Τι είναι ένα αρχείο XSPF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XSPF

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου XSPF (προφέρεται ως "spiff") είναι ένα αρχείο μορφής Playlist Playlist XML. Δεν είναι αρχεία πολυμέσων από μόνα τους, αλλά απλά αρχεία κειμένου XML που δείχνουν ή αναφέρουν αρχεία πολυμέσων.

Μια συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων χρησιμοποιεί το αρχείο XSPF για να καθορίσει ποια αρχεία πρέπει να ανοίξουν και να αναπαραχθούν στο πρόγραμμα. Διαβάζει το XSPF να καταλάβει πού αποθηκεύονται τα αρχεία πολυμέσων και τα αναπαράγει σύμφωνα με τα αρχεία XSPF. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα για μια εύκολη κατανόηση αυτού.

Τα αρχεία XSPF είναι παρόμοια με άλλες μορφές playlist όπως M3U8 και M3U , αλλά έχουν κατασκευαστεί με φορητότητα. Όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα, το αρχείο XSPF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή, αρκεί το αρχείο να βρίσκεται σε ένα φάκελο που αντιστοιχεί στην ίδια δομή αρχείου με τα αναφερόμενα τραγούδια.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή αναπαραγωγής XML Shareable Playlist στο XSPF.org.

Σημείωση: Ένα αρχείο μορφής αναπαραγωγής JSON Shareable Playlist είναι παρόμοιο με το XSPF εκτός από το ότι χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου JSPF αφού έχει γραφτεί στη μορφή JSON (Object Notation).

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο XSPF

Τα αρχεία XSPF είναι αρχεία XML, τα οποία είναι αρχεία κειμένου , πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου μπορεί να τα ανοίξει για επεξεργασία και προβολή του κειμένου - δείτε τα αγαπημένα μας στον κατάλογο των καλύτερων εκδότες ελεύθερου κειμένου . Ωστόσο, ένα πρόγραμμα όπως το VLC media player, το Clementine ή το Audacious είναι απαραίτητο για την πραγματική χρήση του αρχείου XSPF.

Μια τεράστια λίστα με άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν αρχεία XSPF είναι διαθέσιμα μέσω αυτής της λίστας προγραμμάτων XSPF.org.

Συμβουλή: Αν και πιθανότατα δεν ισχύει για κάθε πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξει ένα αρχείο XSPF, ίσως χρειαστεί να ανοίξετε πρώτα το πρόγραμμα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το μενού για να εισάγετε / ανοίξετε το αρχείο λίστας αναπαραγωγής. Με άλλα λόγια, κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο XSPF ίσως να μην το ανοίξετε απευθείας στο πρόγραμμα.

Σημείωση: Επειδή ενδέχεται να έχετε μερικά διαφορετικά προγράμματα στον υπολογιστή σας που μπορούν να ανοίξουν αρχεία XSPF, ίσως διαπιστώσετε ότι όταν κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο, μια ανεπιθύμητη εφαρμογή ανοίγει όταν προτιμάτε να είναι κάτι άλλο. Ευτυχώς, μπορείτε να αλλάξετε αυτό το προεπιλεγμένο πρόγραμμα που ανοίγει το αρχείο XSPF. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής σύνδεσης αρχείων στα Windows για βοήθεια σχετικά με αυτό.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XSPF

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα αρχείο XSPF είναι απλά ένα αρχείο κειμένου . Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο XSPF σε MP4 , MP3 , MOV , AVI , WMV ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή αρχείου ήχου / βίντεο.

Ωστόσο, αν ανοίξετε ένα αρχείο XSPF με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται τα αρχεία πολυμέσων και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων σε αυτά τα αρχεία (αλλά όχι στο XSPF) για να τα μετατρέψετε σε MP3 κ.λπ.

Ωστόσο, η μετατροπή ενός αρχείου XSPF σε ένα άλλο αρχείο αναπαραγωγής είναι απολύτως αποδεκτό και είναι εύκολο να το κάνετε εάν διαθέτετε δωρεάν τον VLC media player στον υπολογιστή σας. Απλά ανοίξτε το αρχείο XSPF σε VLC και στη συνέχεια μεταβείτε στην επιλογή Media > Save Playlist to File ... για να μετατρέψετε το αρχείο XSPF σε M3U ή M3U8.

Ο Online Playlist Creator μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε το XSPF στη μορφή PLS ή WPL (Playlist του Windows Media Player).

Μπορείτε να μετατρέψετε ένα αρχείο XSPF σε JSPF με τον XSPF σε Parser JSPF.

Παράδειγμα αρχείου XSPF

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός αρχείου XSPF που δείχνει σε τέσσερα διαφορετικά αρχεία MP3:

Αρχείο: ///mp3s/song1.mp3 αρχείο: ///mp3s/song2.mp3 /// mp3s / song3.mp3 <αρχείο>: ///mp3s/song4.mp3

Όπως μπορείτε να δείτε, τα τέσσερα κομμάτια βρίσκονται σε ένα φάκελο που ονομάζεται "mp3s". Όταν το αρχείο XSPF είναι ανοιχτό στη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, το λογισμικό διαβάζει το αρχείο για να καταλάβει από πού να βγάλει τα τραγούδια. Μπορεί στη συνέχεια να συγκεντρώσει αυτά τα τέσσερα MP3s στο πρόγραμμα και να τα αναπαράγει σε μορφή playlist.

Εάν θέλετε να μετατρέψετε τα αρχεία πολυμέσων, υπάρχει στις ετικέτες που θα πρέπει να δείτε για να δείτε πού αποθηκεύονται στην πραγματικότητα. Μόλις πλοηγηθείτε σε αυτόν το φάκελο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα πραγματικά αρχεία και να τα μετατρέψετε εκεί.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν παρόμοιες επεκτάσεις αρχείων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μορφές είναι παρόμοιες ή μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια εργαλεία. Μερικές φορές μπορούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι αλήθεια μόνο και μόνο επειδή οι επεκτάσεις αρχείων φαίνονται το ίδιο.

Για παράδειγμα, τα αρχεία XSPF είναι γραμμένα σαν αρχεία XSP, αλλά το τελευταίο είναι για αρχεία Kodi Smart Playlist. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δύο είναι αρχεία λίστας αναπαραγωγής, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορούν να ανοίξουν με το ίδιο λογισμικό (το Kodi συνεργάζεται με αρχεία XSP) και πιθανώς δεν φαίνεται το ίδιο στο επίπεδο κειμένου (όπως βλέπετε παραπάνω).

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μορφή αρχείου LMMS Preset που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου XPF. Το LMMS είναι αυτό που απαιτείται για να ανοίξετε αρχεία XPF.