Βιογραφία του σχεδιαστή γραφικών Paul Rand

Ένα εμπνευσμένο σχήμα στο σύγχρονο γραφικό σχέδιο

Ο Peretz Rosenbaum (γεννημένος στις 15 Αυγούστου 1914 στο Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη) αργότερα θα αλλάξει το όνομά του στον Paul Rand και θα γίνει ένας από τους πιο διάσημους και σημαντικούς σχεδιαστές γραφικών στην ιστορία . Είναι γνωστός για το σχεδιασμό του λογότυπου και το εταιρικό σήμα , δημιουργώντας διαχρονικά εικονίδια όπως τα τηλεοπτικά λογότυπα IBM και ABC.

Ένας φοιτητής και δάσκαλος

Ο Rand έμεινε κοντά στη γενέτειρά του και παρακολούθησε αρκετά από τα πιο σεβαστά σχολεία σχεδιασμού στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ 1929 και 1933 σπούδασε στο Ινστιτούτο Pratt, στην Σχολή Design του Parsons και στο League of Students 'League.

Αργότερα στη ζωή, ο Rand θα έβαζε την εντυπωσιακή του εκπαίδευση και εμπειρία να δουλέψει διδάσκοντας στο Pratt, στο Yale University και στην Cooper Union. Θα αναγνωριστεί τελικά από πολλά πανεπιστήμια με επίτιμα πτυχία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον Yale και τον Parsons.

Το 1947 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Rand " Thoughts on Design ", το οποίο επηρέασε την ίδια την ιδέα του γραφικού σχεδιασμού και συνεχίζει να εκπαιδεύει σπουδαστές και επαγγελματίες σήμερα.

Καριέρα του Paul Rand

Ο Rand έκανε πρώτα ένα όνομα για τον εαυτό του ως συντακτικός σχεδιαστής, κάνοντας δουλειά για περιοδικά όπως το Esquire και η Direction . Ακόμα και εργάστηκε δωρεάν σε μερικές περιπτώσεις με τη σειρά του για δημιουργική ελευθερία, και ως εκ τούτου, το στυλ του έγινε γνωστό στην κοινότητα σχεδιασμού.

Η δημοτικότητα του Rand μεγάλωσε πραγματικά ως καλλιτεχνικός διευθυντής του γραφείου William H. Weintraub στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε από το 1941 μέχρι το 1954. Εκεί συνεργάστηκε με τον copywriter Bill Bernbach και μαζί δημιούργησαν ένα μοντέλο για τη συγγραφική σχεδίαση.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Rand θα σχεδίαζε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα εμπορικά σήματα στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων λογότυπων για IBM, Westinghouse, ABC, NeXT, UPS και Enron. Ο Steve Jobs ήταν πελάτης της Rand για το λογότυπο NeXT, ο οποίος αργότερα θα τον αποκαλούσε «πολύτιμος λίθος», «βαθύς στοχαστής», και έναν άνθρωπο με «ελαφρώς τραχύ εξωτερικό χώρο με αρκουδάκι μέσα».

Στυλ υπογραφής της Rand

Το Rand ήταν μέρος μιας κίνησης στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, στην οποία οι Αμερικανοί σχεδιαστές έρχονταν με πρωτότυπα στυλ. Ήταν ένας σπουδαίος αριθμός σε αυτή την αλλαγή που είχε επικεντρωθεί σε διατάξεις ελεύθερης μορφής που ήταν πολύ λιγότερο δομημένες από το εξέχον ευρωπαϊκό σχέδιο.

Το Rand χρησιμοποίησε κολάζ, φωτογραφία, έργα τέχνης και μοναδική χρήση του τύπου για να προσελκύσει το κοινό του. Κατά την προβολή μιας διαφήμισης Ραντ, ένας θεατής αμφισβητείται να σκέφτεται, να αλληλεπιδρά και να την ερμηνεύει. Χρησιμοποιώντας έξυπνες, διασκεδαστικές, αντισυμβατικές και επικίνδυνες προσεγγίσεις στη χρήση των σχημάτων, του διαστήματος και της αντίθεσης, ο Rand δημιούργησε μια μοναδική εμπειρία χρήστη.

Ήταν ίσως το πιο απλά και με ακρίβεια, όταν η Rand εμφανίστηκε σε μία από τις κλασικές διαφημίσεις της Apple που δηλώνει «Think Different» και αυτό ακριβώς έκανε. Σήμερα είναι γνωστός ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «ελβετικού στυλ» του γραφικού σχεδιασμού.

Θάνατος

Ο Paul Rand πέθανε από καρκίνο το 1996 στην ηλικία των 82 ετών. Αυτή τη στιγμή ζούσε και εργάζεται στο Norwalk του Κοννέκτικατ. Πολλά από τα τελευταία του χρόνια δαπανήθηκαν γράφοντας τα απομνημονεύματά του. Το έργο και οι συμβουλές του για την προσέγγιση του γραφικού σχεδιασμού ζουν για να εμπνεύσουν τους σχεδιαστές.

Πηγές

Richard Hollis, " Graphic Design: Μια συνοπτική ιστορία " . Thames & Hudson, Inc. 2001.

Philip Β. Meggs, Alston W. Purvis. " Η ιστορία του γραφικού σχεδιασμού του Meggs" . Τέταρτη έκδοση. John Wiley and Sons, Inc. 2006.