Τι είναι ένα αρχείο XSLT;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XSLT

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου XSLT είναι ένα αρχείο Extensible Stylesheet Language Transformations. Είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιεί τις οδηγίες XSL για να μετασχηματίσει και να στυλίζει ένα αρχείο XML .

Ένα αρχείο XSLT είναι ένα αρχείο κειμένου και παρέχει κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ένα αρχείο XML. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, το XSLT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαλογή και την τοποθέτηση διαφόρων τμημάτων του αρχείου XML και για την απόκρυψη κάποιων στοιχείων από την πλήρη εμφάνιση τους. Το W3Schools.com έχει μερικά παραδείγματα XSLT που μπορείτε να δείτε.

Όταν τα αρχεία XSLT χρησιμοποιούνται με αρχεία XML, το αρχικό αρχείο XML δεν μεταβάλλεται με κανέναν τρόπο. Αντίθετα, δημιουργείται ένα νέο αρχείο XML. Στην πραγματικότητα, τα αρχεία XSLT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να "μετατρέψουν" όχι μόνο αρχεία XML, αλλά και πολλά άλλα δομημένα έγγραφα.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο XSLT

Μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο XSLT σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, αφού είναι ένα αρχείο μόνο για κείμενο. Το Σημειωματάριο των Windows είναι ο επεξεργαστής κειμένου που είναι ενσωματωμένος στα Windows και μπορεί να σας βοηθήσει αν θέλετε να κάνετε μια γρήγορη αλλαγή, αλλά πιθανώς δεν είναι το καλύτερο πρόγραμμα για να κάνετε βαριά επεξεργασία.

Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα από τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου για να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε το αρχείο XSLT. Δομεί το αρχείο XSLT κατά τρόπο που καθιστά πολύ πιο εύκολο να επεξεργαστείτε και να διαβάσετε από ό, τι με τους πιο βασικούς επεξεργαστές κειμένου όπως το Notepad.

Το Visual Studio της Microsoft είναι ένα άλλο πρόγραμμα ανοίγματος και επεξεργαστή XSLT που απλοποιεί ολόκληρη τη διαδικασία επεξεργασίας. Ενώ κάνετε αλλαγές στο αρχείο XSLT, μπορείτε να δείτε πώς θα εμφανιστούν οι μετασχηματισμοί στο αρχείο που προκύπτει μέσα από το μενού XML .

Αν και δεν είναι δωρεάν, το XMLSpy XSLT Editor και το Liquid XML Studio είναι μερικές άλλες καλές επιλογές.

Μπορεί επίσης να μπορείτε να ανοίγετε αρχεία XSLT σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για προβολή του κώδικα, αλλά αυτό δεν θα σας αφήσει να κάνετε αλλαγές.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XSLT

Εάν ανοίξετε ένα αρχείο XSLT σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας όπως το Visual Studio, θα μπορείτε να αποθηκεύσετε το αρχείο σε διάφορες άλλες μορφές όπως XSL, XSD , XML, DTD, CONFIG και άλλα.

Αυτό που ίσως ψάχνετε αντί να μετατρέψετε ένα αρχείο XSLT είναι ένας τρόπος να το χρησιμοποιήσετε για τον προορισμό του, δηλαδή να μετατρέψετε αρχεία XML.

Τα αρχεία XSLT δημιουργούν έγγραφα συνδυάζοντας τις οδηγίες ενός αρχείου XSL και του κώδικα ενός αρχείου XML. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το XSL Transformer του FreeFormatter.com για αυτό το σκοπό. Υποστηρίζει την επικόλληση των τιμών XML και XSL στον ιστότοπο καθώς και τη μεταφόρτωση αυτών των αρχείων από τον υπολογιστή σας.

Τα αρχεία δημιουργίας XSLT της Microsoft έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Πρόσθετες πληροφορίες για τα αρχεία XSLT

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δομής των αρχείων XSLT, καθώς και παραδείγματα και μαθήματα σχετικά με τη χρήση τους, μπορούν να βρεθούν στο W3Schools, Quackit. και στην επίσημη τεκμηρίωση προδιαγραφών XSLT.

Το άρθρο της Wikipedia σχετικά με το θέμα είναι μια άλλη καλή πηγή για προχωρημένες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία XSLT.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Ένας λόγος για τον οποίο ενδέχεται να μην μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας με τα προγράμματα σε αυτήν τη σελίδα, εάν συγχέετε αρχεία XSLT με άλλες μορφές αρχείων που χρησιμοποιούν παρόμοια επέκταση αρχείου. Δύο μορφές αρχείων που φαίνονται παρόμοια δεν λειτουργούν απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο.

Η επέκταση αρχείου XSLT μοιάζει πάρα πολύ με την επέκταση αρχείου που βρίσκεται σε πολλές άλλες μορφές αρχείων, όπως XLSX , XSPF και XSLIC (Άδεια XenServer), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μορφές έχουν κάτι κοινό. Αν το αρχείο σας δεν ανοίγει ως αρχείο XSLT χρησιμοποιώντας τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω, ίσως θελήσετε να ελέγξετε με διπλούς τρόπο τη μορφή αρχείου με την οποία ασχολείστε.