Ιδιωτική διεύθυνση IP

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ιδιωτικές διευθύνσεις IP

Μια ιδιωτική διεύθυνση IP είναι μια διεύθυνση IP που προορίζεται για εσωτερική χρήση πίσω από δρομολογητή ή άλλη συσκευή μετάφρασης διεύθυνσης δικτύου (NAT), εκτός από το κοινό.

Οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP βρίσκονται σε αντίθεση με τις δημόσιες διευθύνσεις IP , οι οποίες είναι δημόσιες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οικιακό ή επιχειρηματικό δίκτυο.

Μερικές φορές μια ιδιωτική διεύθυνση IP αναφέρεται επίσης ως τοπική διεύθυνση IP .

Τι διευθύνσεις IP είναι ιδιωτικές;

Η Αρχή Ηλεκτρονικών Αναγνωρισμένων Αριθμών (IANA) διατηρεί τα ακόλουθα μπλοκ διευθύνσεων IP για χρήση ως ιδιωτικές διευθύνσεις IP:

Το πρώτο σύνολο διευθύνσεων IP από πάνω, επιτρέπει πάνω από 16 εκατομμύρια διευθύνσεις, το δεύτερο για πάνω από 1 εκατομμύριο και πάνω από 65.000 για την τελευταία σειρά.

Ένα άλλο φάσμα ιδιωτικών διευθύνσεων IP είναι 169.254.0.0 έως 169.254.255.255 αλλά είναι μόνο για χρήση με αυτόματη ιδιωτική διεύθυνση IP (APIPA).

Το 2012, το IANA διέθεσε 4 εκατομμύρια διευθύνσεις 100.64.0.0/10 για χρήση σε περιβάλλον NAT NAT.

Γιατί χρησιμοποιούνται ιδιωτικές διευθύνσεις IP

Αντί να διαθέτουν συσκευές μέσα σε ένα οικιακό ή επιχειρηματικό δίκτυο, το καθένα από το οποίο χρησιμοποιεί μια δημόσια διεύθυνση IP, της οποίας υπάρχει περιορισμένη προσφορά, οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP παρέχουν ένα εντελώς ξεχωριστό σύνολο διευθύνσεων που εξακολουθούν να επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα δίκτυο αλλά χωρίς να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο διεύθυνσης IP .

Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε έναν τυπικό δρομολογητή σε ένα οικιακό δίκτυο. Οι περισσότεροι δρομολογητές σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη, πιθανόν δικοί σας και ο γείτονας της επόμενης πόρτας σας, έχουν τη διεύθυνση IP του 192.168.1.1 και εκχωρούν 192.168.1.2, 192.168.1.3, ... στις διάφορες συσκευές που συνδέονται με αυτό ( μέσω του DHCP ).

Δεν έχει σημασία πόσα δρομολογητές χρησιμοποιούν τη διεύθυνση 192.168.1.1 ή πόσες δεκάδες ή εκατοντάδες συσκευές μέσα στο δίκτυο μοιράζονται διευθύνσεις IP με χρήστες άλλων δικτύων, επειδή δεν επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους .

Αντ 'αυτού, οι συσκευές σε ένα δίκτυο χρησιμοποιούν το δρομολογητή για να μεταφράσουν τα αιτήματά τους μέσω της δημόσιας διεύθυνσης IP, η οποία μπορεί να επικοινωνεί με άλλες δημόσιες διευθύνσεις IP και τελικά με άλλα τοπικά δίκτυα.

Συμβουλή: Δεν είστε σίγουροι τι είναι η ιδιωτική διεύθυνση IP του δρομολογητή ή της άλλης προεπιλεγμένης πύλης; Δείτε Πώς μπορώ να βρω την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP Gateway; .

Το υλικό μέσα σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο που χρησιμοποιεί μια ιδιωτική διεύθυνση IP μπορεί να επικοινωνήσει με όλο το άλλο υλικό μέσα στα όρια αυτού του δικτύου , αλλά θα απαιτήσει έναν δρομολογητή να επικοινωνεί με συσκευές εκτός του δικτύου, μετά την οποία θα χρησιμοποιηθεί η δημόσια IP διεύθυνση την επικοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές (φορητοί υπολογιστές, επιτραπέζιοι υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet κ.λπ.) που περιέχονται σε ιδιωτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ιδιωτική διεύθυνση IP χωρίς ουσιαστικά κανένα περιορισμό, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για δημόσιες διευθύνσεις IP.

Οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP παρέχουν επίσης τη δυνατότητα για συσκευές που δεν χρειάζονται επαφή με το διαδίκτυο, όπως διακομιστές αρχείων, εκτυπωτές κ.λπ., να επικοινωνούν ακόμη με τις άλλες συσκευές σε ένα δίκτυο χωρίς να είναι άμεσα εκτεθειμένοι στο κοινό.

Διατηρημένες διευθύνσεις IP

Ένα άλλο σύνολο διευθύνσεων IP που περιορίζονται ακόμα περισσότερο καλούνται δεσμευμένες διευθύνσεις IP. Αυτές είναι παρόμοιες με τις ιδιωτικές διευθύνσεις IP υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία στο μεγαλύτερο διαδίκτυο, αλλά είναι ακόμη πιο περιοριστικές από αυτό.

Το πιο διάσημο προστατευμένο IP είναι 127.0.0.1 . Αυτή η διεύθυνση ονομάζεται διεύθυνση loopback και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του προσαρμογέα δικτύου ή του ενσωματωμένου τσιπ. Καμία κίνηση που απευθύνεται στο 127.0.0.1 δεν αποστέλλεται μέσω του τοπικού δικτύου ή του δημόσιου διαδικτύου.

Από τεχνική άποψη, ολόκληρο το φάσμα από 127.0.0.0 έως 127.255.255.255 είναι αποκλειστικά για λόγους loopback αλλά σχεδόν ποτέ δεν βλέπετε τίποτα εκτός από το 127.0.0.1 που χρησιμοποιείται στον πραγματικό κόσμο.

Οι διευθύνσεις στην περιοχή από 0.0.0.0 έως 0.255.255.255 είναι επίσης δεσμευμένες αλλά δεν κάνουν τίποτα καθόλου. Εάν είστε ακόμη σε θέση να αντιστοιχίσετε μια συσκευή σε μια διεύθυνση IP σε αυτό το εύρος, δεν θα λειτουργούσε σωστά, ανεξάρτητα από το πού στο δίκτυο ήταν εγκατεστημένο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικές διευθύνσεις IP

Όταν μια συσκευή όπως ο δρομολογητής είναι συνδεδεμένη, λαμβάνει μια δημόσια διεύθυνση IP από έναν ISP . Είναι οι συσκευές που στη συνέχεια συνδέονται με το δρομολογητή που δίνουν ιδιωτικές διευθύνσεις IP.

Όπως ανέφερα παραπάνω, οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP δεν μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με μια δημόσια διεύθυνση IP. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια συσκευή που έχει ιδιωτική διεύθυνση IP συνδέεται απευθείας στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου καθίσταται μη-δρομολογητή, η συσκευή δεν θα έχει σύνδεση δικτύου, έως ότου η διεύθυνση μεταφραστεί σε διεύθυνση εργασίας μέσω NAT ή έως ότου τα αιτήματα είναι οι αποστολές αποστέλλονται μέσω μιας συσκευής που έχει έγκυρη δημόσια διεύθυνση IP.

Όλη η επισκεψιμότητα από το διαδίκτυο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα δρομολογητή. Αυτό ισχύει για όλα, από την κανονική κυκλοφορία HTTP σε πράγματα όπως το FTP και το RDP. Ωστόσο, επειδή οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP κρύβονται πίσω από ένα δρομολογητή, ο δρομολογητής πρέπει να γνωρίζει σε ποια διεύθυνση IP θα πρέπει να διαβιβάζει πληροφορίες σε περίπτωση που θέλετε να εγκατασταθεί σε ένα οικιακό δίκτυο κάτι σαν ένα διακομιστή FTP.

Για να λειτουργήσει αυτό σωστά για ιδιωτικές διευθύνσεις IP, πρέπει να ρυθμίσετε την προώθηση των θυρών .