Καραντίνα, Διαγραφή ή Καθαρισμός: Ποια είναι η καλύτερη για έναν ιό;

Τι σημαίνει να κάνετε καραντίνα, να διαγράψετε και να καθαρίσετε τα κακόβουλα προγράμματα

Τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών συνήθως δίνουν τρεις επιλογές για το τι πρέπει να κάνουν όταν εντοπιστεί ένας ιός: καθαρό , καραντίνα ή διαγραφή . Αν επιλεγεί λάθος επιλογή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Εάν είναι ψευδώς θετικό, ένα τέτοιο ατύχημα μπορεί να είναι ακόμα πιο απογοητευτικό και καταστροφικό.

Ενώ η διαγραφή και ο καθαρισμός μπορεί να ακούγονται τα ίδια, σίγουρα δεν είναι συνώνυμα. Το ένα προορίζεται για την αφαίρεση του αρχείου από τον υπολογιστή σας και το άλλο είναι καθαρότερο που προσπαθεί να θεραπεύσει τα μολυσμένα δεδομένα. Επιπλέον, η καραντίνα δεν το κάνει!

Αυτό μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένο αν δεν είστε εν πλήρη γνώση του τι κάνει την καραντίνα ή τον καθαρισμό διαφορετικό από τη διαγραφή και αντίστροφα, οπότε φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά πριν αποφασίσετε τι να κάνετε.

Διαγραφή vs Καθαρισμός έναντι Καραντίνας

Ακολουθεί μια γρήγορη περιγραφή των διαφορών τους:

Για παράδειγμα, εάν δώσετε εντολή στο λογισμικό προστασίας από ιούς να διαγράψει όλα τα μολυσμένα αρχεία, θα μπορούσαν επίσης να διαγραφούν εκείνα που έχουν μολυνθεί από έναν ιό που μολύνει πραγματικό αρχείο. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις κανονικές λειτουργίες και λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος ή των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε.

Από την άλλη πλευρά, το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν μπορεί να καθαρίσει ένα σκουλήκι ή ένα trojan επειδή δεν υπάρχει τίποτα για καθαρισμό. ολόκληρο το αρχείο είναι το σκουλήκι ή ο trojan. Η καραντίνα παίζει ένα ωραίο μεσαίο έδαφος επειδή μετακινεί το αρχείο σε ασφαλή χώρο αποθήκευσης υπό τον έλεγχο της εφαρμογής προστασίας από ιούς, ώστε να μην μπορεί να βλάψει το σύστημά σας, αλλά είναι εκεί σε περίπτωση που γίνει λάθος και πρέπει να επαναφέρετε το αρχείο.

Πώς να επιλέξετε μεταξύ αυτών των επιλογών

Σε γενικές γραμμές, εάν πρόκειται για σκουλήκι ή trojan τότε η καλύτερη επιλογή είναι η απομόνωση ή η διαγραφή. Αν είναι ένας πραγματικός ιός, η καλύτερη επιλογή είναι να καθαρίσετε. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι είστε πραγματικά σε θέση να διακρίνει ακριβώς ποιος τύπος είναι, το οποίο μπορεί να μην είναι πάντα η περίπτωση.

Ο καλύτερος κανόνας είναι να προχωρήσετε από την ασφαλέστερη επιλογή στην ασφαλέστερη. Αρχίστε με τον καθαρισμό του ιού. Αν ο ανιχνευτής σάρωσης αναφέρει ότι δεν μπορεί να το καθαρίσει, επιλέξτε την απομόνωση ώστε να έχετε χρόνο να εξετάσετε τι είναι και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν θέλετε να τον διαγράψετε. Διαγράψτε μόνο τον ιό αν το σαρωτή AV συστήνει ειδικά, εάν έχετε κάνει έρευνα και έχετε διαπιστώσει ότι το αρχείο είναι εντελώς άχρηστο και είστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν είναι νόμιμο αρχείο ή αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Αξίζει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του λογισμικού προστασίας από ιούς, για να δείτε ποιες επιλογές έχουν προκαθοριστεί για αυτόματη χρήση και προσαρμόστε ανάλογα.