Τι είναι το κινητό τηλέφωνο;

Και γιατί τα κινητά τηλέφωνα ονομάζονται κινητά τηλέφωνα;

Ένα κινητό τηλέφωνο είναι οποιοδήποτε φορητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί τεχνολογία κυψελοειδούς δικτύου για την πραγματοποίηση και λήψη κλήσεων. Το όνομα προέρχεται από τη κυτταρική δομή αυτών των δικτύων. Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα που είναι κάτι διαφορετικό από τα smartphones, αλλά τεχνικά, κάθε κινητό τηλέφωνο, από την τελευταία συσκευή Android μέχρι το απλούστερο τηλεφωνικό χαρακτηριστικό, είναι ένα κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση των κλήσεων σας, αντί για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει το ίδιο το ακουστικό. Όσο ένα τηλέφωνο μπορεί να μεταδώσει ένα σήμα σε ένα κυψελοειδές δίκτυο, είναι ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο όρος Κινητό τηλέφωνο είναι εναλλάξιμος με τους όρους Cellular Phone και Mobile Phone . Όλα σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Ο όρος Smartphone έχει έρθει να σημαίνει ένα κινητό τηλέφωνο που προσφέρει πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από απλά κλήσεις, μηνύματα SMS και βασικό λογισμικό διοργανωτών. Συχνά, όταν μιλάμε για κινητά τηλέφωνα, το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα απλό χαρακτηριστικό τηλέφωνο, ενώ το smartphone χρησιμοποιείται για να περιγράψει πιο προηγμένα τηλέφωνα με οθόνη αφής.

Το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο αναπτύχθηκε από την Motorola μεταξύ 1973 και 1983 και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1984. Αυτό το τεράστιο κινητό τηλέφωνο των 28 ουγκιών (790 γραμμάρια), το οποίο ονομάζεται DynaTAC 8000x , κοστίζει 3995,00 δολάρια και χρειάζεται να χρεωθεί μετά μόλις τριάντα λεπτά χρήσης. Το DynaTAC 8000x είναι σχεδόν ακατανόητο ως κινητό τηλέφωνο σε σύγκριση με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα. Εκτιμάται ότι υπήρχαν πάνω από 5 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται στο τέλος του 2012.

Κυψελοειδή δίκτυα

Ένα κυψελοειδές δίκτυο, το οποίο δίνει το όνομα των κινητών τηλεφώνων, αποτελείται από κυψελωτούς ιστούς ή πύργους που διανέμονται σε ολόκληρη τη χώρα σε ένα πλέγμα μοτίβο. Κάθε ιστός καλύπτει μια σχετικά μικρή περιοχή του πλέγματος, συνήθως περίπου δέκα τετραγωνικά μίλια, που ονομάζεται Cell. Οι μεγάλοι φορείς κινητής τηλεφωνίας (AT & T, Sprint, Verizon, Vodafone, T-Mobile κ.λπ.) δημιουργούν και χρησιμοποιούν τους δικούς τους κυψελωτούς ιστούς και επομένως ελέγχουν το επίπεδο κυτταρικής κάλυψης που μπορούν να παρέχουν. Αρκετοί τέτοιοι πύργοι μπορούν να τοποθετηθούν στον ίδιο πύργο.

Όταν πραγματοποιείτε μια κλήση σε ένα κινητό τηλέφωνο, το σήμα μετακινείται μέσω του αέρα στον πλησιέστερο ιστό ή πύργο και στη συνέχεια μεταδίδεται σε ένα δίκτυο μεταγωγής και τελικά στο ακουστικό του ατόμου που καλείτε μέσω του ιστού που βρίσκεται πλησιέστερα προς αυτά. Εάν κάνετε μια κλήση ενώ ταξιδεύετε, σε ένα κινούμενο όχημα, για παράδειγμα, μπορείτε να μετακινηθείτε γρήγορα από την εμβέλεια ενός πύργου κυψέλης στην περιοχή ενός άλλου. Δεν υπάρχουν δύο γειτονικά κελιά που χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές, αλλά η μετάβαση μεταξύ των κυψελοειδών περιοχών ιστού θα είναι κανονικά απρόσκοπτη.

Κυτταρική κάλυψη

Σε ορισμένες χώρες, η κυψελοειδής κάλυψη είναι σχεδόν πλήρης αν είστε με έναν από τους μεγάλους εθνικούς μεταφορείς. Θεωρητικά ούτως ή άλλως. Όπως θα περίμενε κανείς, η κυψελοειδής κάλυψη σε δομημένες περιοχές είναι συνήθως καλύτερη από ό, τι σε περισσότερες αγροτικές περιοχές. Περιοχές όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου κάλυψη είναι συνήθως περιοχές όπου υπάρχει κακή πρόσβαση ή περιοχές όπου υπάρχει ελάχιστο όφελος για τους μεταφορείς κυττάρων (για παράδειγμα, περιοχές με αραιοκατοικημένες περιοχές). Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τον μεταφορέα σας, αξίζει τον κόπο να δείτε ποια είναι η κάλυψή τους στην περιοχή σας.

Οι κυψελωτοί ιστούς σε τοποθεσίες όπως είναι οι πόλεις είναι συχνά αρκετά κοντά, μερικές φορές σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, επειδή κτίρια και άλλες δομές μπορούν να επηρεάσουν το σήμα. Σε ανοικτές περιοχές, η απόσταση μεταξύ των ιστών μπορεί να είναι αρκετά μίλια, καθώς υπάρχει λιγότερη διαταραχή των ραδιοκυμάτων. Εάν το κυψελοειδές σήμα είναι απλώς πολύ αδύναμο (και όχι ανύπαρκτο), είναι δυνατό οι καταναλωτές να αγοράσουν έναν κυτταρικό αναμεταδότη ή ένα διαλυτή δικτύου , και οι δύο μπορούν να ενισχύσουν και να ενισχύσουν ένα ασθενές σήμα.