Κορυφαίοι τρόποι για να μολυνθείτε online

Πώς οι online συνήθειες σας αφήνουν τον εαυτό σας και τον υπολογιστή σας σε κίνδυνο

Η διατήρηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο απαιτεί κάτι περισσότερο από την εγκατάσταση μερικών προγραμμάτων ασφαλείας. Για να προστατέψετε τόσο εσείς όσο και τον υπολογιστή σας, εδώ είναι οι δέκα πρώτες κακές συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε.

01 από 10

Περιήγηση στο Web με ενεργοποιημένο το javascript από προεπιλογή

Alistair Berg / Ψηφιακό Όραμα / Getty Images

Οι σημερινοί επιτιθέμενοι είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσουν τα κακόβουλα αρχεία τους στον ιστό. Μπορούν ακόμη και να ενημερώσουν αυτά τα αρχεία συνεχώς χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα εργαλεία που ανασυσκευάζουν το δυαδικό σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν σαρωτές που βασίζονται σε υπογραφή. Είτε μέσω της κοινωνικής μηχανικής είτε μέσω της εκμετάλλευσης ιστότοπου, η επιλογή του προγράμματος περιήγησης θα είναι λίγης βοήθειας. Όλα τα προγράμματα περιήγησης είναι εξίσου ευαίσθητα στο λογισμικό κακόβουλου λογισμικού που βασίζεται στο Web και περιλαμβάνει το Firefox, το Opera και τον πολύ κακόβουλο Internet Explorer. Η απενεργοποίηση του Javascript σε όλους τους εκτός από τους πιο αξιόπιστους ιστότοπους θα οδηγήσει σε μακρούς τρόπους για ασφαλέστερη περιήγηση στο διαδίκτυο. Περισσότερο "

02 από 10

Χρησιμοποιώντας το Adobe Reader / Acrobat με προεπιλεγμένες ρυθμίσεις

Το Adobe Reader έρχεται προεγκατεστημένο στους περισσότερους υπολογιστές. Και ακόμα κι αν ποτέ δεν το χρησιμοποιείτε, μόνο η απλή παρουσία μπορεί να αφήσει τον υπολογιστή σας σε κίνδυνο. Τα ευπάθειες στο Adobe Reader και στο Adobe Acrobat είναι ο πιο συνηθισμένος διάνυσμα λοίμωξης, ο αριθμός δεν είναι κανένας. Η διασφάλιση ότι είστε ενημερωμένοι με την πιο πρόσφατη έκδοση των προϊόντων της Adobe είναι επιτακτική, αλλά όχι απολύτως αποτελεσματική. Για να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το Adobe Reader (και το Acrobat), πρέπει να κάνετε λίγες τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του . Περισσότερο "

03 από 10

Κάνοντας κλικ σε ανεπιθύμητους συνδέσμους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο συνομιλία

Οι κακόβουλες ή δόλιες συνδέσεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το IM είναι σημαντικός φορέας τόσο για κακόβουλες εφαρμογές όσο και για επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής. Η ανάγνωση του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε απλό κείμενο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών κακόβουλων ή δόλιων συνδέσεων. Το καλύτερο στοίχημά σας: Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε ένα ΔΥ που λαμβάνετε απροσδόκητα - ειδικά εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα. Περισσότερο "

04 από 10

Κάνοντας κλικ στα αναδυόμενα παράθυρα που υποστηρίζουν ότι ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος

Rogue σαρωτές είναι μια κατηγορία λογισμικού απάτης μερικές φορές αναφέρεται ως scareware. Οι σαρωτές Rogue μεταμφιέζονται ως antivirus, antispyware ή άλλο λογισμικό ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα του χρήστη είναι μολυσμένο για να τους εξαπατήσει να πληρώνουν για μια πλήρη έκδοση. Η αποφυγή μόλυνσης είναι εύκολη - μην πέσετε για τις ψευδείς αξιώσεις. Περισσότερο "

05 από 10

Συνδεθείτε σε έναν λογαριασμό από έναν σύνδεσμο που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, IM ή κοινωνικής δικτύωσης

Ποτέ μην συνδεθείτε ποτέ σε λογαριασμό αφού έχετε στείλει εκεί μέσω ενός συνδέσμου που λάβατε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, IM ή μήνυμα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook). Αν ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο που σας δίνει εντολή να συνδεθείτε στη συνέχεια, κλείστε τη σελίδα και, στη συνέχεια, ανοίξτε μια νέα σελίδα και επισκεφθείτε την τοποθεσία χρησιμοποιώντας έναν σύνδεσμο που ήταν ήδη αποθηκευμένος σελιδοδείκτη ή γνωστός.

06 από 10

Δεν εφαρμόζει επιδιορθώσεις ασφαλείας για όλα τα προγράμματα

Είναι πιθανό ότι υπάρχουν δεκάδες ευπάθειες ασφαλείας που περιμένουν να εκμεταλλευτούν στο σύστημά σας. Και δεν είναι μόνο τα μπαλώματα των Windows που πρέπει να ανησυχείτε. Τα Adobe Flash , Acrobat Reader , Apple Quicktime, Sun Java και μια σειρά άλλων εφαρμογών τρίτου μέρους φιλοξενούν συνήθως ευπάθειες ασφαλείας που περιμένουν να εκμεταλλευτούν. Ο ελεύθερος Επιθεωρητής Λογισμικού Secunia σας βοηθά να ανακαλύψετε γρήγορα ποια προγράμματα χρειάζονται επιδιόρθωση - και πού να το αποκτήσετε. Περισσότερο "

07 από 10

Υποθέτοντας ότι το antivirus σας παρέχει προστασία 100%

Έτσι, έχετε εγκατεστημένο το antivirus και το διατηρείτε ενημερωμένο. Αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα. Αλλά μην πιστεύετε ότι όλα σας τα antivirus κάνει (ή μάλλον δεν) σας λέει. Ακόμα και το πιο πρόσφατο antivirus μπορεί εύκολα να χάσει νέο κακόβουλο λογισμικό - και οι επιτιθέμενοι απελευθερώνουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες νέες παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού κάθε μήνα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές που παρέχονται σε αυτή τη σελίδα. Περισσότερο "

08 από 10

Δεν χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς

Πολλοί (πιθανώς μολυσμένοι) χρήστες πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να αποφύγουν το κακόβουλο λογισμικό απλώς και μόνο επειδή είναι «έξυπνοι». Δουλεύουν κάτω από την επικίνδυνη εσφαλμένη αντίληψη ότι με κάποιο τρόπο το κακόβουλο λογισμικό ζητά πάντα άδεια πριν εγκατασταθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού κακόβουλου λογισμικού παραδίδεται σιωπηλά μέσω του ιστού, αξιοποιώντας τις ευπάθειες του λογισμικού. Το λογισμικό προστασίας από ιούς πρέπει να έχει προστασία.

Φυσικά, το παρωχημένο antivirus είναι σχεδόν εξίσου κακό, καθώς δεν υπάρχει καθόλου λογισμικό προστασίας από ιούς. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς έχει ρυθμιστεί ώστε να ελέγχει αυτόματα τις ενημερώσεις όσο συχνά το επιτρέπει το πρόγραμμα ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Περισσότερο "

09 από 10

Δεν χρησιμοποιείτε τείχος προστασίας στον υπολογιστή σας

Η μη χρήση ενός τείχους προστασίας είναι παρόμοια με την έξοδο της μπροστινής πόρτας σας ευρύτατα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες δωρεάν επιλογές τείχους προστασίας σήμερα - συμπεριλαμβανομένου του ενσωματωμένου τείχους προστασίας στα Windows XP και Vista . Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα τείχος προστασίας που προσφέρει τόσο εισερχόμενη όσο και (ως σημαντικό) εξερχόμενη προστασία.

10 από 10

Πτώση για phishing ή άλλες απάτες κοινωνικής μηχανικής

Ακριβώς όπως το Διαδίκτυο διευκολύνει τις νόμιμες επιδιώξεις, διευκολύνει επίσης τους απατεώνες, τους απατεώνες και άλλους διαδικτυακούς κακοποιούς να πραγματοποιούν τα εικονικά εγκλήματά τους - επηρεάζοντας τα πραγματικά οικονομικά της ζωής μας, την ασφάλεια και την ειρήνη του μυαλού. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά λυπημένες ιστορίες ή υποσχέσεις γρήγορου πλούτου για να μας γλιτώσουν να είναι πρόθυμα θύματα στα εγκλήματά τους. Η άσκηση της κοινής λογικής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποφυγή online απάτης. Για επιπλέον βοήθεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε μία από τις δωρεάν γραμμές εργαλείων κατά του phishing

. Περισσότερο "