Τύπος του χώρου μεταξύ των χαρακτήρων, των λέξεων και των προτάσεων

Lost in spaces ... Βρείτε το σωστό αριθμό και μέγεθος των χαρακτήρων διαστήματος

Πόσο μεγάλο είναι ένας χώρος; Δεν χώρος, το τελικό σύνορο. Μιλάμε για πολύ μικρότερους χώρους που πληκτρολογείτε στο πληκτρολόγιό σας. Είναι ο χώρος που δημιουργείτε με τη γραμμή διαστήματος καθώς και συγκεκριμένα μήκη χώρου που απαιτούν ειδικές πληκτρολογήσεις και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε.

Δεν δημιουργούνται ίσοι όλοι οι χώροι. Και τα διαστήματα μεταξύ των λέξεων και των προτάσεων διαφέρουν μεταξύ των πολλών γραπτών γλωσσών του κόσμου. Για τους σκοπούς αυτού του αποστασιοποιημένου άρθρου θα κολλήσω με την αγγλική γλώσσα κυρίως και τα διαστήματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη στοιχειοθεσία.

Θα αγγίξουμε επίσης τους διαδικτυακούς χώρους. Συνολικά αυτοί είναι λευκοί χαρακτήρες χώρου . (Σχετικά, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με την αρχή του σχεδιασμού του λευκού χώρου .)

Αριθμός χώρων

Γνωρίζατε ότι δεν υπάρχουν όλες οι γλώσσες μεταξύ των λέξεων; Και το διάστημα μεταξύ των προτάσεων ποικίλλει επίσης. Η συζήτηση για ένα ή δύο μεταξύ των προτάσεων πηγαίνει πέρα ​​δώθε. Μερικές φορές υπάρχουν περισσότερα στην πλευρά του διαστήματος και άλλες φορές οι δύο διαχωριστές οδηγούν τη συζήτηση. Στο διαγραμμένο υλικό, ένας χώρος είναι ο προτιμώμενος αριθμός χώρων. (Διαφωνώ; Πολλά πράγματα.). Ένα ευχάριστο μέσο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός χαρακτήρα διαστήματος διαφορετικού από την προεπιλεγμένη που παίρνετε όταν χτυπάτε το πλήκτρο διαστήματος.

Δεν είναι μόνο ο χώρος ανάμεσα σε λέξεις και προτάσεις που γίνονται ένα θέμα στο έντυπο και στον ιστό. Υπάρχουν συνήθεις συμβάσεις όταν πρόκειται για το διάστημα πριν ή μετά από ορισμένα σύμβολα και συντομογραφίες. Στα αγγλικά δεν υπάρχει συνήθως χώρος μεταξύ ενός αριθμού και του ποσοστού (%), αλλά δεν είναι απαραίτητα λάθος να γράφετε 15% αντί για 15%.

Ωστόσο, σε άλλες γλώσσες, ένας χώρος πριν από το% είναι ο κανόνας. Μερικές φορές οι χώροι χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση του κειμένου και όχι για οποιονδήποτε συγκεκριμένο οδηγό στυλ. Για παράδειγμα, σε μερικές γραμματοσειρές ένας σχεδιαστής μπορεί να αισθάνεται ότι μια παύλα em χρειάζεται λίγο χώρο που να το διαχωρίζει από το περιβάλλον κείμενο - όπως αυτό, αντί-όπως αυτό.

Σπάσιμο και μη σπασίματα

Κανονικά, ενώ πληκτρολογείτε σε έναν υπολογιστή, όταν φτάσετε στο περιθώριο, το λογισμικό θα αναζητήσει ένα χώρο όπου μπορεί να τερματίσει τη γραμμή και να ξεκινήσει μια νέα γραμμή τύπου. Αυτό μπορεί να αναφέρεται ως περιτύλιξη γραμμής, περιτύλιξη κειμένου ή διάλειμμα γραμμής . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμήχανες ή λιγότερο από ιδανικές διακοπές όπως:

Η διάσκεψη QA έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο
5. Θα ήθελα όλοι οι ηγέτες των ομάδων να φτάσουν στο 7
AM για γρήγορη διαδρομή. Είσαι επίσης
αναμένεται να συμμετάσχει σε μια συνάντηση ξεσπάσματος στο
μεσημέρι με ειδικό επισκέπτη, Αλέξανδρο Φινλέι
Johnston, Αντιπρόεδρος της South Operations QA.

Στο (υπερβολικό) παράδειγμα, παραπάνω, θα ήταν καλύτερο αν η ημερομηνία, ο χρόνος και το όνομα του κ. Johnston θα μπορούσαν να εμφανιστούν το καθένα μαζί, αντί να σπάσουν στην επόμενη γραμμή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα μη σπασμένο διάστημα μεταξύ των τμημάτων που δεν θέλετε να χωριστούν. Το λογισμικό είτε θα κρατήσει το κείμενο μαζί στο τέλος της γραμμής είτε θα σπάσει προηγουμένως να το μεταφέρει στην επόμενη γραμμή. Άλλα ονόματα για ένα μη σπασμένο χώρο περιλαμβάνουν: μη σπαστό χώρο, σταθερό χώρο ή σκληρό χώρο.

Σε HTML, ένας μη διαχωριστικός χώρος κρατάει λέξεις μαζί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εισάγει εσοχές, και να κάνει άλλα κόλπα διάταξης.

Μέγεθος χώρων

Το μέγεθος ενός χώρου στην τυπογραφία δεν είναι απόλυτο.

Αλλάζει σε σχέση με το μέγεθος σημείου της γραμματοσειράς. Το προεπιλεγμένο (διάστημα) διάστημα μεταξύ των λέξεων είναι μεγαλύτερο σε κείμενο 24 σημείων από ό, τι σε κείμενο 12 σημείων. Διάφοροι ειδικοί χώροι χρησιμοποιούνται στη στοιχειοθέτηση και βασίζονται σε ένα em. Ένα em είναι ισοδύναμο με το μέγεθος του σημείου μιας συγκεκριμένης γραμματοσειράς. Σε μια γραμματοσειρά 12 σημείων, το em είναι 12 πόντοι. Διάφοροι χαρακτήρες διαστήματος κυμαίνονται από το χώρο em στο 1 em στο χώρο των μαλλιών στο 1/10 ενός em ή μικρότερο. Ο κανονικός κενός χώρος μεταξύ των λέξεων, που δημιουργείται πατώντας το πλήκτρο διαστήματος, είναι γενικά περίπου 1/3 έως 1/4 του μεγέθους ενός em. Για τύπους 12 σημείων ο κανονικός χώρος μεταξύ των λέξεων θα ήταν περίπου 3 έως 4 πόντους πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε πρόσθετη παρακολούθηση ή απόσταση μεταξύ χαρακτήρων .

Δείτε τον πίνακα στο τέλος αυτού του άρθρου για ονόματα, περιγραφές και κωδικούς για 12 διαφορετικούς χαρακτήρες λευκού διαστήματος.

Σχεδιασμός με λευκούς χαρακτήρες διαστήματος

Μερικοί σχεδιαστές βρίσκουν ότι ένας κανονικός χώρος ή χώρος ανάμεσα σε ορισμένους χαρακτήρες δεν είναι ελκυστικός. Αντ 'αυτού, θα εισάγουν em, en, λεπτά, τρίχες ή κάποια άλλη απόσταση. Σε ορισμένους τύπους τυπογραφικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών ή επιστημονικών τύπων, απαιτούνται ή προτιμώνται οι χώροι που είναι παχύτεροι ή λεπτότεροι από τους κανονικούς χώρους. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόκειται για γνώμη ή προτίμηση του πελάτη ή του σχεδιαστή. Ορισμένα σημεία όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν:

Τα σεμινάρια και τα πρότυπα σχετικά με τη χρήση ειδικών χαρακτήρων διαστήματος:

Μερικοί από τους συνηθέστερους χαρακτήρες διαστήματος εμφανίζονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα. Σημειώστε ότι ορισμένα προγράμματα περιήγησης ενδέχεται να μην εμφανίζουν σωστά κάποιους από αυτούς τους χαρακτήρες. Για να εισαγάγετε αυτούς τους ειδικούς χαρακτήρες σε ένα Mac, χρησιμοποιήστε το Palette χαρακτήρων / Προβολή χαρακτήρων. Για τα Windows χρησιμοποιήστε το χάρτη χαρακτήρων (χρησιμοποιήστε το Alt + 0160 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο για ένα μη σπασμένο διάστημα). Σημειώστε ότι όλες οι γραμματοσειρές δεν περιέχουν όλους αυτούς τους ειδικούς χαρακτήρες διαστήματος.

Για να βρείτε γρήγορα όλους τους διαθέσιμους χαρακτήρες διαστήματος σε μια γραμματοσειρά χρησιμοποιώντας τον Χάρτη χαρακτήρων των Windows 7:

  1. Ανοίξτε τον Χάρτη χαρακτήρων και ελέγξτε το πλαίσιο Προηγμένη προβολή, εάν δεν έχει ήδη επιλεγεί.
  2. Επιλέξτε τη γραμματοσειρά σας από το αναπτυσσόμενο μενού (πάνω από το χάρτη χαρακτήρων).
  3. Επιλέξτε το επιθυμητό σύνολο χαρακτήρων (όπως το Unicode).
  4. Στο παράθυρο Αναζήτηση:: πληκτρολογήστε το διάστημα λέξεων και κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση.
  5. Τα περισσότερα από τα πλαίσια χαρακτήρων διαστήματος θα φαίνονται κενά, οπότε τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω σε ένα κενό πλαίσιο για να δείτε τα ονόματα χαρακτήρων.
  6. Εναλλακτικά, αντί για αναζήτηση, επιλέξτε Υποκατηγορία Unicode κάτω από την ενότητα Ομαδοποίηση από: στη συνέχεια επιλέξτε Γενική στίξη στο αναδυόμενο παράθυρο. Οι περισσότεροι διαστημικοί χαρακτήρες θα είναι εκεί μαζί με περιόδους, θαυμαστικά σημεία και άλλα σημεία στίξης. Αυτό θα σας δείξει επίσης μερικούς χαρακτήρες χώρου που μπορεί να μην έχουν χώρο στα ονόματά τους (όπως ένα τετραπλό).

Ένα δεκάδες χαρακτήρες διαστήματος

Ονομα Περιγραφή HTML Unicode
Κανονική (σπάσιμο) περίπου 1/4 έως 1/3 ενός em, αλλά ποικίλλει ανάλογα με τη γραμματοσειρά. ονομάζεται επίσης κενό διάστημα ή χώρο λέξεων χρησιμοποιήστε το πλήκτρο διαστήματος U + 0020
Κανονική μη σπάσιμο ίδιο μέγεθος με έναν κανονικό χώρο, αλλά δεν θα επιτρέψει αυτόματη διακοπή γραμμής U + 00A0
En το μισό πλάτος ενός em? ονομάζεται επίσης καρύδι U + 2002
Εμ πλάτος ενός em? το μέγεθος του σημείου (ύψος) της γραμματοσειράς. ονομάζεται επίσης και προβάτων U + 2003
Τρεις ανά em περίπου το 1/3 του em; που ονομάζεται επίσης Τρίτος χώρος ή Χοντρό διάστημα U + 2004
Τέσσερα ανά em περίπου το 1/4 του em; επίσης αποκαλούμενο διάστημα Quarter ή Mid space U + 2005
Έξι ανά ημέρα περίπου 1/6 ενός em? επίσης αποκαλούμενο έκτο διάστημα. μπορεί να είναι ίδιο με ένα λεπτό χώρο U + 2006
Εικόνα για το πλάτος ενός μοναδικού μονοψήφιου ψηφίου (αριθμός) σε μια γραμματοσειρά. πλάτος πίνακα U + 2007
Σημεία στίξης για το πλάτος μιας περιόδου, κόμμα ή θαυμαστικό (ο χαρακτήρας και ο χώρος που τον περιβάλλει) U + 2008
Λεπτός περίπου 1/5 έως 1/8 ενός em U + 2009
Μαλλιά περίπου 1/10 έως 1/24 ενός em; ο λεπτότερος χώρος σε μια γραμματοσειρά. ονομάζεται επίσης hairline χώρο U + 200Α
Μεσαίο Μαθηματικό 4 / 18th of em; που χρησιμοποιείται στη μαθηματική τυπογραφία U + 205F
Επιλέξτε το δρόμο σας για την εκτύπωση του Desktop
Επιλέξτε λογισμικό: Λογισμικό Desktop Publishing και Σχεδιασμού
Συμβουλές & Tutorials: Πώς να κάνετε Δημοσίευση Desktop
Εκπαίδευση, Απασχόληση: Καριέρα στην εκτύπωση επιτραπέζιων υπολογιστών
Στην τάξη: Επιστροφή στο σχολείο με τη δημοσίευση επιτραπέζιων υπολογιστών
Κάνε κάτι: Πράγματα που πρέπει να κάνετε με τη χρήση του Desktop Publishing
Χρήση προτύπων: Πρότυπα για εκτύπωση και δημοσίευση στο Web