Το SketchUp έφτασε από το Google στο Trimble

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για το Google να πουλάει οτιδήποτε, αν και το κάνουν περιστασιακά. Πώλησαν τη Motorola μετά την εξόρυξη για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Πώλησαν το SketchUp μετά από μια μακρά σχέση με το εύκολο στη χρήση εργαλείο 3D μοντελοποίησης.

Τις περισσότερες φορές, όταν η Google ενδιαφέρεται για μια τεχνολογία αλλά δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μέλλον του προϊόντος, απλά το σκοτώνει. Αυτό συνέβη με τους φτωχούς Picnik . Η online υπηρεσία επεξεργασίας φωτογραφιών, η οποία αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς για τις λειτουργίες εύκολης και διασκεδαστικής επεξεργασίας και την δυνατότητα επεξεργασίας από πολλούς ιστότοπους κοινής χρήσης φωτογραφιών, έγινε θύμα του νεκροταφείου της Google . Εάν είχαν αναπτύξει την υπηρεσία ως αυτόνομη, νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο Instagram, αλλά η Google αποφάσισε ότι η ομάδα και τα χαρακτηριστικά θα λειτουργούσαν καλύτερα ως μέρος του κιτ δημιουργικής του Google+ . Είναι κρίμα, αλλά αυτός είναι ο τρόπος της Google. Ακόμα πιο σκοτεινές υπηρεσίες καταπίνονται και επαναχρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των υπαρχόντων προϊόντων. Η μηχανική JotSpot χρησιμοποιήθηκε στους ιστότοπους Google, η τεχνολογία Tonic Systems χρησιμοποιήθηκε στα Έγγραφα Google. Ο Aardvark είχε καθαριστεί και σκοτώθηκε μετά την αγορά της εταιρείας, αλλά δεν είναι σαφές πού η τεχνολογία κατέληξε να χρησιμοποιείται, αν και οπουδήποτε.

Η πώληση του SketchUp ήταν σπάνια για μερικούς λόγους. Πρώτα απ 'όλα, ήταν μια πώληση, και δεύτερον ήταν μια πώληση σε ένα ωραίο κομμάτι κέρδους. Λοιπόν, έτσι οι φήμες λένε, δεδομένου ότι η τιμή δεν ήταν γνωστή. Δεν απέβλεπαν απλώς ένα προϊόν σύγκρουσης συμφερόντων, όπως το βραχίονα SEO της DoubleClick, ή να απορρίπτουν τα τμήματα ενός προϊόντος όπως το Motorola που μόλις αγόραζαν. Το SketchUp ήταν με την Google για λίγο, αφού αγόρασε μια μικρή εκκίνηση που ονομάζεται @Last Software.

Το SketchUp είναι δημοφιλές. Είναι επίσης δωρεάν, που μπορεί να είναι μέρος του δημοφιλούς. Τώρα αποτελεί μέρος της Trimble, μιας εταιρείας ειδικευμένης στις τεχνολογίες GPS. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, αφού η 3-D μοντελοποίηση και το SketchUp θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι έχουν μια φυσική σύνδεση με τις τεχνολογίες GPS. Το SketchUp ήταν πολύ ολοκληρωμένο με το Google Earth. Ένας λόγος για τον οποίο η αλλαγή μπορεί να συνέβη είναι επειδή η Google μπορεί να επικεντρώνεται περισσότερο στη χρήση πραγματικών δεδομένων για τα προϊόντα χαρτών τους, αντί να βασίζεται σε απεικονίσεις 3-D από καλλιτέχνες και χρήστες. Αν ναι, δεν θα χρειαζόταν πλέον να αναπτύξουν ένα αυτόνομο προϊόν 3-D.

Τι σημαίνει το μέλλον για το SketchUp; Η Trimble λέει ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν μια δωρεάν έκδοση του προϊόντος. Θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν στοιχεία στην Τρισδιάστατη αποθήκη Google. Θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την εργασία στο Thingverse, το οποίο είναι το πιο φοβερό πράγμα που συμβαίνει στους οικιακούς εκτυπωτές 3D από την εφεύρεση των οικιακών εκτυπωτών 3D.