Κωδικοί πρόσβασης: Δημιουργία και διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος κωδικού πρόσβασης

Η παρακολούθηση των κωδικών πρόσβασης μπορεί να φαίνεται σαν μια ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν πολλαπλές τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε, οι οποίες απαιτούν κωδικό πρόσβασης. Τόσοι πολλοί, στην πραγματικότητα, ότι είναι δελεαστικό να χρησιμοποιούν το ίδιο combo όνομα χρήστη / κωδικό πρόσβασης για όλους τους. Μην το κάνετε. Διαφορετικά, χρειάζεται μόνο ο συμβιβασμός των διαπιστευτηρίων ενός μεμονωμένου ιστότοπου να έχει ένα φαινόμενο ανατροπής του ντόμινο για την ασφάλεια όλων των ηλεκτρονικών σας περιουσιακών στοιχείων.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας αρκετά απλός τρόπος για να έχετε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστότοπο που χρησιμοποιείτε, αλλά εξακολουθεί να κάνει τους κωδικούς πρόσβασης αρκετά εύκολο να θυμόμαστε.

Δημιουργία μοναδικών κωδικών πρόσβασης

Πριν ξεκινήσετε τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης , πρέπει να εξετάσετε τη χρήση αυτών των κωδικών πρόσβασης. Η πρόθεση είναι να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης μοναδικούς για κάθε λογαριασμό, αλλά αρκετά εύκολο να απομνημονεύσετε. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε αρχικά διαιρώντας τις τοποθεσίες στις οποίες συνδέεστε συχνά σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, η λίστα κατηγοριών σας μπορεί να διαβάσει ως εξής:

Μια λέξη σημείωσης εδώ για φόρουμ. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για το φόρουμ ενός ιστότοπου όπως θα κάνατε για να συνδεθείτε στον ίδιο τον ιστότοπο. Σε γενικές γραμμές, η ασφάλεια στα φόρουμ δεν είναι τόσο δυνατή όσο είναι (ή θα έπρεπε να είναι) για τον κανονικό ιστότοπο και έτσι το φόρουμ γίνεται ο ασθενέστερος κρίκος της ασφάλειας σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο παραπάνω παράδειγμα, τα φόρουμ χωρίζονται σε ξεχωριστή κατηγορία.

Τώρα που έχετε τις κατηγορίες σας, κάτω από κάθε κατάλληλη κατηγορία, καταχωρίστε τους ιστότοπους στους οποίους πρέπει να συνδεθείτε. Για παράδειγμα, αν έχετε λογαριασμό Hotmail, Gmail και Yahoo, καταχωρίστε τις κάτω από την κατηγορία 'λογαριασμοί email'. Αφού ολοκληρώσετε τη λίστα, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να δημιουργείτε τους ισχυρούς, μοναδικούς και εύκολο να θυμόμαστε κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν.

Δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι 14 χαρακτήρες. Κάθε χαρακτήρας λιγότερο από αυτό κάνει λίγο πιο εύκολο να συμβιβαστεί. Εάν ένας ιστότοπος απολύτως δεν επιτρέπει έναν κωδικό πρόσβασης τόσο μακρύ, τότε προσαρμόστε τις οδηγίες ανάλογα.

Χρησιμοποιώντας τον κανόνα κωδικού πρόσβασης 14 χαρακτήρων, χρησιμοποιήστε τους πρώτους 8 χαρακτήρες ως κοινό τμήμα σε όλους τους κωδικούς πρόσβασης, τα επόμενα 3 για να προσαρμόσετε ανά κατηγορία και τα τελευταία 3 για να προσαρμόσετε ανά τοποθεσία. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει ως εξής:

κοινή (8) | κατηγορία (3) | τοποθεσία (3)

Ακολουθώντας αυτόν τον απλό κανόνα, όταν αλλάζετε τους κωδικούς σας στο μέλλον - οι οποίες, θυμηθείτε, πρέπει να κάνετε συχνά - θα χρειαστεί να αλλάξετε μόνο τους πρώτους κοινούς 8 χαρακτήρες του καθενός.

Ένα από τα συνήθως συνιστώμενα μέσα για να θυμάστε έναν κωδικό πρόσβασης είναι να δημιουργήσετε πρώτα μια φράση πρόσβασης, να την τροποποιήσετε στο όριο χαρακτήρων και, στη συνέχεια, να αρχίσετε να αλλάζετε χαρακτήρες για σύμβολα. Για να γίνει αυτό:

  1. Έρχονται με μια φράση πρόσβασης 8 γραμμάτων που είναι εύκολο να θυμόμαστε.
  2. Πάρτε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης για να σχηματίσετε τον κωδικό πρόσβασης.
  3. Αντικαταστήστε μερικά από τα γράμματα στη λέξη με σύμβολα πληκτρολογίου και καπάκια (τα σύμβολα είναι καλύτερα από τα καπάκια).
  4. Συμπληρώστε μια συντομογραφία τριών γραμμάτων για την κατηγορία, αντικαθιστώντας επίσης ένα από τα γράμματα με ένα σύμβολο.
  5. Συγκεντρώστε μια ειδική συντομογραφία τριών γραμμάτων, αντικαθιστώντας και πάλι ένα μόνο γράμμα με ένα σύμβολο.

Για παράδειγμα:

  1. Στο βήμα 1 μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φράση pass: ο αγαπημένος μου θείος ήταν ένας πιλότος της αεροπορικής δύναμης
  2. Χρησιμοποιώντας τα πρώτα γράμματα κάθε λέξης, καταλήγουμε με: mfuwaafp
  3. Στη συνέχεια ανταλλάσσουμε μερικούς από αυτούς τους χαρακτήρες με σύμβολα και καπάκια: Mf {w & A5p
  4. Στη συνέχεια, επιστρέψουμε στην κατηγορία, δηλαδή ema για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ανταλλάξουμε έναν χαρακτήρα ema: e # a
  5. Τέλος, προσθέτουμε τη συντομογραφία της τοποθεσίας (δηλαδή το gma για το gmail) και ανταλλάξουμε ένα χαρακτήρα: gm%

Έχουμε τώρα έναν κωδικό πρόσβασης για το λογαριασμό Gmail του Mf {w & A5pe # agm%

Επαναλάβετε για κάθε τοποθεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οπότε ίσως καταλήξετε με:

Mf {w & A5pe # agm% Mf {w & A5pe # αY% h Mf {w & A5pe # aH0t

Τώρα επαναλάβετε αυτά τα βήματα για τις πρόσθετες κατηγορίες και ιστότοπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθεί, εδώ είναι μια συμβουλή για να απλοποιήσει - να αποφασίσει εκ των προτέρων ποιο σύμβολο θα εξισώσει με κάθε γράμμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει αυτές τις άλλες συμβουλές για να θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης ή εξετάστε τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης . Μπορεί να εκπλαγείτε να μάθετε ότι μερικές από τις παλαιότερες συμβουλές μπορεί να είναι μόνο λάθος συμβουλή.