποίηση μεταφορών πρόχειρου και έλεγχος της επιφάνειας εργασίας vncconfig -iconic & # Εκκίνηση μιας επιφάνειας εργασίας GNOME exec gnome-session &

Τώρα μια "επιφάνεια εργασίας" εκτελείται στον διακομιστή που περιμένει να εμφανίζεται στον τοπικό υπολογιστή σας. Πώς συνδέεστε σε αυτό; Αν έχετε εγκαταστήσει το λογισμικό realVNC ή έχετε κάνει λήψη ενός προγράμματος προβολής VNC, εκτελέστε αυτό το πρόγραμμα προβολής και εισάγετε τον αριθμό διακομιστή και εμφάνισης όπως απεικονίζεται σε αυτό το παράδειγμα:

server1.org1.com:6

Το λογισμικό θεατή θα σας ζητήσει επίσης τον κωδικό πρόσβασης. Την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε το VNC σε αυτό το διακομιστή εισάγετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης, ο οποίος θα αποθηκευτεί στον φάκελο .vnc. Ο κωδικός πρόσβασης είναι για συνδέσεις VNC και δεν σχετίζεται με το λογαριασμό χρήστη σας στο διακομιστή. Μετά από μια περίοδο αδράνειας μπορεί να σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας επίσης για να επιτρέψετε την πρόσβαση στο διακομιστή.

Μόλις γίνει αποδεκτός ο κωδικός πρόσβασης, το παράθυρο της επιφάνειας εργασίας πρέπει να εμφανίζεται με όλα τα καθορισμένα γραφικά στοιχεία διεπαφής χρήστη . Μπορείτε να αποσυνδέσετε από την επιφάνεια εργασίας κλείνοντας το παράθυρο της επιφάνειας εργασίας.

Μπορείτε να τερματίσετε τη διαδικασία του διακομιστή VNC (η "επιφάνεια εργασίας") πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή σε ένα παράθυρο κελύφους στο διακομιστή:

vncserver -kill:

Για παράδειγμα:

vncserver -kill: 6 γεωμετρία εξαγωγής = 1920x1058

Όπου το "1920" αντιπροσωπεύει το επιθυμητό πλάτος και το "1058" το επιθυμητό ύψος του παραθύρου της επιφάνειας εργασίας. Είναι καλύτερα να ταιριάζει με την πραγματική ανάλυση της οθόνης σας.

Δείτε το MobaXterm για μια εύκολη στην χρήση εναλλακτική λύση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας