Βοήθεια! Η οθόνη του υπολογιστή μου έχει κλειδωθεί από το Ransomware!

Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν σας ζητηθεί να πληρώσετε για να πάρετε τον υπολογιστή σας πίσω

Το Ransomware αυξάνεται αυτές τις μέρες. Μπορεί να κρατήσει τον υπολογιστή σας και τα δεδομένα σας όμηρος με την απειλή να χάσει τα δεδομένα σας για το καλό αν δεν πληρώνεται η ζήτηση λύτρα. Δεν πρέπει ποτέ να πληρώσετε τους εν λόγω εγκληματίες μια δεκάρα, διότι έτσι θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να τραβούν αυτή την απάτη σε περισσότερα θύματα. Αν δεν έχετε πληγεί από μία από τις πραγματικά δυσάρεστες ποικιλίες όπως το CryptoLocker, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αποθηκευτούν τα δεδομένα σας χωρίς να καταφύγετε στην καταβολή λύτρων.

Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να μιλήσουμε για μια ποικιλία ransomware που δεν κρυπτογραφεί τα αρχεία σας, αλλά σας κλειδώνει από το σύστημά σας, μη επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιήσετε τη διεπαφή χρήστη του λειτουργικού σας συστήματος. Αυτό είναι γνωστό ένα Ransomware οθόνης κλειδώματος. Θα μιλήσουμε γι 'αυτό σε ένα λεπτό, πρώτα, Ας δούμε τους άλλους διαφορετικούς τύπους ransomware.

Τι είδους Ransomware μολύνει το σύστημά μου;

Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι ransomware, μερικοί πιο γεμάτοι από άλλους. Μερικοί μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς συμβάν και κάποιοι μπορεί να κάνουν σχεδόν αδύνατο να ανακτήσουν τα δεδομένα σας. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους υποτύπους του ransomware που πιθανόν να συναντήσετε:

Κρυπτογράφηση αρχείων Ransomware:

Αυτός είναι ο πιο φοβισμένος τύπος ransomware επειδή διατηρεί την υπόσχεσή του ότι θα κρυπτογραφήσει τα αρχεία σας καθιστώντας τα ακατάλληλα μέχρι να παρέχεται το κλειδί κρυπτογράφησης.

Αν κάνετε backup τα δεδομένα σας σε τακτική βάση, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα κρυπτογραφημένα αρχεία σας, επειδή έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας που είναι ασφαλές και υγιές σε ένα γραφείο κάπου στην κατοικία σας. Έχοντας ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι απατεώνες ransomware δεν έχουν το μοναδικό αντίγραφο των αρχείων σας.

Υπάρχουν ορισμένα είδη κρυπτογραφημένων ransomware που μπορούν να θεραπευτούν. Ελέγξτε τις συνδέσεις στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου για μερικά εργαλεία που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Αποκλεισμός λογισμικού

Αυτή είναι μια από τις πιο ήπιες μορφές του ransomware με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορεί να αφαιρεθεί από το σύστημά σας από προϊόντα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Αυτοί οι τύποι ransomware είναι μια μορφή scareware και συνήθως θα κάνουν απειλές ότι πρόκειται να κάνουν κάτι στο σύστημά σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα κάνουν τίποτα για τα δεδομένα σας εκτός από το ότι θα δυσκολευτούν να έχουν πρόσβαση μέσω του λειτουργικού συστήματος.

Συνήθως, αυτός ο τύπος ransomware μπορεί να αφαιρεθεί από το λογισμικό κατά των κακόβουλων προγραμμάτων ή μετακινώντας τη μολυσμένη μονάδα δίσκου σε άλλον (μη μολυσμένο) υπολογιστή και αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα από άλλο λειτουργικό σύστημα ως μονάδα μη εκκίνησης.

Κλείδωμα οθόνης

Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μορφές ransomware που κατέχουν πρόσβαση σε δεδομένα ομήρων, το ransomware κλειδώματος οθόνης κρατά όλη τη διεπαφή του λειτουργικού συστήματος ως ομηρία. Φαίνεται ότι είναι αδύνατο να χειριστεί το λειτουργικό σύστημα με οποιονδήποτε τρόπο. Θα προσφέρει για να ξεκλειδώσει το σύστημα μόλις καταβληθεί μια αμοιβή (τα λύτρα).

Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου ransomware θα ήταν το ransomware του FBI Ukash MoneyPak (ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο από το ιστολόγιο του BitDefender για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό)

Πώς μπορώ να καταργήσω το Ransomware αν ο υπολογιστής μου μολυνθεί με αυτό;

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάργηση πολλών διαφορετικών τύπων ransomware. Μερικά από αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν:

Το εργαλείο αφαίρεσης Ransomware της Trendmicro - το εργαλείο κατάργησης στόχευσης ransomware που διατίθεται για υπολογιστές με Windows.

Kaspersky's Ransomware Decryptor Site (ικανή να αποκρυπτογραφεί ορισμένους τύπους ransomware όπως το CoinVault).

Hitman Pro Kickstart - ένα bootable εργαλείο κατά των ransomware από το SurfRight.