Πώς να εφαρμόσετε έναν τόνο από σέπια σε μια φωτογραφία στο Corel Photo-Paint

Ένας τόνος σέπια είναι μια κοκκινωπό καφέ μονόχρωμη απόχρωση που εφαρμόζεται σε μια ψηφιακή φωτογραφία. Μπορεί επίσης να είναι μια χρωστική ουσία που εφαρμόζεται στην εκτύπωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης της εκτύπωσης στο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν εφαρμόζεται σε μια φωτογραφία, η απόχρωση δίνει στην εικόνα μια ζεστή, αντίκα αίσθηση. Είναι εύκολο να το κάνετε με το Corel Photo-Paint !.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς λειτουργεί η διαδικασία σέπια. Δεν είναι η εφαρμογή ή ο χειρισμός των αποχρώσεων σε φωτογραφία σε κλίμακα του γκρι. Υπάρχει ιστορικό πίσω από την τεχνική.

Οι πρόοδοι στη σύγχρονη επεξεργασία ταινιών είναι τέτοιες ώστε οι εκτυπώσεις να μην υποφέρουν από μια τόσο έντονη αποχρωστική επίδραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά αν πάρετε μια φωτογραφία από 20-30 χρόνια πριν, θα διαπιστώσετε ότι το χρώμα έχει ξεθωριάσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις χρωστικές που χρησιμοποιούνται στη μελάνη ή στον τρόπο επεξεργασίας της φωτογραφίας.

Οι εικόνες σεπίων έχουν τη χαρακτηριστική καφέ φύση τους στο σκοτεινό δωμάτιο και είναι το αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Είναι στην πραγματικότητα πιο πολύχρωμες από τις κανονικές έγχρωμες εκτυπώσεις και δεν πρέπει να ξεθωριάζουν πολύ την πάροδο του χρόνου.

Σεπία που χρησιμοποιείται σήμερα

Το φαινόμενο Sepia είναι εξίσου επιθυμητό σήμερα, όπως ήταν πάντα και είναι μια κοινή τεχνική χρώματος ή φίλτρο που χρησιμοποιείται από εφαρμογές φωτογραφιών σε ένα smartphone. Η αρχική διαδικασία τόνωσης σέπια περιελάμβανε την προσθήκη μιας χρωστικής από την μελανιού έκκρισης μιας σουπιάς στη φωτογραφία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά από τότε έχουν σχεδιαστεί και άλλες μέθοδοι με τη χρήση τεχνητών τόνερ.

Για όσους από εσάς, με μεγαλύτερη επιστημονική κλίση, η λέξη «Sepia» προέρχεται από το γένος του Cephalopod, που είναι μια ομάδα από πλάσματα που περιλαμβάνουν τις σουπιές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει μια κεφαλαία επιστολή.

Αν μια εικόνα είναι πραγματικά γεμάτη με σέπια, (με αυστηρό ορισμό σε Sepia), πρέπει τεχνικά να είναι εντελώς μονόχρωμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ή μια φωτογραφία σε κλίμακα του γκρι που έχει ένα φίλτρο ή αποτέλεσμα που εφαρμόζεται σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει μόνο αποχρώσεις καφέ, όπως μια ασπρόμαυρη φωτογραφία περιέχει μόνο αποχρώσεις του γκρι.

Η έλευση των προσωπικών υπολογιστών και της ψηφιακής οικιακής φωτογραφίας δημιούργησε έναν τρόπο σχεδόν για οποιονδήποτε να επιτύχει τον τόνωση της εικόνας του Sepia. Οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν να επεξεργαστούν με προγράμματα όπως το Photoshop και το Corel Photo-Paint για να τους δώσουν ένα αποτέλεσμα Sepia.

Δημιουργία εφέ σέπια σε Corel Photo-Paint

  1. Ανοίξτε την εικόνα με τη λειτουργία Photo-Paint.
  2. Εάν η εικόνα είναι έγχρωμη, μεταβείτε στην Εικόνα> Ρύθμιση> Αποκορεσμός και μεταβείτε στο βήμα 4.
  3. Εάν η εικόνα είναι σε κλίμακα του γκρι, μεταβείτε στην επιλογή Image> Mode> RGB Color.
  4. Μεταβείτε στην επιλογή Εικόνα> Ρύθμιση> Απόχρωση χρώματος.
  5. Εισαγάγετε μια τιμή βήματος 15.
  6. Κάντε κλικ στο Περισσότερα κίτρινο μία φορά.
  7. Κάντε κλικ στο Περισσότερα κόκκινο μία φορά.
  8. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Συμβουλές και προτάσεις

  1. Πειραματιστείτε στο παράθυρο διαλόγου Χρώμα χρώματος για να εφαρμόσετε άλλες αποχρώσεις χρωμάτων στις φωτογραφίες σας.
  2. Δοκιμάστε να επικαλύψετε ένα χρώμα πάνω από μια φωτογραφία και χρησιμοποιήστε την αδιαφάνεια για να την συνδυάσετε στη φωτογραφία.
  3. Τοποθετήστε τη φωτογραφία σε ένα στερεό καφετί χρώμα και χρησιμοποιήστε μια λειτουργία ανάμειξης για να αναμίξετε τα χρώματα στις δύο εικόνες.