Πώς να βρείτε τη διεύθυνση IP σας

Βρείτε τη δημόσια ή ιδιωτική διεύθυνση IP (συν το IP του δρομολογητή σας)

Ένα δίκτυο υπολογιστών TCP / IP χρησιμοποιεί δύο βασικά είδη διευθύνσεων IP - δημόσια (επίσης αποκαλούμενα εξωτερικά) και ιδιωτικά (μερικές φορές αποκαλούμενα εσωτερικά ή τοπικά).

Ενδέχεται να χρειαστείτε τη δημόσια διεύθυνση IP, εάν ρυθμίζετε έναν διακομιστή αρχείων ή έναν ιστότοπο, ενώ η ιδιωτική διεύθυνση IP είναι χρήσιμη για την επικοινωνία με τοπικές συσκευές, για την προώθηση θυρών από δρομολογητή ή για την πρόσβαση στο δρομολογητή σας για να κάνετε αλλαγές δικτύου .

Ανεξάρτητα από το τι χρειάζεστε για τη διεύθυνση IP, ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βρείτε τη διεύθυνση IP σας.

Πώς να βρείτε τη δημόσια IP διεύθυνση του Internet

Η δημόσια διεύθυνση IP είναι η διεύθυνση που αναφέρθηκε παραπάνω. Δηλαδή, είναι το "πρόσωπο" του δικτύου. Είναι η μία διεύθυνση ΙΡ που χρησιμοποιούν όλες οι τοπικές δικτυακές συσκευές σας για τη διεπαφή με το διαδίκτυο για πρόσβαση σε ιστότοπους.

Σε ένα οικιακό δίκτυο, η δημόσια διεύθυνση IP μπορεί να βρεθεί στο δρομολογητή, επειδή είναι εκείνη που πρέπει να αποθηκεύσει ο δρομολογητής έτσι ώστε να γνωρίζει πώς να επικοινωνεί με συσκευές εκτός του τοπικού δικτύου . Υπάρχουν περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω.

Ωστόσο, υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι για να βρείτε τη δημόσια διεύθυνση IP σας από το να σκάβετε στον δρομολογητή σας. Παρακάτω υπάρχουν μερικοί ιστότοποι που μπορούν να αναγνωρίσουν τη δημόσια διεύθυνση IP σας. Απλά ανοίξτε ένα στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας για να εμφανιστεί η διεύθυνση διαδικτύου:

Σημείωση: Εάν εκτελείτε ένα VPN, η διεύθυνση IP που εμφανίζεται σε έναν ιστότοπο εύρεσης IP θα εμφανίσει τη διεύθυνση που χρησιμοποιεί το VPN και όχι την πραγματική διεύθυνση που ο ISP έχει αντιστοιχίσει στο δίκτυό σας.

Δεδομένου ότι αυτές οι πληροφορίες είναι δημόσιες, σε κάποιο βαθμό, μπορείτε μερικές φορές να βρείτε τον κάτοχο μιας διεύθυνσης IP , αναζητώντας τη διεύθυνσή τους σε έναν ιστότοπο αναζήτησης IP.

Πώς να βρείτε την ιδιωτική σας διεύθυνση IP σε έναν υπολογιστή

Η ιδιωτική διεύθυνση IP είναι η διεύθυνση που πρέπει να έχει κάθε συσκευή σε ένα τοπικό δίκτυο, αν θέλει να επικοινωνήσει με το δρομολογητή και άλλες συσκευές. Διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ όλων των τοπικών συσκευών και τελικά επιτρέπει σε κάθε ένα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σημείωση: Εάν πολλές συσκευές σε ένα τοπικό δίκτυο χρησιμοποιούν την ίδια διεύθυνση IP, εμφανίζεται διένεξη διεύθυνσης IP .

Πώς να βρείτε την τοπική διεύθυνση IP στα Windows

Σε όλες τις σύγχρονες εκδόσεις των Windows, εκτελώντας το βοηθητικό πρόγραμμα ipconfig από τη γραμμή εντολών, εμφανίζεται μια λίστα διευθύνσεων που έχουν εκχωρηθεί στον υπολογιστή.

Εάν συνδεθείτε στο τοπικό δίκτυο μέσω Wi-Fi , η ενεργή διεύθυνση IP θα εμφανιστεί στην ενότητα "Σύνδεση ασύρματου δικτύου ασύρματου δικτύου ασύρματου δικτύου" στην έξοδο ipconfig. Εάν συνδεθεί μέσω καλωδίου Ethernet , η διεύθυνση θα εμφανιστεί στην ενότητα "Σύνδεση τοπικής σύνδεσης προσαρμογέα Ethernet". Αν συνδεθούν ταυτόχρονα και στα δύο δίκτυα, θα εμφανιστούν και οι δύο διευθύνσεις IP.

Οι χρήστες των Windows μπορούν εναλλακτικά να βρουν την ιδιωτική διεύθυνση IP τους χρησιμοποιώντας τον Πίνακα Ελέγχου . Από τον Πίνακα ελέγχου, ανοίξτε το Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης . Στην οθόνη αυτή, επιλέξτε Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα στην αριστερή πλευρά της οθόνης και, στη συνέχεια, βρείτε την ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση που εμφανίζεται στο νέο παράθυρο.

Από εκεί, κάντε διπλό κλικ στη σύνδεση για να ανοίξετε τις ιδιότητές της. Κάντε κλικ στην επιλογή Λεπτομέρειες ... για να δείτε όλες τις ρυθμίσεις δικτύου της σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής διεύθυνσης IP.

Σημείωση: Το βοηθητικό πρόγραμμα winipcfg χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό διευθύνσεων IP μόνο σε εξαιρετικά παλιές εκδόσεις των Windows (Win95 / 98 και Windows ME).

Πώς να βρείτε την τοπική διεύθυνση IP στο macOS

Στις συσκευές Apple Mac, οι τοπικές διευθύνσεις IP μπορούν να βρεθούν με δύο τρόπους.

Το πρώτο είναι με τις Προτιμήσεις συστήματος . Ανοίξτε το παράθυρο Δικτύου για να δείτε τη διεύθυνση IP που αναγράφεται στην ενότητα "Κατάσταση".

Ο άλλος τρόπος είναι λίγο πιο περίπλοκος. Ανοίξτε το βοηθητικό πρόγραμμα Terminal και εκτελέστε την εντολή ifconfig . Η διεύθυνση IP (μαζί με άλλες λεπτομέρειες διαμόρφωσης τοπικού δικτύου) παρατίθεται δίπλα στο όνομα "inet."

Σημείωση: Η λίστα IP μαζί με τη διεύθυνση IP είναι κάτι που ονομάζεται διεύθυνση loopback . Μπορείτε να αγνοήσετε αυτήν την καταχώρηση.

Πώς να βρείτε την τοπική διεύθυνση IP στο Linux

Οι διευθύνσεις IP Linux μπορούν να βρεθούν με την εκτέλεση του βοηθητικού προγράμματος ifconfig . Η διεύθυνση IP εμφανίζεται δίπλα στο όνομα "eth0."

Πώς να βρείτε την ιδιωτική σας διεύθυνση IP σε ένα τηλέφωνο

Αυτή η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με το τηλέφωνο ή το tablet που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, για να βρείτε τη διεύθυνση IP στις περισσότερες εκδόσεις του iPhone:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις .
  2. Πατήστε το μενού Wi-Fi .
  3. Δίπλα στο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο (το ένα με το σημάδι επιλογής), πατήστε το μικρό (i) .
  4. Η τοπική, ιδιωτική διεύθυνση IP του τηλεφώνου εμφανίζεται δίπλα στην "Διεύθυνση IP".
    1. Συμβουλή: Επίσης σε αυτήν την οθόνη εμφανίζεται η διεύθυνση IP του δρομολογητή στον οποίο είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο. Αυτή η διεύθυνση IP δεν είναι η δημόσια διεύθυνση IP ολόκληρου του δικτύου αλλά η τοπική διεύθυνση που ο δρομολογητής έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί, ονομάζεται επίσης μια προεπιλεγμένη πύλη .

Παρόλο που τα βήματα αυτά προορίζονται για iPhone, μπορείτε συνήθως να ακολουθήσετε μια παρόμοια διαδρομή σε άλλες κινητές συσκευές αναζητώντας μια επιλογή ή ένα μενού στην εφαρμογή " Ρυθμίσεις " ή σε κάποιο άλλο μενού που σχετίζεται με το δίκτυο.

Πώς να βρείτε την τοπική διεύθυνση IP του δρομολογητή σας

Ένας δρομολογητής δικτύου TCP / IP διατηρεί κανονικά δύο δικές του διευθύνσεις IP.

Το ένα είναι η ιδιωτική διεύθυνση IP που ο δρομολογητής πρέπει να επικοινωνήσει με τις άλλες συσκευές στο δίκτυο. Αυτή είναι η διεύθυνση που όλοι οι συσκευές έχουν ρυθμίσει ως την προεπιλεγμένη διεύθυνση πύλης, αφού όλες οι πληροφορίες δικτύου πρέπει να περάσουν στην ιδιωτική διεύθυνση του δρομολογητή πριν βγούν έξω από το δίκτυο.

Είναι επίσης η ίδια διεύθυνση IP που χρειάζεστε όταν συνδέεστε στο δρομολογητή σας για να ρυθμίσετε ένα ασύρματο δίκτυο ή να κάνετε άλλες αλλαγές στις ρυθμίσεις.

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς μπορείτε να βρείτε την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP Gateway εάν χρειάζεστε βοήθεια για να κάνετε κάτι τέτοιο στα Windows.

Η άλλη διεύθυνση που διατηρεί ένας δρομολογητής είναι η δημόσια διεύθυνση IP που πρέπει να αντιστοιχιστεί στο δίκτυο, προκειμένου οι συσκευές του δικτύου να φτάσουν στο διαδίκτυο. Αυτή η διεύθυνση, μερικές φορές αποκαλούμενη Διεύθυνση IP WAN , αποθηκεύεται σε διαφορετικά μέρη, ανάλογα με το δρομολογητή. Αυτή η διεύθυνση IP, ωστόσο, δεν είναι η ίδια με την τοπική διεύθυνση του δρομολογητή.