Τι σημαίνει κλιμακωτή;

Αυτό είναι μεγάλο - αλλά πόσο καλά μπορεί να κλιμακωθεί;

Ελαφρά χειροκροτήματα και ικανοποιητικά γκρίνια γεμίζουν το δωμάτιο καθώς ο συνάδελφος τελειώνει την παρουσίασή του και παίρνει μια θέση. Υπάρχει μια στιγμιαία παύση καθώς το αφεντικό σας σαρώνει το τραπέζι, περιμένοντας κάποιον να ανοίξει τη συζήτηση. Πριν από τη σιωπή έχει την ευκαιρία να μετατραπεί σε αμήχανη, μιλάει μια φωνή ανάκρισης. " Η πρότασή σας είναι περιεκτική και φιλόδοξη, ο Gary, αλλά μπορεί να το κλίμα; "

Καθορισμός της επεκτασιμότητας

Η επεκτασιμότητα - ή η επεκτασιμότητα - είναι ένας όρος που απαντάται συχνότερα στον κόσμο των επιχειρήσεων / οικονομικών, που συνήθως εφαρμόζεται σε μια διαδικασία, προϊόν, μοντέλο, υπηρεσία, σύστημα, μέγεθος δεδομένων ή δραστηριότητα. Πρόκειται για ζήτημα ανάπτυξης που αξιολογεί σημαντικά κριτήρια προκειμένου να προσδιοριστεί η σκοπιμότητα και η αξία για κάθε συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία.

Όταν κάποιος ρωτάει, " Μπορεί να κλιμακωθεί; " θέλουν να μάθουν πόσο καλά η διαδικασία κατασκευής ή εξυπηρέτησης μπορεί να επεκταθεί ή να συρρικνωθεί για να ικανοποιήσει διαφορετικές απαιτήσεις, όπως:

  1. Μεγαλύτερη ζήτηση
  2. Μειωμένη ζήτηση
  3. Ξαφνικές διακοπές ρεύματος ή άλλοι τύποι προβλημάτων εξόδου
  4. Ώρα να κυκλοφορήσει στην αγορά
  5. Απόδοση των επενδύσεων.

Βασικά ζητήματα σχετικά με τα κλιμακούμενα προϊόντα ή υπηρεσίες

Οι κύριοι παράγοντες (π.χ. μετρήσεις απόδοσης) που θεωρούνται πιο συχνά είναι:

Ένα παράδειγμα επεκτασιμότητα στην πραγματική ζωή

Ας πούμε ότι αναστρέφετε τις τέλειες τηγανίτες για την οικογένειά σας κάθε Σαββατοκύριακο. Έχοντας τέσσερις πεινασμένους εφήβους σας κρατά απασχολημένους στην κουζίνα, αλλά είναι απλό και διαχειρίσιμο. Έτσι, όταν η ανάπτυξη μεγαλώνει - το μαντέψατε - θέλουν να φάνε δύο φορές περισσότερα από τηγανίτες. Μπορείτε να επεξεργαστείτε αποτελεσματικά και αμέσως την διαδικασία μαγειρέματος πρωινού για να καλύψετε τις φημισμένες απαιτήσεις; Σίγουρος! Είναι επειδή έχετε:

Αλλά τι θα έπρεπε αν έπρεπε να μαγειρέψετε μια διπλή παρτίδα από τηγανίτες για τετρακόσια άτομα ; Τι συμβαίνει με τέσσερις χιλιάδες ; Το ζήτημα της επεκτασιμότητας γίνεται πολύ πιο πολύπλοκο. Πώς θα συνέβαινε για την επίτευξη αυτών των στόχων (δηλαδή τη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων και τη διαχείριση του χρόνου) χωρίς να σπάσει (ή τρελός);

Για τους εκκινητές, η χρέωση των ανθρώπων για τηγανίτες θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση του κόστους των συστατικών και των μαγειρικών σκευών. Θα χρειαστείτε μια μεγάλη τραπεζαρία για να φιλοξενήσετε εκείνους τους επισκέπτες, αλλά και μια μεγαλύτερη κουζίνα για να υποστηρίξετε ταχεία υπηρεσία φαγητού, μαζί με μισθωμένο προσωπικό εκπαιδευμένο στους τρόπους σας για τη φρεσκάδα μαγειρέματος. Η διαχείριση κεφαλαίων / συναλλαγών, η μίσθωση χώρου εστιατορίου και η διαχείριση των υπαλλήλων παρουσιάζουν επιπλέον πρόσθετες δαπάνες που πρέπει να αξιολογηθούν - επηρεάζοντας τελικά την τιμή των παραγγελιών.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, αξίζει τον κόπο να φουσκώσει αυτή η λειτουργία της κρέμας; Εάν το προβλεπόμενο κέρδος είναι χαμηλό ή ανύπαρκτο, πιθανότατα όχι. Αλλά αν οι αριθμοί φαίνονται καλές για τη δημιουργία μελλοντικών κερδών, τότε συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση ενός ισχυρού τμήματος ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού σχεδίου!

Τι σημαίνει να μειωθεί

Συχνά, η κλιμάκωση τείνει να ανεβαίνει, επειδή η υπόθεση είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν το προϊόν ή την υπηρεσία. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δημιουργεί ένα πρωτότυπο ενός προϊόντος για να δείξει πιθανούς επενδυτές. Αυτοί οι επενδυτές αναμφισβήτητα θα εξετάσουν τη ζήτηση της αγοράς και τα βήματα και το κόστος που συνεπάγεται η μαζική παραγωγή . Αλλά το αντίστροφο - κλιμάκωση προς τα κάτω - είναι επίσης δυνατό.

Ας πούμε ότι το πρωτότυπο του προϊόντος είναι ικανό να μαγειρεύει και να εξυπηρετεί δέκα χιλιάδες τηγανίτες ανά δευτερόλεπτο , αλλά ο εξοπλισμός είναι επίσης το μέγεθος ενός σπιτιού τεσσάρων υπνοδωματίων. Παρόλο που είναι σίγουρα εντυπωσιακό, πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν να μάθουν πώς μπορεί να μειωθεί η ιδέα. Μια μηχανή που παράγει λιγότερες τηγανίτες ανά δευτερόλεπτο, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει από το εσωτερικό ενός τροχόσπιτου, θα ήταν πολύ πιο ρεαλιστική και χρήσιμη.

Ή, ίσως πιο ρεαλιστικά, τι θα έκανε το τοπικό σπιτικό κέφαλο αν πλημμύρα έπληξε μέρος της πόλης και οι πελάτες μειώθηκαν για εβδομάδες; Θα χρειαζόταν να μειώσει την παραγωγή της κρέμας, αλλά να είναι έτοιμος να μειώσει τα ποσά, όταν οι πελάτες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά το πρωινό.

Θα δείτε τον όρο αυτό συχνά από την άποψη της τεχνολογίας, επειδή πολλές τωρινές διαδικασίες τροφοδοτούνται από μηχανογραφικά μηχανήματα.