Τρόπος προβολής δεδομένων EXIF ​​με το XnViewMP

Εάν έχετε ανοίξει ποτέ την περιοχή "Λήψη πληροφοριών" μιας εικόνας στο Mac σας, ίσως έχετε παρατηρήσει μια περιοχή " Περισσότερες πληροφορίες " που σας δείχνει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την εικόνα, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου κάμερας, του εστιακού μήκους και ακόμη και το F-stop που χρησιμοποιείται για τη λήψη της εικόνας. Μπορείτε επίσης να αναρωτιέστε, "Από πού προέρχονται όλα αυτά τα στοιχεία;". Αυτά τα δεδομένα καταγράφηκαν στην πραγματικότητα από την κάμερα και είναι γνωστά ως δεδομένα EXIF.

Αλλαγή μορφής αρχείου εικόνας

Το EXIF ​​αντιπροσωπεύει τη μυστηριωδώς ονομαζόμενη " Εναλλακτική μορφή αρχείου εικόνας" . Αυτό που κάνει είναι να επιτρέψει στη φωτογραφική μηχανή σας να αποθηκεύσει συγκεκριμένες πληροφορίες στις φωτογραφίες σας. Αυτές οι πληροφορίες είναι γνωστές ως "μεταδεδομένα" και μπορούν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως η ημερομηνία και η ώρα λήψης της λήψης, οι ρυθμίσεις της κάμερας όπως η ταχύτητα κλείστρου και η εστιακή απόσταση και οι πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων.

Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες, επειδή σας δίνει μια καταγραφή των ρυθμίσεων της φωτογραφικής σας μηχανής για κάθε λήψη που τραβάτε. Πώς λοιπόν δημιουργούνται αυτά τα μεταδεδομένα; Με πολύ απλούς όρους, οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών κατασκευάζουν αυτή την δυνατότητα στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τους. Αυτά είναι επίσης τα δεδομένα των εταιρειών που παρέχουν εφαρμογές απεικόνισης όπως το Adobe Lightroom , το Adobe Photoshop και το Adobe Bridge , πρόσβαση για να σας επιτρέψει να ταξινομήσετε και να αναζητήσετε τις βιβλιοθήκες εικόνων σας βάσει αυτών των δεδομένων EXIF.

Επεξεργασία των μεταδεδομένων

Μια καθαρή πτυχή αυτής της λειτουργίας είναι ότι σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τα μεταδεδομένα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε μια ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων ή να καταργήσετε πληροφορίες τοποθεσίας για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μια άλλη κοινή χρήση είναι ένα σύστημα βαθμολόγησης για τις φωτογραφίες σας. Αυτό παίρνει όλα τα δεδομένα EXIF.

Για όσους από εσάς είστε "Power Users" οι πληροφορίες στην περιοχή "Περισσότερες πληροφορίες" είναι αρκετά αραιές. Τα διάφορα λειτουργικά συστήματα σάς επιτρέπουν να επεξεργαστείτε συγκεκριμένες ιδιότητες EXIF, αλλά να μην αναφέρετε κάθε ετικέτα. Εάν θέλετε πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το XnViewMP.

XnViewMP διατίθεται ως δωρεάν λήψη

Το XnViewMP είναι διαθέσιμο ως δωρεάν download και υπάρχουν εκδόσεις για OSX, Windows και Linux. Η αρχική έκδοση της εφαρμογής ήταν η XnView μόνο για Windows. Από τότε έχει ξαναγραφεί και κυκλοφορήσει ως XnViewMP. Παρόλο που θα μιλάμε για το χαρακτηριστικό ExIF της εφαρμογής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόγραμμα περιήγησης αρχείων, διοργανωτής και ακόμη και ως βασικός επεξεργαστής. Αυτό που κάνει την εφαρμογή ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι μπορεί να αποδώσει πάνω από 500 μορφές απεικόνισης.

Το XnViewMP διευκολύνει την προβολή των μεταδεδομένων EXIF ​​που είναι αποθηκευμένα στις ψηφιακές σας φωτογραφίες. Αυτά τα δεδομένα εισάγονται από την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως ρυθμίσεις κάμερας που χρησιμοποιούνται για τη λήψη, μοντέλο κάμερας, προσανατολισμό κάμερας, ανάλυση, χρωματικό χώρο, ημερομηνία λήψης, τοποθεσία GPS και πολλά άλλα. Ενώ πολλά προγράμματα δείχνουν μόνο μια μικρή ποσότητα πληροφοριών EXIF, το XnView σας δείχνει πολλά από αυτά. Εάν θέλετε να δείτε όλα τα μεταδεδομένα που είναι αποθηκευμένα στα αρχεία της φωτογραφικής μηχανής σας, μια καλύτερη επιλογή θεματολογίου είναι η προβολή ειδικών μεταδεδομένων.

Εδώ είναι πώς

  1. Από την προβολή του προγράμματος περιήγησης ή την ανοιχτή προβολή, κάντε κλικ σε μια μικρογραφία. Αυτό θα ανοίξει την εικόνα σε ένα παράθυρο προεπισκόπησης και θα ανοίξει τον πίνακα πληροφοριών.
  2. Για να δείτε τα δεδομένα EXIF ​​που σχετίζονται με την εικόνα, κάντε κλικ στο κουμπί EXIF ​​στο κάτω μέρος του πίνακα πληροφοριών.

Ενημερώθηκε από τον Tom Green