Τι είναι ένα αρχείο ORA;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία ORA

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου ORA είναι συνήθως ένα αρχείο γραφικών OpenRaster. Αυτή η μορφή, που έχει σχεδιαστεί ως εναλλακτική λύση στη μορφή PSD της Adobe, υποστηρίζει πολλαπλά στρώματα, εφέ στρώματος, επιλογές ανάμειξης, διαδρομές, στρώματα προσαρμογής, κείμενο, αποθηκευμένες επιλογές και πολλά άλλα.

Τα αρχεία εικόνων OpenRaster είναι δομημένα ως μορφή αρχειοθέτησης ( ZIP σε αυτή την περίπτωση) και έχουν πολύ απλή δομή. Αν ανοίξετε ένα ως αρχείο, θα βρείτε ξεχωριστά αρχεία εικόνων, συνήθως PNG , σε ένα φάκελο \ data \ που αντιπροσωπεύει κάθε στρώμα. Υπάρχει επίσης ένα αρχείο XML που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της θέσης ύψους, πλάτους και x / y κάθε εικόνας και ίσως ενός φακέλου \ thumbnail \ ανάλογα με το πρόγραμμα που δημιούργησε το αρχείο ORA.

Εάν το αρχείο ORA δεν είναι αρχείο εικόνας, μπορεί να είναι ένα αρχείο ρύθμισης παραμέτρων βάσης δεδομένων της Oracle. Αυτά είναι αρχεία κειμένου που αποθηκεύουν συγκεκριμένες παραμέτρους σχετικά με μια βάση δεδομένων, όπως καταχωρήσεις σύνδεσης ή ρυθμίσεις δικτύου. Ορισμένα κοινά αρχεία ORA περιλαμβάνουν τα tnsnames.ora, sqlnames.ora και init.ora .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο ORA

Ένα αρχείο ORA που είναι ένα αρχείο OpenRaster μπορεί να ανοίξει σε Windows, Mac και Linux με το δημοφιλές εργαλείο επεξεργασίας εικόνας GIMP.

Ορισμένα άλλα προγράμματα που ανοίγουν αρχεία ORA εμφανίζονται στη σελίδα υποστήριξης εφαρμογών OpenRaster, η οποία περιλαμβάνει το Krita, το Paint.NET (με αυτό το πρόσθετο), το Pinta, το Scribus, το MyPaint και το Nathive.

Δεδομένου ότι τα αρχεία εικόνων OpenRaster είναι βασικά αρχεία, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά μέσα σε ένα με ένα εργαλείο εξαγωγής αρχείων όπως το 7-Zip. Αυτό είναι χρήσιμο αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα επίπεδα διαφορετικά από το αρχείο ORA, όπως εάν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζει τη μορφή ORA, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε πρόσβαση στα στοιχεία του layer.

Συμβουλή: Οι περισσότεροι απαγωγείς αρχείων δεν αναγνωρίζουν την επέκταση αρχείου .ORA, οπότε αντί να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο ORA για να το ανοίξετε με ένα πρόγραμμα όπως το 7-Zip, θα θέλετε να ανοίξετε πρώτα το πρόγραμμα και στη συνέχεια να αναζητήσετε το αρχείο ORA. Μια άλλη επιλογή, τουλάχιστον με το 7-Zip, είναι να κάνετε δεξί κλικ στο αρχείο ORA και να επιλέξετε 7-Zip> Open archive .

Τα αρχεία διαμόρφωσης της βάσης δεδομένων της Oracle χρησιμοποιούνται με την Oracle Database, αλλά επειδή είναι απλά αρχεία κειμένου, μπορείτε επίσης να τα ανοίγετε και να τα επεξεργάζεστε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου για μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές.

Σημείωση: Υπάρχουν αρκετές άλλες επεκτάσεις αρχείων που μοιάζουν με .ORA αλλά με μια πιο προσεκτική εμφάνιση γράφονται με διαφορετικό τρόπο και συνεπώς απαιτούν διαφορετικά προγράμματα για να τα ανοίξουν. Εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο ORA, βεβαιωθείτε ότι δεν το συγχέετε με μια επέκταση αρχείου που είναι μόνο ένα γράμμα, όπως ORE, ORI, ORF , ORT, ORX, ORC ή ORG.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια μορφή εικόνας και ότι πολλά προγράμματα που ίσως έχετε ήδη εγκαταστήσει θα μπορούσαν να τα υποστηρίξουν, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα πρόγραμμα έχει οριστεί ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για το ORA, αλλά θα προτιμούσατε διαφορετικό να κάνει αυτή τη δουλειά. Ευτυχώς, η αλλαγή του προγράμματος που χειρίζεται αυτή τη μορφή είναι εύκολη. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε τις συσχετίσεις αρχείων στο φροντιστήριο των Windows για βοήθεια.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο ORA

Θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους θεατές / συντάκτες ORA από πάνω, όπως το GIMP, για να εξάγετε το αρχείο ORA σε μια νέα μορφή όπως PNG ή JPG . Ωστόσο, γνωρίζετε ότι αυτό θα "ισοπεδώσει" όλα τα επίπεδα στο αρχείο ORA, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε ξανά το PNG / JPG και αναμένετε να χρησιμοποιήσετε τις αρχικές εικόνες με τη μορφή ξεχωριστών στρώσεων.

Συμβουλή: Να θυμάστε ότι μπορείτε να εξαγάγετε τα στρώματα εικόνας από ένα αρχείο ORA με βοηθητικό πρόγραμμα αποσυμπίεσης αρχείων. Έτσι, αν θέλετε τις εικόνες σε μορφή PNG, απλά εξαγάγετε εκείνες που θέλετε και δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία μετατροπή. Ωστόσο, αν θέλετε τα στρώματα να είναι σε διαφορετική μορφή εικόνας, μπορείτε να μετατρέψετε αυτά τα επιμέρους στρώματα που εξάγετε με οποιοδήποτε δωρεάν μετατροπέα εικόνων .

Τόσο το GIMP όσο και το Krita είναι σε θέση να μετατρέψουν την ORA σε PSD, διατηρώντας την υποστήριξη στρώματος.

Δεν βλέπω κανένα λόγο να μετατρέψω ένα αρχείο ρύθμισης παραμέτρων της Oracle σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, επειδή τα εργαλεία που πρέπει να κατανοήσουν τη μορφή ORA δεν θα ξέρουν πώς να αλληλεπιδρούν με το αρχείο αν είχε διαφορετική δομή ή επέκταση αρχείου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αρχεία ORA που χρησιμοποιούνται με την Oracle Database είναι στην πραγματικότητα μόνο αρχεία κειμένου, θα μπορούσατε να τα μετατρέψετε τεχνικά σε οποιαδήποτε άλλη μορφή που βασίζεται σε κείμενο, όπως HTML , TXT, PDF κ.λπ.