Βασικές στιγμές στην ιστορία του γραφικού σχεδιασμού

Μια χρονολογική σειρά συμβάντων που διαμορφώνουν το μοντέρνο σχεδιασμό

Ο γραφικός σχεδιασμός έχει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία και όλα άρχισαν με τις πρώτες λέξεις και εικόνες. Από τις πρόωρες εξελίξεις στην εκτύπωση έως την εμφάνιση διακριτών στυλ στο σχεδιασμό κατά τον 20ό αιώνα, ας ρίξουμε μια ματιά στα μεγάλα γεγονότα και κινήσεις που διαμορφώθηκαν στον γραφικό σχεδιασμό.

Πρώιμες καινοτομίες στην οπτική επικοινωνία και εκτύπωση

15.000 - 10.000 π.Χ .: Η πρώτη γνωστή οπτική επικοινωνία, με εικονογραφήματα και σύμβολα στις σπηλιές Lascaux στη νότια Γαλλία.

3600 π.Χ .: Το μνημείο Blau θεωρείται το παλαιότερο τεχνούργημα που είναι γνωστό ότι συνδυάζει λέξεις και εικόνες. Θεωρείται ότι προέρχονται από την περιοχή του Ιράκ.

105 μ.Χ.: Ο κινεζικός αξιωματούχος Ts'ai Lun πιστώνεται με την επινόηση χαρτιού.

1045 μ.Χ.: Ο Pi Sheng, ένας κινεζικός αλχημιστής, εφευρίσκει κινητό τύπο, ο οποίος επιτρέπει στους χαρακτήρες να τοποθετούνται ξεχωριστά για εκτύπωση.

1276: Η εκτύπωση φθάνει στην Ευρώπη με χαρτοποιία στο Fabriano της Ιταλίας.

1450: Ο Johann Gensfleisch zum Gutenburg πιστώνεται με την τελειοποίηση του συστήματος για την εκτύπωση τύπου σε βιβλία.

1460: Ο Albrecht Pfister γίνεται ο πρώτος που προσθέτει εικόνες σε ένα τυπωμένο βιβλίο.

Επαναστατικές αλλαγές στο τύπος χαρακτήρων

1470: Ο Nicolas Jenson, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές γραμματοσήμων της ιστορίας, θέτει πρότυπα ειδήσεων για τον ρωμαϊκό τύπο.

1530: Η Claude Garamond ανοίγει το πρώτο είδος χυτηρίου, αναπτύσσει και πωλεί γραμματοσειρές σε εκτυπωτές.

1722: Δημιουργήθηκε η πρώτη γραμματοσειρά Caslon Old Style. Θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για την εκτύπωση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Η βιομηχανική επανάσταση

1760: Η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκινάει και θέτει το σκηνικό για την πρόοδο της γραφιστικής παραγωγής.

1796: Συγγραφέας Aloys Senefelder αναπτύσσει τη λιθογραφία . Αυτή ήταν η πρώτη μέθοδος εκτύπωσης "πλανητικής" που χρησιμοποίησε, δηλαδή χρησιμοποίησε μια επίπεδη επιφάνεια και έθεσε τη σκηνή για τη σύγχρονη εκτύπωση όφσετ.

1800: Ο Λόρδος Stanhope εφευρίσκει τον πρώτο εκτυπωτικό τύπο από όλα τα μέρη από χυτοσίδηρο. Απαιτούσε το ένα δέκατο της χειρωνακτικής εργασίας προηγούμενων πιεστηρίων και διπλασίασε το πιθανό μέγεθος χαρτιού.

1816: Η πρώτη γραμματοσειρά sans-serif κάνει μια λεπτή είσοδο ως μια γραμμή ενός βιβλίου.

Ο σχεδιασμός έρχεται μόνος του

1861: Ο Ουίλιαμς Μόρις, ο οποίος έγινε μια πολύ σημαντική επιρροή στην ιστορία του σχεδιασμού, δημιουργεί την εταιρία τέχνης του. Ήταν ένας σημαντικός παίκτης στο Βρετανικό Κίνημα Τεχνών και Χειροτεχνίας.

1869: Βρίσκεται η Ν. Γ. Αγιέρ και ο Υιός. Θεωρούμενος ως ο πρώτος διαφημιστικός οργανισμός, πρωτοστάτησαν στο ανοιχτό συμβόλαιο και χρησιμοποίησαν την τέχνη στο σχεδιασμό.

1880: Η ανάπτυξη της οθόνης ημίτονο επιτρέπει την εκτύπωση της πρώτης φωτογραφίας με πλήρη γκάμα τόνων.

1890: Το Το αρχαίο κίνημα αρχίζει και αλλάζει σχεδιασμό για πάντα. Έκανε το δρόμο της σε όλους τους τύπους εμπορικού σχεδιασμού και χρησιμοποίησε όλους τους τύπους τεχνών. Το στυλ συνεχίστηκε μέχρι το 1920.

Μοντέρνα στυλ σχεδίασης

1900: Το φουτουριστικό στυλ του σχεδιασμού αναδύεται. Επηρεασμένος από τον κυβισμό και την τεχνολογία, έριξε όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και επικεντρώθηκε σε καθαρές, απότομες, ευθείες γραμμές. Ήταν δημοφιλής στη δεκαετία του '30.

1910: Ένα στυλ που ονομάζεται Early Modern αναπτύχθηκε. Χρησιμοποιεί φωτογραφίες αντί για εικονογραφήσεις και μινιμαλιστική, γεωμετρική αίσθηση σχεδιασμού. Το στυλ ήταν δημοφιλές μέχρι το 1935 περίπου.

1910: Ο ήρωας ρεαλισμός επηρεάζεται από τους πολέμους και συνεχίζεται μέχρι τη δεκαετία του 1940. Αυτό το στυλ βασίστηκε σε ρεαλιστικές εικόνες των ανθρώπων και σε ένα ισχυρό μήνυμα: σκεφτείτε τη Rosie the Riveter.

1919: Το Bauhaus ανοίγει το 1919. Η γερμανική σχολή σχεδίασης έγινε γρήγορα η δύναμη του μοντέρνου σχεδίου, που συχνά χρησιμοποιεί το Art Deco και τι θα γίνει το ελβετικό στυλ.

1920: Ο γραφικός σχεδιασμός Art Deco, με την τολμηρή γεωμετρία και την υψηλή αντίθεση του, εμφανίζεται παράλληλα με την τέχνη. Δεν έχει το βάθος άλλων στυλ και χρησιμοποιείται μέσω των Twenties Roaring και της δεκαετίας του '40.

Στυλ ακολουθώντας προσεκτικά την ποπ κουλτούρα

1932: Το γραμματοσειρά Times New Roman δημιουργήθηκε από τον Stanley Morrison. Ανατέθηκε από την " Times of London ".

1940 : Αρνητικός χώρος και καθαρά σχέδια διαμόρφωσαν το ελβετικό στυλ σχεδιασμού. Οι γραμματοσειρές Sans serif και οι ασύμμετρες διατάξεις ήταν συχνά προτιμώμενες. Είχε μεγάλη δημοτικότητα και παρατηρήθηκε συχνά μέχρι τη δεκαετία του '80.

1945: Εμφανίζεται η μεταγενέστερη σύγχρονη κίνηση και ακολουθεί η γεωμετρία του Art Deco. Αυτό το στυλ είναι ανεπίσημο και μειώνει τις συμβατικές διατάξεις. Ήταν κοινή κατά τη δεκαετία του 1960.

1947: Ο θρυλικός σχεδιαστής Paul Rand κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο του, " Thoughts on Design " . Το έργο του θα επηρεάσει κάθε μοντέρνο σχεδιαστή που θα έρθει μετά από αυτόν.

1950: Το Kitsch αναδύεται και γίνεται πιο αξιοσημείωτο στις συχνά υπερδραματικές αφίσες της ημέρας. Υψηλή αντίθεση και τολμηρά χρώματα, φανταστικές εικόνες και εικόνες δραματικά τοποθετημένων ατόμων ήταν κοινές σε αυτό το στυλ.

1957: Η Helvetica αναπτύχθηκε από τον Max Miedinger. Γρήγορα έγινε ένα δημοφιλές και τυποποιημένο τυπογραφικό.

1959: Απελευθερώνεται το πρώτο τεύχος του " Communication Arts ". Αυτό το περιοδικό σχεδιασμού θα γίνει γρήγορα βιομηχανικό πρότυπο και διαθέτει το καλύτερο έργο των σύγχρονων σχεδιαστών.

1968: Εμπνευσμένος από ψευδαισθήσεις, το στυλ Psychedelic αναδύεται και παίζει στην αντίθετη κουλτούρα. Οι στροφές, οι σκοτεινές γραμματοσειρές μεταμορφώθηκαν σε σχήματα και τα φωτεινά χρώματα διαπερατούσαν τα συχνά δυσνόητα σχέδια.

1970: Οι εικονογραφήσεις που περιστράφηκαν γύρω από το κολάζ έγιναν δημοφιλείς στο Μεταμοντέρνο κίνημα. Τα επικαλυπτόμενα στοιχεία και η παρορμητική αίσθηση ήταν κοινά στη δεκαετία του '80.

Η ψηφιακή επανάσταση

1990: Απελευθερώνεται η πρώτη έκδοση του Adobe Photoshop, δημιουργώντας μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι σχεδιαστές γραφικών.

2000: Το σχέδιο Grunge αναδύθηκε μαζί με τη σκηνή punk rock καθώς περισσότερα σχέδια χρησιμοποιούσαν υφή για να απεικονίσουν ένα βρώμικο συναίσθημα. Αυτό το στυλ παρέμεινε δημοφιλές μέσα από το 2010.

2010: Αυτό που έγινε γνωστό ως το στυλ Flat παίζει από την μινιμαλιστική αίσθηση με αιχμηρές γραμμές και εκπληκτικές ανατροπές σαν την υπερβολική χρήση του αρνητικού χώρου.

2016: Το Abstract Swiss συνεχίζει την μινιμαλιστική τάση, στρεβλώνει και αποδόμηση του σχεδιασμού με τρόπους που φαίνονται τυχαίοι.

2017: Εμφανίζονται ταινίες - φωτογραφίες όπου γίνεται μια μικρή κίνηση - για να τραβήξουν την προσοχή των τηλεθεατών στην ακαταστασία του μάρκετινγκ στην οθόνη.

Πηγή:

Philip Β. Meggs, Alston W. Purvis. " Η ιστορία του γραφικού σχεδιασμού του Meggs" . Τέταρτη έκδοση. John Wiley and Sons, Inc. 2006.