Πώς να χρησιμοποιήσετε ειδικούς χαρακτήρες και σύμβολα στο Word

Ορισμένα σύμβολα και ειδικοί χαρακτήρες που μπορεί να θέλετε να πληκτρολογήσετε στο έγγραφό σας στο Microsoft Word δεν εμφανίζονται στο πληκτρολόγιό σας, αλλά μπορείτε ακόμα να τις συμπεριλάβετε στο έγγραφό σας με μερικά μόνο κλικ. Εάν χρησιμοποιείτε αυτούς τους ειδικούς χαρακτήρες συχνά, μπορείτε ακόμη και να τους αντιστοιχίσετε με τα πλήκτρα συντόμευσης για να τους διευκολύνετε ακόμα περισσότερο.

Τι είναι οι ειδικοί χαρακτήρες ή τα σύμβολα στο Word;

Οι ειδικοί χαρακτήρες είναι σύμβολα που δεν εμφανίζονται σε ένα πληκτρολόγιο. Τι θεωρούνται ειδικοί χαρακτήρες και τα σύμβολα θα διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα σας, την γλώσσα που έχετε εγκαταστήσει στο Word και στο πληκτρολόγιό σας. Αυτά τα σύμβολα και οι ειδικοί χαρακτήρες μπορούν να περιλαμβάνουν κλάσματα, σύμβολα εμπορικών σημάτων και πνευματικών δικαιωμάτων, σύμβολα νομισμάτων ξένων χωρών και πολλά άλλα.

Το Word κάνει διάκριση μεταξύ συμβόλων και ειδικών χαρακτήρων, αλλά δεν πρέπει να δυσκολεύεστε να εντοπίσετε και να εισαγάγετε είτε στα έγγραφά σας.

Εισαγωγή ενός συμβόλου ή ειδικού χαρακτήρος

Για να εισαγάγετε ένα σύμβολο, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Word 2003

  1. Κάντε κλικ στο Εισαγωγή στο επάνω μενού.
  2. Κάντε κλικ στο Σύμβολο ... Αυτό ανοίγει το παράθυρο διαλόγου Σύμβολο.
  3. Επιλέξτε το σύμβολο που θέλετε να εισαγάγετε.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Εισαγωγή στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου.

Μόλις εισαχθεί το σύμβολό σας, κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο .

Word 2007, 2010, 2013 και 2016

  1. Κάντε κλικ στην καρτέλα Εισαγωγή .
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Σύμβολο στην ενότητα Ακραίων Δεξιών συμβόλων του μενού Κορδέλα. Αυτό θα ανοίξει ένα μικρό κουτί με μερικά από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα σύμβολα. Αν το σύμβολο που αναζητάτε είναι σε αυτήν την ομάδα, κάντε κλικ στο κουμπί αυτό. Το σύμβολο θα εισαχθεί και τελειώσετε.
  3. Αν το σύμβολο που ψάχνετε δεν βρίσκεται στο μικρό πλαίσιο συμβόλων, κάντε κλικ στο στοιχείο Περισσότερα σύμβολα ... στο κάτω μέρος του μικρού κουτιού.
  4. Επιλέξτε το σύμβολο που θέλετε να εισαγάγετε.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Εισαγωγή στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου.

Μόλις εισαχθεί το σύμβολό σας, κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο .

Τι εάν δεν βλέπω το σύμβολο μου;

Αν δεν βλέπετε τι ψάχνετε ανάμεσα στα σύμβολα στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στην καρτέλα Ειδικά Χαρακτικά και κοιτάξτε εκεί.

Εάν το σύμβολο που αναζητάτε δεν βρίσκεται κάτω από την καρτέλα Ειδικοί χαρακτήρες, μπορεί να είναι μέρος συγκεκριμένου συνόλου γραμματοσειρών. Κάντε κλικ πίσω στην καρτέλα Σύμβολα και κάντε κλικ στην αναπτυσσόμενη λίστα με την ένδειξη "Γραμματοσειρά". Μπορεί να χρειαστεί να κοιτάξετε μέσα από πολλά σύνολα γραμματοσειρών εάν δεν είστε βέβαιοι σε ποιο σύμβολο μπορεί να συμπεριληφθεί το σύμβολό σας.

Αντιστοίχιση πλήκτρων συντομεύσεων σε σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά ένα συγκεκριμένο σύμβολο, ίσως θελήσετε να σκεφθείτε την εκχώρηση ενός πλήκτρου συντόμευσης στο σύμβολο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να εισάγετε το σύμβολο στα έγγραφά σας με ένα γρήγορο συνδυασμό πλήκτρων, παρακάμπτοντας τα μενού και τα παράθυρα διαλόγου.

Για να αντιστοιχίσετε ένα πληκτρολόγιο σε ένα σύμβολο ή έναν ειδικό χαρακτήρα, ανοίξτε πρώτα το πλαίσιο διαλόγου Σύμβολο όπως περιγράφεται στα βήματα κάτω από την εισαγωγή των συμβόλων παραπάνω.

  1. Επιλέξτε το σύμβολο που θέλετε να αντιστοιχίσετε σε ένα πλήκτρο συντόμευσης.
  2. Κάντε κλικ στο πλήκτρο Συντόμευση πλήκτρων . Αυτό ανοίγει το παράθυρο διαλόγου "Προσαρμογή πληκτρολογίου".
  3. Στο πεδίο "Πατήστε νέο πλήκτρο συντόμευσης", πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να εισαγάγετε αυτόματα το σύμβολο ή το χαρακτήρα που έχετε επιλέξει.
    1. Εάν ο συνδυασμός πλήκτρων που επιλέγετε έχει ήδη αντιστοιχιστεί σε κάτι άλλο, θα ειδοποιηθείτε για ποια εντολή αντιστοιχίζεται αυτή τη στιγμή δίπλα στην ετικέτα "Currently assigned to". Αν δεν θέλετε να αντικαταστήσετε αυτήν την εργασία, κάντε κλικ στο Backspace για να καταργήσετε το πεδίο και να δοκιμάσετε ένα άλλο πληκτρολόγιο.
  4. Επιλέξτε τη θέση στην οποία θέλετε να αποθηκευτεί η νέα εργασία από την αναπτυσσόμενη λίστα με τίτλο "Αποθήκευση αλλαγών" (* δείτε τη σημείωση παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό).
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Εκχώρηση και στη συνέχεια στο κουμπί Κλείσιμο .

Τώρα μπορείτε να εισαγάγετε το σύμβολό σας απλά κάνοντας κλικ στο καθορισμένο πληκτρολόγιο.

* Έχετε την επιλογή να αποθηκεύσετε το πλήκτρο συντόμευσης για το σύμβολο με ένα συγκεκριμένο πρότυπο , όπως το πρότυπο Normal, αυτό στο οποίο βασίζονται όλα τα έγγραφα από προεπιλογή ή με το τρέχον έγγραφο. Εάν επιλέξετε το τρέχον έγγραφο, το πλήκτρο συντόμευσης θα εισάγει το σύμβολο μόνο όταν επεξεργάζεστε αυτό το έγγραφο. εάν επιλέξετε ένα πρότυπο, το πλήκτρο συντόμευσης θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα έγγραφα που βασίζονται σε αυτό το πρότυπο.