Τι είναι ένα αρχείο WMA;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία WMA

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου WMA είναι ένα αρχείο Windows Media Audio. Η Microsoft δημιούργησε αυτή τη μορφή απώλειας για να ανταγωνιστεί με το MP3 .

Υπάρχουν πολλές υπο-μορφές WMA, συμπεριλαμβανομένου του WMA Pro , ενός κωδικοποιητή απώλειας που υποστηρίζει ήχο υψηλής ανάλυσης. WMA Lossless , ένας κωδικοποιητής χωρίς απώλειες που συμπιέζει τον ήχο χωρίς απώλεια ποιότητας. και WMA Voice , ένας κωδικοποιητής απώλειας που προορίζεται για εφαρμογές που υποστηρίζουν φωνητική αναπαραγωγή.

Επίσης, αναπτύχθηκε από τη Microsoft είναι η μορφή αρχείου Windows Media Video , η οποία χρησιμοποιεί την επέκταση WMV .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο WMA

Το Windows Media Player είναι το καλύτερο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των αρχείων WMA, επειδή περιλαμβάνεται στις περισσότερες εκδόσεις των Windows . Ωστόσο, μπορείτε να αναπαραγάγετε αρχεία WMA σε άλλα λειτουργικά συστήματα με λογισμικό τρίτων κατασκευαστών όπως VLC, MPC-HC, AllPlayer, MPlayer και Winamp.

Ο TwistedWave Online Audio Editor παρέχει έναν γρήγορο τρόπο αναπαραγωγής ενός αρχείου WMA στο πρόγραμμα περιήγησης, εάν δεν έχετε εγκαταστήσει κανένα από αυτά τα προγράμματα στον υπολογιστή σας.

Εάν θέλετε να αναπαραγάγετε το αρχείο σε ένα πρόγραμμα ή συσκευή (όπως ένα iPhone) που δεν υποστηρίζει εγγενώς τη μορφή WMA, μπορείτε απλά να το μετατρέψετε σε διαφορετική μορφή που υποστηρίζεται χρησιμοποιώντας έναν από τους μετατροπείς WMA που περιγράφονται παρακάτω.

Συμβουλή: Εάν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο WMA αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία WMA, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν συγκεκριμένο οδηγό επέκτασης αρχείου για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο WMA

Πολλοί διαφορετικοί μετατροπείς αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετατροπή ενός αρχείου WMA σε άλλη μορφή ήχου όπως MP3 , WAV , FLAC , M4A ή M4R , μεταξύ άλλων. Ορισμένες από αυτές πρέπει να εγκατασταθούν στον υπολογιστή σας πριν μπορέσετε να τις χρησιμοποιήσετε, αλλά άλλοι μπορούν να εκτελεστούν εξ ολοκλήρου στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας.

Το Freemake Audio Converter είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να εγκαταστήσετε για να το χρησιμοποιήσετε. Επειδή υποστηρίζει μετατροπές αρχείων δέσμης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη αποθήκευση πολλών αρχείων WMA σε διαφορετική μορφή.

Μπορείτε να προτιμήσετε έναν online μετατροπέα WMA επειδή εργάζονται μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη του προγράμματος προτού το χρησιμοποιήσετε. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο που μετατράπηκε στον υπολογιστή σας.

Το FileZigZag και το Zamzar είναι δύο παραδείγματα online μετατροπέων WMA σε MP3, αλλά μπορούν επίσης να μετατρέψουν το αρχείο σε WAV και σε αρκετές άλλες μορφές, όπως οι μετατροπείς που ήδη ανέφερα.

Αν και οι περισσότερες μετατροπές ήχου περιλαμβάνουν τη μετατροπή του αρχείου σε άλλη μορφή ήχου , είναι επίσης δυνατή η "μετατροπή" του αρχείου WMA σε κείμενο. Αυτό είναι χρήσιμο αν το αρχείο WMA δημιουργήθηκε από μια εγγραφή κάποιας ομιλίας. Λογισμικό όπως το Dragon μπορεί να μετατρέψει την ομιλία σε κείμενο.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Οι μορφές αρχείων χρησιμοποιούν μερικές φορές τα ίδια ή παρόμοια γράμματα επέκτασης αρχείων και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Μπορεί να πιστεύετε ότι το αρχείο σας είναι αρχείο WMA, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι που μοιάζει ακριβώς με την επέκταση αρχείου .WMA.

Για παράδειγμα, τα WMF (Metafile των Windows), το αρχείο WMZ (συμπιεσμένο παράθυρο Windows Media Player) και τα αρχεία WML (Wireless Markup Language) μοιράζονται μερικά από τα ίδια γράμματα με το WMA, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό όπως αυτή η μορφή αρχείου ήχου.

Ορισμένα άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα αρχεία φωτογραφιών Windows Media που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .WMP και τα αρχεία WAM (Worms Armageddon Mission). Η μορφή αρχείου του προτύπου GarageBand MagicMentor χρησιμοποιεί και μερικά από τα ίδια γράμματα, για αρχεία .MWAND.

Άλλοι τύποι μορφών αρχείων WMA

Υπάρχουν τρεις υπο-μορφές που μπορεί να υπάρξει ένα αρχείο WMA, εκτός από το Windows Media Audio: