11 τρόποι για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας δροσερό

Ακολουθούν μερικές μέθοδοι που βοηθούν στην ψύξη του υπολογιστή σας

Ο υπολογιστής σας περιέχει πολλά μέρη, τα οποία σχεδόν όλα δημιουργούν θερμότητα όταν ο υπολογιστής σας είναι ενεργοποιημένος. Ορισμένα τμήματα, όπως η CPU και η κάρτα γραφικών , μπορεί να πάρουν τόσο ζεστά ώστε να τα μαγειρέψετε.

Σε ένα σωστά διαμορφωμένο επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή, μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας μεταφέρεται από την περίπτωση του υπολογιστή από διάφορους οπαδούς. Αν ο υπολογιστής σας δεν αφαιρεί τον ζεστό αέρα αρκετά γρήγορα, η θερμοκρασία μπορεί να γίνει τόσο υψηλή, ώστε να διακινδυνεύσετε σοβαρή ζημιά στον υπολογιστή σας. Περιττό να πούμε ότι η κράτηση του υπολογιστή σας θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Παρακάτω υπάρχουν έντεκα λύσεις ψύξης υπολογιστών που μπορεί κανείς να κάνει. Πολλά είναι δωρεάν ή πολύ φθηνά, οπότε δεν υπάρχει πραγματικά δικαιολογία για να επιτρέψετε στον υπολογιστή σας να υπερθερμανθεί και να προκαλέσει ζημιά.

Συμβουλή: Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU του υπολογιστή σας εάν υποψιάζεστε ότι είναι υπερθέρμανση και ότι ένα ψυγείο υπολογιστή ή άλλη λύση είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε.

Επιτρέψτε τη ροή αέρα

© coolpix

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας δροσερό είναι να του δώσετε λίγο χώρο αναπνοής αφαιρώντας τυχόν εμπόδια στη ροή του αέρα.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάθεται δεξιά από οποιαδήποτε πλευρά του υπολογιστή, ειδικά την πλάτη. Το μεγαλύτερο μέρος του θερμού αέρα ρέει από το πίσω άκρο της θήκης του υπολογιστή. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 2-3 ίντσες ανοιχτή σε κάθε πλευρά και η πλάτη πρέπει να είναι εντελώς ανοικτή και ανεμπόδιστη.

Αν ο υπολογιστής σας είναι κρυμμένος μέσα σε ένα γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή όλη την ώρα. Ο δροσερός αέρας εισέρχεται από το μέτωπο και μερικές φορές από τις πλευρές της θήκης. Εάν η πόρτα είναι κλειστή όλη την ημέρα, ο ζεστός αέρας τείνει να ανακυκλώνει μέσα στο γραφείο, να ζεσταίνει και να ζεσταίνει όσο περισσότερο τρέχει ο υπολογιστής.

Εκτελέστε τον υπολογιστή σας με την θήκη κλειστή

Cooler Master RC-942-KKN1 HAF X Μαύρο Ultimate Full-Πύργο. © Cooler Master

Ένας αστικός μύθος σχετικά με την ψύξη των επιτραπέζιων υπολογιστών είναι ότι η λειτουργία του υπολογιστή σας με την ανοιχτή θήκη θα κρατήσει πιο δροσερή. Φαίνεται λογικό - αν η θήκη είναι ανοιχτή, θα υπάρξει περισσότερη ροή αέρα που θα βοηθήσει να κρατήσει τον υπολογιστή πιο δροσερό.

Το κομμάτι του παζλ που λείπει εδώ είναι βρωμιά. Όταν η θήκη είναι ανοικτή, η σκόνη και τα υπολείμματα φράζουν τους ανεμιστήρες ψύξης γρηγορότερα από ό, τι όταν κλείνει η θήκη. Αυτό αναγκάζει τους οπαδούς να επιβραδυνθούν και να αποτύχουν πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Ένας φραγμένος ανεμιστήρας κάνει μια φοβερή δουλειά στην ψύξη των δαπανηρών εξαρτημάτων του υπολογιστή σας.

Είναι αλήθεια ότι η λειτουργία του υπολογιστή σας με την ανοιχτή θήκη μπορεί να προσφέρει ένα μικρό πλεονέκτημα στην αρχή, αλλά η αύξηση της έκθεσης του ανεμιστήρα στα συντρίμμια έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στη θερμοκρασία μακροπρόθεσμα.

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας

Ξεσκονίζω. © Amazon.com

Οι ανεμιστήρες στο εσωτερικό του υπολογιστή σας είναι εκεί για να το διατηρήσουν δροσερό. Ξέρετε τι επιβραδύνει έναν ανεμιστήρα και στη συνέχεια τελικά το κάνει να σταματήσει; Βρωμιά-με τη μορφή σκόνης, μαλλιών κατοικίδιων ζώων, κλπ. Όλα βρίσκουν έναν τρόπο στον υπολογιστή σας και ένα μεγάλο μέρος του κολλάει στους διάφορους οπαδούς.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ψύξετε τον υπολογιστή σας είναι να καθαρίσετε τους εσωτερικούς ανεμιστήρες. Υπάρχει ένας ανεμιστήρας στην κορυφή της CPU, ένας στο εσωτερικό του τροφοδοτικού και συνήθως ένας ή περισσότεροι στο μπροστινό και / ή πίσω μέρος της θήκης.

Απλά κλείστε τον υπολογιστή σας, ανοίξτε τη θήκη και χρησιμοποιήστε κονσέρβες για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από κάθε ανεμιστήρα. Εάν ο υπολογιστής σας είναι πραγματικά βρώμικος, τραβήξτε τον έξω για να καθαρίσετε ή όλο αυτό το βρωμιά θα εγκατασταθεί αλλού σε ένα δωμάτιο, τελικά καταλήγοντας πίσω στο εσωτερικό του υπολογιστή σας!

Μετακινήστε τον υπολογιστή σας

© bury-osiol

Είναι η περιοχή που εκτελείτε τον υπολογιστή σας πολύ ζεστή ή πολύ βρώμικη; Μερικές φορές η μόνη επιλογή σας είναι να μετακινήσετε τον υπολογιστή. Μια πιο δροσερή και καθαρότερη περιοχή του ίδιου δωματίου μπορεί να είναι ωραία, αλλά ίσως χρειαστεί να εξετάσετε τη μετακίνηση του υπολογιστή κάπου αλλού.

Εάν η μετακίνηση του υπολογιστή σας δεν είναι απλά μια επιλογή, συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες συμβουλές.

Σημαντικό: Η μετακίνηση του υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ευαίσθητα μέρη του εσωτερικού, εάν δεν είστε προσεκτικοί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει τα πάντα, μην μεταφέρετε πάρα πολύ ταυτόχρονα, και να καθίσετε τα πράγματα πολύ προσεκτικά. Η κύρια ανησυχία σας θα είναι η θήκη του υπολογιστή σας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά μέρη όπως το σκληρό δίσκο , τη μητρική πλακέτα , την CPU κλπ.

Αναβαθμίστε τον ανεμιστήρα CPU

ThermalTake Frio CPU Cooler CLP0564. © Thermaltake Technology Co., Ltd.

Η CPU σας είναι ίσως το πιο ευαίσθητο και ακριβό μέρος του υπολογιστή σας. Έχει επίσης το μεγαλύτερο δυναμικό για υπερθέρμανση.

Αν δεν έχετε αντικαταστήσει ήδη τον ανεμιστήρα CPU σας, ο υπολογιστής που βρίσκεται στον υπολογιστή σας είναι πιθανώς ένας ανεμιστήρας κάτω από τη γραμμή που δροσίζει τον επεξεργαστή σας αρκετά ώστε να λειτουργεί σωστά και αυτό προϋποθέτει ότι εκτελείται με πλήρη ταχύτητα.

Πολλές εταιρείες πωλούν μεγάλους ανεμιστήρες CPU που βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του CPU χαμηλότερα από ό,

Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα θήκης (ή δύο)

Cooler Master MegaFlow 200 Κόκκινο LED Σιωπηλός ανεμιστήρας. © Cooler Master

Ο ανεμιστήρας της θήκης είναι απλά ένας μικρός ανεμιστήρας που συνδέεται με το μπροστινό ή το πίσω μέρος της θήκης επιτραπέζιου υπολογιστή, από μέσα.

Οι ανεμιστήρες της θήκης βοηθούν στην κίνηση του αέρα μέσω ενός υπολογιστή, ο οποίος αν θυμάστε από τις πρώτες συμβουλές παραπάνω, είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσετε ότι τα ακριβά μέρη δεν θα ζεσταθούν πολύ.

Εγκαθιστώντας δύο ανεμιστήρες θήκη, ένας για να μετακινήσετε δροσερό αέρα στον υπολογιστή και ένας για να μετακινήσετε ζεστό αέρα έξω από τον υπολογιστή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσει έναν υπολογιστή δροσερό.

Οι ανεμιστήρες της θήκης είναι ακόμα πιο εύκολο να εγκατασταθούν από τους ανεμιστήρες CPU, οπότε μην φοβάστε να μπείτε μέσα στον υπολογιστή σας για να αντιμετωπίσετε αυτό το έργο.

Η προσθήκη ενός ανεμιστήρα θήκη δεν είναι μια επιλογή με ένα φορητό υπολογιστή ή ένα tablet, αλλά ένα μαξιλάρι ψύξης είναι μια μεγάλη ιδέα για να βοηθήσει.

Σταματήστε το Overclocking

© 4seasons

Αν δεν είστε βέβαιοι για το τι είναι overclocking , ίσως δεν το κάνετε και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.

Στους υπόλοιπους: γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο υπερχρονισμός ωθεί τις δυνατότητες του υπολογιστή σας στα όριά του. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι αυτές οι αλλαγές έχουν άμεση επίπτωση στη θερμοκρασία που λειτουργούν η CPU και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία overclocked.

Εάν υπερκεριάζετε το υλικό του υπολογιστή σας αλλά δεν έχετε λάβει άλλες προφυλάξεις για να διατηρήσετε αυτό το υλικό δροσερό, συνιστούμε σίγουρα να επαναπροσδιορίσετε το υλικό σας στις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Αντικαταστήστε το τροφοδοτικό

Corsair Ενθουσιώδης TX650 Τροφοδοτικό. © Corsair

Η παροχή ρεύματος στον υπολογιστή σας έχει ενσωματωμένο μεγάλο ανεμιστήρα. Η ροή αέρα που αισθάνεστε όταν κρατάτε το χέρι σας πίσω από τον υπολογιστή σας προέρχεται από αυτόν τον ανεμιστήρα.

Αν δεν έχετε ανεμιστήρα θήκης, ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθεί ο ζεστός αέρας που δημιουργείται μέσα στον υπολογιστή σας. Ο υπολογιστής σας μπορεί να ζεσταθεί γρήγορα αν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας. Εάν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί πλέον, θα πρέπει να αντικαταστήσετε ολόκληρη την παροχή ρεύματος.

Εγκαταστήστε τους ειδικούς ανεμιστήρες

Kingston HyperX Ανεμιστήρας μόνο. © Kingston

Είναι αλήθεια ότι η CPU είναι ίσως ο μεγαλύτερος παραγωγός θερμότητας στον υπολογιστή σας, αλλά σχεδόν κάθε άλλο στοιχείο δημιουργεί επίσης θερμότητα. Οι εξαιρετικά γρήγορες μνήμες και οι κάρτες γραφικών υψηλού επιπέδου συχνά δίνουν τη δυνατότητα στην CPU να τρέξει για τα χρήματά της.

Εάν διαπιστώσετε ότι η μνήμη, η κάρτα γραφικών ή κάποιο άλλο στοιχείο δημιουργεί πολύ θερμότητα, μπορείτε να τα ψύξετε με έναν ανεμιστήρα συγκεκριμένου εξαρτήματος. Με άλλα λόγια, εάν η μνήμη σας είναι ζεστή, αγοράστε και εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα μνήμης. Εάν η κάρτα γραφικών σας υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αναβαθμίστε σε έναν μεγαλύτερο ανεμιστήρα κάρτας γραφικών.

Με όλο και πιο γρήγορο εξοπλισμό υπάρχουν πάντα θερμότερα εξαρτήματα. Οι κατασκευαστές ανεμιστήρων το γνωρίζουν αυτό και έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες λύσεις ανεμιστήρων για σχεδόν τα πάντα μέσα στον υπολογιστή σας.

Εγκαταστήστε ένα κιτ ψύξης νερού

Ανεμιστήρας ψύξης Intel / Intel RTS2011LC. © Intel

Σε υπολογιστές πολύ υψηλών επιδόσεων, η συσσώρευση θερμότητας μπορεί να γίνει ένα τέτοιο πρόβλημα, ώστε ακόμη και οι γρηγορότεροι και αποτελεσματικότεροι ανεμιστήρες να μην μπορούν να ψύξουν τον υπολογιστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εγκατάσταση ενός κιτ ψύξης νερού μπορεί να βοηθήσει. Το νερό μεταφέρει θερμότητα και μπορεί να μειώσει δραστικά τη θερμοκρασία μιας CPU.

"Το νερό μέσα σε έναν υπολογιστή; αυτό δεν ακούγεται ασφαλές!" Μην ανησυχείτε, το νερό ή άλλο υγρό είναι εντελώς κλεισμένο μέσα στο σύστημα μεταφοράς. Μια αντλία δροσίζει το δροσερό υγρό μέχρι τη CPU όπου μπορεί να απορροφήσει τη θερμότητα και στη συνέχεια αντλεί το θερμό υγρό από τον υπολογιστή σας όπου η θερμότητα μπορεί να διαλυθεί.

Ενδιαφερόμενος? Τα κιτ ψύξης νερού είναι εύκολο να εγκατασταθούν, ακόμα κι αν δεν έχετε προηγουμένως αναβαθμίσει έναν υπολογιστή.

Εγκαταστήστε μια μονάδα αλλαγής φάσης

Μονάδα ψύξης CPU Super Single Cooler Express. © Cooler Express

Οι μονάδες αλλαγής φάσης είναι οι πιο δραστικές τεχνολογίες ψύξης.

Μια μονάδα αλλαγής φάσης μπορεί να θεωρηθεί ψυγείο για την CPU σας. Χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες για να κρυώσει ή ακόμα και να παγώσει μια CPU.

Οι μονάδες αλλαγής φάσης όπως αυτή που απεικονίζεται εδώ κυμαίνονται σε τιμή από $ 1.000 έως $ 2.000 USD.

Παρόμοια προϊόντα ψύξης PC για επιχειρήσεις μπορούν να είναι $ 10.000 USD ή περισσότερα!