Τι δεν γνωρίζετε για την ποιότητα Bluetooth και ήχου

Λόγοι για τους οποίους το Bluetooth μπορεί να μειώσει την ποιότητα ήχου

Το Bluetooth έγινε γρήγορα ο πιο συνηθισμένος τρόπος να απολαμβάνετε ασύρματο ήχο μέσω ηχείων και ακουστικών. Ωστόσο, μια ανησυχία που κάποιοι έχουν είναι σχετικά με το Bluetooth και τη συνολική μείωση της ποιότητας του ήχου. Υπάρχουν όσοι πιστεύουν ότι - από την άποψη της πιστής ακρόασης - είστε πάντα καλύτερα να επιλέγετε μία από τις ασύρματες τεχνολογίες που βασίζονται στο Wi-Fi , όπως το AirPlay, το DLNA, το Play-Fi ή το Sonos.

Ενώ αυτή η πεποίθηση είναι γενικά σωστή, υπάρχει περισσότερος λόγος να χρησιμοποιείτε το Bluetooth από ό, τι ίσως γνωρίζετε.

Το Bluetooth δημιουργήθηκε αρχικά όχι για ψυχαγωγία ήχου, αλλά για σύνδεση ακουστικών τηλεφώνου και ηχείων. Σχεδιάστηκε επίσης με ένα πολύ στενό εύρος ζώνης, το οποίο τον αναγκάζει να εφαρμόζει συμπίεση δεδομένων σε ένα ηχητικό σήμα. Αν και αυτό μπορεί να είναι εντάξει για τηλεφωνικές συνομιλίες, δεν είναι ιδανικό για αναπαραγωγή μουσικής. Όχι μόνο αυτό, αλλά το Bluetooth θα μπορούσε να εφαρμόζει αυτή τη συμπίεση πάνω από τη συμπίεση δεδομένων που μπορεί ήδη να υπάρχει, όπως από αρχεία ψηφιακού ήχου ή πηγές που ρέουν μέσω του Διαδικτύου. Αλλά ένα βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ένα σύστημα Bluetooth δεν χρειάζεται να εφαρμόσει αυτή την πρόσθετη συμπίεση. Εδώ γιατί:

Όλες οι συσκευές Bluetooth πρέπει να υποστηρίζουν SBC (σημαίνει κωδικοποίηση χαμηλής πολυπλοκότητας υποζώνης). Ωστόσο, οι συσκευές Bluetooth ενδέχεται επίσης να υποστηρίζουν προαιρετικούς κωδικοποιητές, οι οποίοι βρίσκονται στην προδιαγραφή Bluetooth Advanced Audio Distribution Profile (A2DP).

Οι προαιρετικοί κωδικοποιητές που αναφέρονται είναι: MPEG 1 & 2 Audio (MP2 και MP3), MPEG 3 & 4 (AAC), ATRAC και aptX. Για να ξεκαθαρίσετε μερικά από αυτά: Η γνωστή μορφή MP3 είναι στην πραγματικότητα MPEG-1 Layer 3, έτσι ώστε το MP3 καλύπτεται από το spec ως προαιρετικό codec. Το ATRAC είναι ένας κωδικοποιητής που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα προϊόντα της Sony, κυρίως στη μορφή ψηφιακής εγγραφής MiniDisc.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές γραμμές από το φύλλο προδιαγραφών A2DP, το οποίο μπορεί να βρεθεί ως έγγραφο PDF στο Bluetooth.org.

4.2.2 Προαιρετικοί κωδικοποιητές

Η συσκευή μπορεί επίσης να υποστηρίζει προαιρετικούς κωδικοποιητές για να μεγιστοποιήσει τη χρηστικότητα της. Όταν το SRC και το SNK υποστηρίζουν τον ίδιο προαιρετικό κωδικοποιητή, αυτός ο κωδικοποιητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για τον υποχρεωτικό κωδικοποιητή.

Σε αυτό το έγγραφο, το SRC αναφέρεται στη συσκευή πηγής και το SNK αναφέρεται στη συσκευή νεροχύτη (ή προορισμού). Έτσι, η πηγή θα είναι το smartphone, το tablet ή ο υπολογιστής σας και ο νεροχύτης θα είναι το ηχείο Bluetooth, τα ακουστικά ή ο δέκτης σας.

Αυτό σημαίνει ότι το Bluetooth δεν χρειάζεται απαραίτητα να προσθέσει επιπλέον συμπίεση δεδομένων σε υλικό που είναι ήδη συμπιεσμένο. Εάν και οι δύο συσκευές πηγής και δεξαμενής υποστηρίζουν τον κωδικοποιητή που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση του αρχικού σήματος ήχου, ο ήχος μπορεί να μεταδοθεί και να ληφθεί χωρίς αλλοίωση . Έτσι, αν ακούτε αρχεία MP3 ή AAC που έχετε αποθηκεύσει στο smartphone, tablet ή υπολογιστή σας, το Bluetooth δεν χρειάζεται να υποβαθμίσει την ποιότητα του ήχου εάν και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν αυτή τη μορφή.

Αυτός ο κανόνας ισχύει επίσης για τις ραδιοφωνικές υπηρεσίες Internet και τις υπηρεσίες μουσικής συνεχούς ροής που κωδικοποιούνται σε MP3 ή AAC, το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος του τι είναι διαθέσιμο σήμερα. Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες μουσικής έχουν εξερευνήσει άλλες μορφές, όπως το πώς χρησιμοποιεί το Spotify τον κωδικοποιητή Ogg Vorbis .

Καθώς το συνολικό εύρος ζώνης του Διαδικτύου αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Bluetooth SIG, την εταιρεία που επιτρέπει την άδεια Bluetooth, η συμπίεση παραμένει ο κανόνας για τώρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το τηλέφωνο πρέπει να είναι σε θέση να μεταδίδει όχι μόνο μουσική, αλλά και δακτυλίους και άλλες ειδοποιήσεις που σχετίζονται με κλήσεις. Ακόμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο κατασκευαστής δεν μπορούσε να αλλάξει από SBC σε MP3 ή AAC συμπίεση, αν το υποστηρίζει η συσκευή λήψης Bluetooth. Έτσι, οι ειδοποιήσεις θα έχουν την εφαρμογή συμπίεσης, αλλά τα εγγενή αρχεία MP3 ή AAC θα περάσουν αμετάβλητα.

Τι είναι το aptX;

Η ποιότητα του στερεοφωνικού ήχου μέσω Bluetooth έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Όποιος γνωρίζει τι συμβαίνει στο Bluetooth, έχει ακούσει τον κωδικοποιητή aptX , ο οποίος διατίθεται στο εμπόριο ως αναβάθμιση στον κωδικοποιητή SBC με εντολή. Ο ισχυρισμός για φήμη για το aptX είναι η ικανότητά του να αποδίδει ποιότητα "ήχου CD" σε ασύρματο Bluetooth. Απλά θυμηθείτε ότι τόσο οι συσκευές προέλευσης Bluetooth όσο και οι συσκευές νεροχύτη πρέπει να υποστηρίζουν τον κωδικοποιητή aptX για να επωφεληθούν. Αλλά αν παίζετε υλικό MP3 ή AAC, ο κατασκευαστής ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει τη φυσική μορφή του αυθεντικού αρχείου ήχου χωρίς επιπλέον επανακωδικοποίηση μέσω του aptX ή του SBC.

Τα περισσότερα προϊόντα ήχου Bluetooth δεν χτίζονται από την εταιρεία της οποίας οι εργαζόμενοι φορούν το εμπορικό σήμα τους, αλλά από έναν ODM (αρχικός κατασκευαστής σχεδίου) για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ. Και ο δέκτης Bluetooth που χρησιμοποιήθηκε σε ένα προϊόν ήχου πιθανότατα δεν κατασκευάστηκε από το ODM, αλλά από έναν άλλο κατασκευαστή. Εκείνοι που είναι στην βιομηχανία μάθουν ότι το πιο περίπλοκο είναι ένα ψηφιακό προϊόν και αν υπάρχουν περισσότεροι μηχανικοί που εργάζονται σε αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι ότι κανείς δεν ξέρει τα πάντα για το τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στη συσκευή. Μια μορφή θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε άλλη, και δεν θα το ξέρατε ποτέ, επειδή σχεδόν καμία συσκευή λήψης Bluetooth δεν θα σας πει ποια είναι η εισερχόμενη μορφή.

Η εταιρία CSR, η οποία κατέχει τον κωδικοποιητή aptX, ισχυρίζεται ότι το σήμα ήχου που είναι ενεργοποιημένο με aptX παρέχεται με διαφάνεια μέσω της σύνδεσης Bluetooth. Παρόλο που το aptX είναι ένας τύπος συμπίεσης, υποτίθεται ότι λειτουργεί με τρόπο που δεν επηρεάζει σημαντικά την πιστότητα του ήχου (σε σχέση με άλλες μεθόδους συμπίεσης).

Ο κωδικοποιητής aptX χρησιμοποιεί μια ειδική τεχνική μείωσης του ρυθμού μετάδοσης bit που αναπαράγει ολόκληρη τη συχνότητα του ήχου επιτρέποντας ταυτόχρονα την ασύρματη προσαρμογή των δεδομένων μέσω του "σωλήνα" Bluetooth. Ο ρυθμός δεδομένων είναι ισοδύναμος με αυτόν ενός μουσικού CD (16-bit / 44 kHz), οπότε η εταιρεία εξισώνει την aptX με ήχο "τύπου CD".

Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε βήμα στην αλυσίδα ήχου επηρεάζει την έξοδο ήχου. Ο κωδικοποιητής aptX δεν μπορεί να αντισταθμίσει ακουστικά / ηχεία χαμηλότερης ποιότητας, αρχεία / πηγές ήχου χαμηλότερης ανάλυσης ή τις ποικίλες δυνατότητες μετατροπέων ψηφιακού / αναλογικού σήματος (DAC) που βρίσκονται σε συσκευές. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον ακρόασης. Οποιοδήποτε κέρδος πιστότητας που πραγματοποιείται μέσω Bluetooth με aptX μπορεί να αποκρύπτεται από θόρυβο, όπως συσκευές που λειτουργούν / HVAC, κυκλοφορία οχημάτων ή κοντινές συνομιλίες. Με αυτό κατά νου, ίσως αξίζει να επιλέξετε τα ηχεία Bluetooth με βάση τα χαρακτηριστικά και τα ακουστικά που βασίζονται στην άνεση και όχι στη συμβατότητα των κωδικοποιητών.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ενώ το Bluetooth (όπως συνήθως εφαρμόζεται) υποβαθμίζει την ποιότητα ήχου (σε διάφορους βαθμούς), δεν χρειάζεται. Βασικά εξαρτάται από τους κατασκευαστές συσκευών να χρησιμοποιούν το Bluetooth κατά τρόπο που να επηρεάζει την ποιότητα ήχου το λιγότερο - ή κατά προτίμηση, καθόλου. Στη συνέχεια, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι λεπτές διαφορές μεταξύ των κωδικοποιητών ήχου μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν, ακόμη και σε ένα πολύ καλό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Bluetooth δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ήχου μιας συσκευής ήχου. Αλλά εάν έχετε ποτέ κρατήσεις και θέλετε να εξαλείψετε κάθε αμφιβολία, μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε μουσική συνδέοντας πηγές χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο ήχου .