Πώς να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν ClamAV Linux Antivirus πακέτο λογισμικού

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φίλοι μου όταν χρησιμοποιούν τους υπολογιστές που βασίζονται στα Windows είναι το malware , οι ιοί και οι trojans .

Διάβασα ένα μεγάλο άρθρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το οποίο δείχνει πόσο εύκολο είναι να εγκαταστήσετε τον κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας και όχι από κάποιο σκιερό ιστότοπο (το ισοδύναμο ενός σκοτεινού δρομέως), αλλά από μια κύρια περιοχή λήψης (το ισοδύναμο ενός μεγάλου καταστήματος ).

Το Linux θεωρείται από πολλούς ανθρώπους ότι είναι πιο ασφαλές από τα Windows και έχει οδηγήσει σε μερικούς ανθρώπους να δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να πάρουν ιούς, trojans ή malware μέσα στο Linux.

Ποτέ δεν έχω συναντήσει τυχόν nasties τρέχοντας Linux, αλλά αυτό δεν είναι να πούμε ότι δεν είναι δυνατόν και δεν θα συμβεί.

Καθώς ο κίνδυνος για τη σύναψη ιών στο Linux είναι σχετικά χαμηλός, πολλοί άνθρωποι δεν ενοχλούν με το λογισμικό προστασίας από ιούς.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε λογισμικό προστασίας από ιούς, δεν φαίνεται λογικό να ξοδεύετε πολλά χρήματα σε ένα εμπορικό πακέτο και αυτό είναι όπου εισέρχεται το ClamAV.

Εδώ είναι 3 λόγοι για τη χρήση του ClamAV

  1. Έχετε ευαίσθητα δεδομένα στον υπολογιστή σας και θέλετε να κλειδώσετε το μηχάνημά σας όσο το δυνατόν περισσότερο και να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει τον υπολογιστή σας ή τα δεδομένα σας.
  2. Μπορείτε διπλή εκκίνηση με τα Windows. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ClamAV για να σαρώσετε όλα τα διαμερίσματα και όλες τις μονάδες στον υπολογιστή σας.
  3. Θέλετε να δημιουργήσετε ένα CD, DVD ή USB που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων για ιούς στον υπολογιστή με Windows ενός φίλου.

Χρησιμοποιώντας μια μονάδα USB για τη διάσωση του συστήματος με εγκατεστημένο πακέτο προστασίας από ιούς, μπορείτε να αναζητήσετε ιούς χωρίς να χρειαστεί να κάνετε εκκίνηση στα Windows. Αυτό αποτρέπει τους ιούς να έχουν οποιαδήποτε επίδραση ενώ προσπαθούν να τους καθαρίσουν.

Το ClamAV δεν είναι 100% ακριβές, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πακέτο Antivirus, με ακόμη και το καλύτερο που έρχεται σε περίπου το 80%.

Πολλοί πάροχοι λογισμικού αντιμετώπισης ιών παράγουν ένα ελεύθερο bootable DVD διάσωσης το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τον υπολογιστή σας χωρίς να συνδεθείτε στα Windows. ClamAV έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να σαρώσει δίσκους Linux επίσης.

Το ClamAV δεν είναι αναγκαστικά ο καλύτερος ανιχνευτής ιών που διατίθεται στην αγορά, αλλά είναι δωρεάν και αρκετά ακριβής.

Η σελίδα ClamAV Wikipedia έχει λεπτομέρειες για το πόσο αποτελεσματικό είναι.

Όταν έτρεξα το ClamAV από το διαμέρισμα των Windows μου, βρήκα 6 ψευδώς θετικά. Τα αρχεία που βρήκαν ήταν από το ευρυζωνικό μου λογισμικό και το AVG.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξω πώς να εγκαταστήσετε το ClamAV και πώς να χρησιμοποιήσετε το γραφικό εργαλείο ClamTK για να το διαχειριστείτε.

Το πρόβλημα με το ClamAV είναι ότι είναι μόνο γραμμή εντολών και έτσι για τον μέσο άνθρωπο μπορεί να είναι λίγο περίπλοκο.

Ευτυχώς υπάρχει ένα εργαλείο που ονομάζεται ClamTK το οποίο παρέχει ένα ωραίο και απλό γραφικό εμπρόσθιο τμήμα στο ClamAV.

Θα βρείτε το ClamTK στους διαχειριστές πακέτων των περισσότερων διανομών. Για παράδειγμα, οι χρήστες του Ubuntu θα το βρουν στο Κέντρο Λογισμικού και οι χρήστες του openSUSE θα το βρουν στο Yast.

Χρησιμοποιήστε την γραφική επιφάνεια εργασίας για τη διανομή σας, για να εντοπίσετε και να εκτελέσετε το πακέτο ClamTK. Για παράδειγμα, για να φορτώσετε το ClamTK στο Ubuntu ανοίξτε το Dash και αναζητήστε το ClamTK. Μέσα στο Xubuntu, κάντε κλικ στο εικονίδιο μενού στην επάνω αριστερή γωνία και εισάγετε το ClamTK στο πλαίσιο αναζήτησης.

Η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας και τη διανομή, αλλά είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε πώς να περιηγηθείτε στην επιφάνεια εργασίας που έχετε επιλέξει.

Όταν εμφανιστεί το ClamTK, κάντε κλικ στο εικονίδιο.

Η κύρια εφαρμογή χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

Η ενότητα διαμόρφωσης χρησιμοποιείται για να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να εκτελείται το ClamAV.

Η ενότητα ιστορικού σάς επιτρέπει να δείτε τα αποτελέσματα προηγούμενων σαρώσεων.

Η ενότητα ενημερώσεων σάς επιτρέπει να εισάγετε νέους ορισμούς ιών.

Τέλος, το τμήμα ανάλυσης είναι πώς ξεκινάτε τις σαρώσεις.

Για να μπορέσετε να σαρώσετε για ιούς, πρέπει να φορτώσετε ενημερωμένους ορισμούς ιών.

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Ενημερώσεις" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "OK" για να ελέγξετε για ενημερώσεις.

Στη συνέχεια θα μπορείτε να κάνετε λήψη νέων ορισμών ιών

Το ClamAV έχει ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας του. Για παράδειγμα, όταν επιλέγετε ένα φάκελο για σάρωση, ίσως απλά θέλετε να σαρώσετε αυτόν τον φάκελο και όχι τους υποφακέλους ή ίσως θέλετε να σαρώσετε πολύ μεγάλα αρχεία τα οποία προφανώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο επεξεργασίας.

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο εικονίδιο ρυθμίσεων.

Τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από κάθε πλαίσιο ελέγχου θα μπορείτε να δείτε μια επεξήγηση εργαλείου που εξηγεί την επιλογή.

Τα πρώτα τέσσερα πλαίσια ελέγχου σάς επιτρέπουν να ανιχνεύσετε αναδρομικά τους ελέγχους κωδικών πρόσβασης, τα μεγάλα αρχεία, τα κρυφά αρχεία και τους φακέλους σάρωσης.

Τα άλλα δύο πλαίσια ελέγχου ενημερώνονται και αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των εικονιδίων μέσα στην εφαρμογή. (IE πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτές μία ή δύο φορές).

Για να σαρώσετε για ιούς, κάντε κλικ είτε στο εικονίδιο του αρχείου σάρωσης είτε στο σάρωση ενός εικονιδίου φακέλου.

Σας προτείνω να επιλέξετε το εικονίδιο φακέλου σάρωσης. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου περιήγησης. Επιλέξτε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να σαρώσετε (δηλ. Τη μονάδα δίσκου των Windows) και κάντε κλικ στο OK.

Το ClamAV θα ψάξει τώρα αναδρομικά μέσω των φακέλων (ανάλογα με τον διακόπτη εντός της οθόνης ρυθμίσεων) αναζητώντας κακά πράγματα.