Τι είναι μια κάρτα βίντεο;

Ορισμός κάρτας γραφικών και τρόπος λήψης προγραμμάτων οδήγησης κάρτας οθόνης

Η κάρτα οθόνης είναι μια κάρτα επέκτασης που επιτρέπει στον υπολογιστή να αποστέλλει γραφικές πληροφορίες σε μια συσκευή προβολής βίντεο, όπως μια οθόνη , τηλεόραση ή προβολέα.

Ορισμένα άλλα ονόματα για μια κάρτα γραφικών περιλαμβάνουν κάρτα γραφικών, προσαρμογέα γραφικών, προσαρμογέα οθόνης , προσαρμογέα οθόνης, ελεγκτή βίντεο και πρόσθετες κάρτες (AIB).

Ένας καταπληκτικός αριθμός εταιρειών κατασκευάζει κάρτες γραφικών, αλλά σχεδόν κάθε ένα περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) από τη NVIDIA Corporation ή την AMD.

Περιγραφή κάρτας βίντεο

Μια κάρτα γραφικών είναι ένα υλικό υπολογιστή που έχει ορθογώνιο σχήμα με πολλές επαφές στο κάτω μέρος της κάρτας και μία ή περισσότερες θύρες στο πλάι για σύνδεση με οθόνες βίντεο και άλλες συσκευές.

Η κάρτα γραφικών εγκαθίσταται σε μια υποδοχή επέκτασης στη μητρική πλακέτα. Ενώ οι περισσότερες κάρτες γραφικών είναι της μορφής PCIe , οι κάρτες γραφικών διατίθενται και σε άλλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των PCI και AGP . Αυτές οι πρόσθετες μορφές είναι παλαιότερα πρότυπα και δεν επικοινωνούν με την CPU και άλλα εξαρτήματα τόσο γρήγορα όσο το PCIe.

Σε μια επιφάνεια εργασίας, δεδομένου ότι οι κάρτες μητρικής πλακέτας, θήκης και επέκτασης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη συμβατότητα, η πλευρά της κάρτας οθόνης ταιριάζει ακριβώς έξω από το πίσω μέρος της θήκης όταν είναι εγκατεστημένη, καθιστώντας διαθέσιμες τις θύρες της (π.χ. HDMI, DVI ή VGA ) για χρήση.

Ορισμένες κάρτες οθόνης διαθέτουν μόνο μία θύρα για σύνδεση με μια τυπική οθόνη ή προβολέα, ενώ πιο προηγμένες κάρτες ενδέχεται να έχουν θύρες για συνδέσεις σε πολλαπλές πηγές εξόδου, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων οθονών και τηλεοράσεων. Ακόμα άλλες κάρτες μπορεί να έχουν εισόδους για επεξεργασία βίντεο και άλλες προηγμένες εργασίες.

Οι φορητοί υπολογιστές, τα tablet, ακόμα και τα smartphones, έχουν όλες τις κάρτες γραφικών, αν και μικρότερες και συχνά μη αντικαταστάσιμες.

Σημαντικά γεγονότα κάρτας βίντεο

Κάθε μητρική πλακέτα υποστηρίζει μόνο ένα περιορισμένο φάσμα μορφών κάρτας βίντεο, οπότε βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε πάντοτε με τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας πριν κάνετε μια αγορά.

Πολλοί σύγχρονοι υπολογιστές δεν διαθέτουν κάρτες επέκτασης βίντεο, αλλά έχουν ενσωματωμένο βίντεο - GPUs ενσωματωμένα απευθείας στη μητρική πλακέτα. Αυτό επιτρέπει έναν λιγότερο δαπανηρό υπολογιστή αλλά και ένα λιγότερο ισχυρό σύστημα γραφικών. Αυτή η επιλογή είναι σοφή για τον μέσο χρήστη και τον οικιακό χρήστη που δεν ενδιαφέρεται για προηγμένες δυνατότητες γραφικών ή για τα πιο πρόσφατα παιχνίδια.

Οι περισσότερες μητρικές κάρτες με ενσωματωμένο βίντεο επιτρέπουν στο BIOS να απενεργοποιήσει το τσιπ για να χρησιμοποιήσει μια κάρτα γραφικών που είναι εγκατεστημένη σε μια υποδοχή επέκτασης (δείτε πώς θα φτάσετε στο BIOS εδώ ). Η χρήση μιας ειδικής κάρτας γραφικών μπορεί να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του συστήματος, καθώς περιλαμβάνει τη δική του μνήμη RAM , ρυθμιστές ισχύος και ψύξη, έτσι ώστε η μνήμη RAM και η CPU του συστήματος να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλα πράγματα.

Τι κάρτα βίντεο έχω;

Στα Windows, ο ευκολότερος τρόπος για να δείτε ποια κάρτα οθόνης έχετε είναι να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση Συσκευών (δείτε πώς θα φτάσετε εδώ ). Μπορείτε να βρείτε την κάρτα γραφικών που αναγράφεται στην ενότητα Προσαρμογείς οθόνης .

Ένας άλλος τρόπος για να δείτε ποια κάρτα γραφικών έχετε μέσω ενός δωρεάν εργαλείου πληροφοριών συστήματος όπως το Speccy , το οποίο προσδιορίζει τον κατασκευαστή, το μοντέλο, την έκδοση του BIOS, το αναγνωριστικό συσκευής, τη διεπαφή διαύλου, τη θερμοκρασία, την ποσότητα μνήμης και άλλες λεπτομέρειες της κάρτας βίντεο.

Το άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή είναι μια άλλη επιλογή, επιτρέποντάς σας να δείτε μόνοι σας τι είναι εγκατεστημένη η κάρτα γραφικών. Κάνοντας αυτό φυσικά απαιτείται αν σκοπεύετε να αντικαταστήσετε την κάρτα γραφικών, αλλά απλά προσδιορίζοντας τις πληροφορίες γι 'αυτό γίνεται καλύτερα μέσω του λογισμικού που ανέφερα παραπάνω.

Πώς να εγκαταστήσετε ή να ενημερώσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης κάρτας βίντεο

Όπως όλα τα hardware, μια κάρτα γραφικών απαιτεί ένα πρόγραμμα οδήγησης συσκευής για να επικοινωνεί με το λειτουργικό σύστημα και άλλο λογισμικό υπολογιστή. Η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείτε για την ενημέρωση οποιουδήποτε είδους υλικού ισχύει για την ενημέρωση ενός προγράμματος οδήγησης κάρτας οθόνης.

Εάν γνωρίζετε ποιο πρόγραμμα οδήγησης κάρτας γραφικών χρειάζεστε, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο του κατασκευαστή και να το κατεβάσετε με μη αυτόματο τρόπο. Αυτός είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε προγράμματα οδήγησης επειδή μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο οδηγός είναι σταθερός και δεν περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

Ακολουθήστε τους οδηγούς της κάρτας βίντεο AMD Radeon ή αυτόν τον σύνδεσμο NVIDIA GeForce Video Drivers για να αποκτήσετε τους πιο πρόσφατους και επίσημους συνδέσμους λήψης για προγράμματα οδήγησης καρτών γραφικών AMD ή NVIDIA. Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάρτα γραφικών AMD ή NVIDIA, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να βρείτε και να κάνετε λήψη οδηγών από τους ιστότοπους κατασκευαστών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εύρεση των σωστών προγραμμάτων οδήγησης για την κάρτα σας.

Μόλις κατεβάσετε το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών που ταιριάζει με το υλικό σας, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς μπορώ να ενημερώσω προγράμματα οδήγησης στα Windows; αν χρειάζεστε βοήθεια για την τοποθέτησή του. Ευτυχώς, οι περισσότεροι οδηγοί καρτών βίντεο είναι αυτόματα εγκατεστημένοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε αυτά τα βήματα χειροκίνητης ενημέρωσης.

Εάν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών που χρειάζεστε ή αν δεν θέλετε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης με μη αυτόματο τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα για να ανιχνεύσετε αυτόματα το πρόγραμμα οδήγησης που χρειάζεστε και ακόμα να το κατεβάσετε για εσάς. Το αγαπημένο μου πρόγραμμα που μπορεί να κάνει αυτό είναι το Driver Booster , αλλά μπορείτε να βρείτε αρκετές άλλες στη λίστα δωρεάν εργαλείων ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης .