Τι είναι ένα αρχείο OGG;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία OGG

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου OGG είναι ένα αρχείο συμπιεσμένου ήχου Ogg Vorbis που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση δεδομένων ήχου. Τα αρχεία OGG μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες καλλιτεχνών και κομματιών, καθώς και μεταδεδομένα.

Η λέξη "Vorbis" σχετίζεται με το σχήμα κωδικοποίησης που παρέχεται από τους προγραμματιστές της μορφής OGG, Xiph.org. Ωστόσο, τα αρχεία OGG που δεν θεωρούνται Vorbis μπορούν να περιλαμβάνουν άλλους τύπους συμπίεσης ήχου όπως FLAC και Speex και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επέκταση αρχείου .OGA.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο OGG

Πολλές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και λογισμικό ήχου μπορούν να ανοίξουν αρχεία OGG, όπως VLC, Miro, Windows Media Player (με φίλτρο Directshow), MPlayer, Xion Audio Player και Audials One. Μπορείτε επίσης να αναπαράγετε αρχεία OGG online μέσω του Google Drive.

Μερικά από αυτά τα προγράμματα μπορούν να ανοίξουν αρχεία OGG και σε υπολογιστές Mac, συμπεριλαμβανομένου του Roxio Toast. Εκείνοι όπως το Miro και το VLC μπορούν να παίξουν αρχεία OGG και στο Linux, καθώς και τα Zinf, Totem, Amarok και Helix Player.

Οι συσκευές GPS και άλλες συσκευές αναπαραγωγής μέσων υποστηρίζουν πιθανώς τη μορφή OGG, αλλά η Apple δεν το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή όπως το VLC για το κινητό ή το OPlayer HD για να ανοίξετε αρχεία OGG σε iPhone, iPad ή iPod touch.

Αν ανοίξετε ένα αρχείο OGG online ή μεταφέρετε ένα τοπικό σε Google Chrome, μπορείτε να αναπαραγάγετε το αρχείο OGG χωρίς να χρειάζεται να κάνετε λήψη ξεχωριστού προγράμματος. Το Opera και το Mozilla Firefox μπορούν να μεταφέρουν και αρχεία OGG.

Συμβουλή: Εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο OGG, αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα με ανοιχτά αρχεία OGG, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν συγκεκριμένο οδηγό επέκτασης αρχείου για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο OGG

Μερικοί ελεύθεροι μετατροπείς αρχείων ήχου σάς επιτρέπουν να μετατρέψετε ένα αρχείο OGG σε MP3 , WAV , MP4 και άλλες παρόμοιες μορφές. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε έναν online μετατροπέα OGG όπως FileZigZag ή Zamzar .

Για παράδειγμα, με το FileZigZag, μπορείτε να μετατρέψετε αρχεία συμπιεσμένου ήχου OGG Vorbis σε διάφορες μορφές εκτός από αυτά που μόλις αναφέρθηκαν, όπως WMA , OPUS, M4R , M4A , AAC και AIFF . Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή των αρχείων OGG στο διαδίκτυο ακόμη και αν δεν συμπιέζονται με το Vorbis. Ο Zamzar εργάζεται με τον ίδιο τρόπο.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε τα αρχεία OGG με ένα πρόγραμμα που μπορείτε να το κατεβάσετε, αν προτιμάτε να μην φορτώσετε τα αρχεία σας online ή αν χρειαστεί να μετατρέψετε μαζικά αρχεία OGG. Μέσω του δωρεάν συνδέσμου μετατροπέων αρχείων ήχου που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε επίσης να βρείτε μετατροπείς OGG όπως δωρεάν μετατροπέα ήχου, Media Audio Audio Converter και δωρεάν μετατροπέα ήχου Hamster.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία OGG Vorbis

Το OGG Vorbis λειτουργεί επίσης ως μορφή κοντέινερ που προορίζεται να αντικαταστήσει τη μορφή OGG. Μπορεί να περιέχει ροές ήχου, βίντεο και υπότιτλους ή άλλο κείμενο. Αυτοί οι τύποι πολυπλεγμένων αρχείων πολυμέσων αποθηκεύονται με την επέκταση αρχείου OGX.

Τα αρχεία OGX ονομάζονται αρχεία πολυμέσων πολυμέσων OGG Vorbis και μπορούν να ανοίξουν με VLC, Windows Media Player και QuickTime.

Η μορφή αρχείου OGG Media που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .OGM είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες μορφές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Παρόλο που και αυτό μπορεί να παιχτεί με VLC και παλαιότερες εκδόσεις του Windows Media Player, το Xiph.org δεν υποστηρίζει τη μορφή επειδή δεν εμπίπτει στα όρια των προδιαγραφών του OGG.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τις παραπάνω προτάσεις, βεβαιωθείτε ότι η επέκταση αρχείου λέει το .OGG και όχι κάτι παρόμοιο με το OGS (Ogz Movie Data), το OGZ (Cube 2 Map) ή το OGF (μοντέλο STALKER).

Παρόλο που αυτά, και μάλλον πολλοί άλλοι, μοιράζονται μερικά από τα ίδια γράμματα επέκτασης αρχείων με τα αρχεία OGG, δεν σημαίνει ότι συνδέονται καθόλου ή ότι μπορούν να ανοιχθούν ή να μετατραπούν με τα ίδια προγράμματα. Μπορεί να είναι σε θέση αλλά οι πιθανότητες είναι καλές που χρειάζεστε για την έρευνα αυτών των μορφών αρχείων ειδικά για να δείτε ποιες εφαρμογές είναι απαραίτητες για να τις ανοίξετε.

Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι έχετε όντως ένα αρχείο OGZ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αρχείο χάρτη και όχι για ένα αρχείο ήχου. Το βίντεο Cube 2: Sauerbraten είναι αυτό που χρησιμοποιεί τα αρχεία OGZ.